Ghid de investitii in obligatiuni si titluri de stat

Postat la 06 octombrie 2009 2064 afişări

+ stabilitate, evolutie predictibila, risc scazut; - acces limitat pe piata locala, potential scazut de castig

Principala diferenta dintre actiuni si obligatiuni se reduce la capital versus datorie. Obligatiunile reprezinta o datorie, in timp ce actiunile - proprietate asupra capitalului. Tocmai din aceasta diferenta se naste principalul avantaj al obligatiunilor: investitia in obligatiuni este mai sigura decat cea in actiuni, pentru ca in cazul in care o companie da faliment, creditorii se afla in fata actionarilor pe lista celor care trebuie sa fie platiti.

In termeni de siguranta, obligatiunile emise de statul roman, titlurile de stat, sunt ferite de risc. Orice persoana fizica poate achizitiona titluri de stat daca dispune de suma minima necesara de 10.000 de lei, cat reprezinta valoarea nominala a unui titlu emis de Ministerul de Finante. Randamentele sunt comparabile cu cele dintr-un depozit bancar in lei, unde dobanzile coboara in prezent spre un palier de 9-11%. In functie de entitatea care le emite, obligatiunile pot fi municipale sau corporatiste. Atunci cand investitorul achizitioneaza obligatiuni muncipale, finanteaza de fapt o primarie sau un consiliu judetean.

Obligatiunile municipale sunt considerate a fi mai putin riscante decat cele corporatiste, pentru ca riscul de faliment este mai mare in randul companiilor. Spre deosebire de titlurile de stat care sunt garantate de Ministerul Finantelor si de Guvern, obligatiunile municipale sunt garantate de patrimoniul primariilor si al consiliilor judetene. Obligatiunile sunt mai performante decat actiunile in anumite etape ale ciclului economic, precum cele de criza si recesiune.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ghid-de-investitii-in-obligatiuni-si-titluri-de-stat-4961495
4961495
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.