Cel mai dificil moment din istoria TAROM
A fondat şi a vândut cea mai mare agenţie de turism din România, a fost zece ani reprezentantul TAROM în Emiratele Arabe Unite şi director al companiei naţionale de transport aerian în 2001-2002. Acum s-a întors din nou la conducerea TAROM, pentru că nu îi place să stea pe margine şi să critice.
LA CONDUCEREA TAROM, DEMETRIADE A TRAVERSAT CEA MAI TERIBILĂ CRIZĂ DIN AVIAŢIE – 11 SEPTEMBRIE 2001. CONSULTANTUL COMPANIEI DE LA ACEA VREME, LUFTHANSA, A RECOMANDAT ÎN SCRISOAREA CĂTRE MINISTRUL TRANSPORTURILOR SĂ FIE ÎNGHEŢATĂ ACTIVITATEA, DAR ACEST LUCRU NU S-A ÎNTÂMPLAT ŞI COMPANIA A AVUT O SITUAŢIE DESTUL DE ECHILIBRATĂ PÂNĂ ÎN 2005.
"ESTE FOARTE GREU DE ÎNŢELES PENTRU MULTĂ LUME DE CE REVIN LA COMPANIA TAROM, când am o situaţie stabilă din punct de vedere financiar, când probabil mulţi, la anii mei, ar încerca să se retragă, să stea liniştiţi„, spune Nicolae Demetriade, aflat din nou, la mai bine de zece ani distanţă, în fotoliul de director general al TAROM. Îşi motivează revenirea printr-un fel de nostalgie: „Ştiu cât m-am chinuit împreună cu tot colectivul, în 2001-2002, să redresăm compania. Atunci s-a schimbat cursul companiei, ajungând să fie profitabilă şi în 2008 şi să suporte apoi patru ani cu pierderi de 300 milioane euro. E un lucru important. Astfel am considerat că, dacă pot să fac ceva pentru TAROM, trebuie să mă implic. Să stai doar pe margine şi să critici nu e constructiv„. Ţine să precizeze că nu se pune „sub nicio formă„ problema retribuţiei sale şi că nu vrea să aibă absolut niciun beneficiu din perioada în care va rămâne la TAROM: „Fac pur şi simplu asta pentru că am primit foarte mult de la TAROM, pentru că business-ul meu s-a dezvoltat datorită experienţei pe care am acumulat-o aici, şi situaţia în care sunt acum se datorează şi TAROM. Nu am profitat de TAROM, dar compania mi-a oferit şansa să mă dezvolt, să înţeleg business-ul şi să mă desfăşor într-un mediu care mi-a permis ulterior să aplic şi în România ce am învăţat în exterior".
DISCUŢIA CU NICOLAE DEMETRIADE MERGE PAS CU PAS PE URMA A CEEA CE SE DISCUTĂ ÎN PIAŢĂ DE LA NUMIREA SA ÎNCOACE. Directorul TAROM are varianta sa în toate aceste discuţii şi argumentează fiecare scenariu. „Cei care cred că noua conducere a TAROM face scenarii de schimbare a flotei, în încercarea de achiziţionare de noi avioane pentru obţinerea unor eventuale comisioane se înşală: TAROM nu va face achiziţii de avioane în următorii ani, chiar dacă va deveni o companie profitabilă„. Demetriade spune că ar căuta o posibilitate prin care să schimbe unele avioane: să le dea la constructorul lor şi să primească altele în schimb, probabil tot uzate. TAROM nu îşi poate permite să cumpere un avion nou în primul rând din cauza costurilor foarte mari, dar şi pentru că nicio bancă nu ar finanţa un astfel de proiect. În schimb, Demetriade se gândeşte să renunţe la trei aeronave, cele mai mari din flota TAROM – un Boeing 737-800 închiriat şi două Airbus A 310, care sunt vechi, consumă mult combustibil şi întreţinerea lor este costisitoare.
Demetriade nu ştie cât va sta la conducerea TAROM, însă spune că nu îşi doreşte să rămână pentru o perioadă prea lungă: „Eu mi-am asumat ca timp de opt luni să fiu aici. Dacă mă întrebaţi de ce nu îmi doresc să rămân foarte mult timp, vă spun că am nişte ani de experienţă şi încerc să pun pe picioare compania, dar vreau să îmi rezerv nişte timp şi pentru mine, şi pentru familie. Voi putea rămâne în Consiliul de Administraţie. Pasagerii trebuie să fie liniştiţi. La noi se lucrează cu răspundere şi conştiinciozitate".
Lui Demetriade i s-a reproşat că se află în conflict de interese, pentru că firma deţinută de soţia sa, World Travel, reprezintă în România companiile aeriene flydubai şi Emirates. „Eu nu vreau să trec deloc cu vederea acest aspect, pe care l-am făcut cunoscut membrilor la AGA, înainte de a mă vota în management. Le-am spus de existenţa firmei soţiei, le-am spus că nu voi lua decizii care să afecteze TAROM, care să genereze un conflict de interese în această zonă. Dar în acelaşi timp nu pot să nu remarc faptul că stăm foarte prost în colaborarea cu un partener pentru zonele Emiratele Arabe şi Asia. În momentul de faţă nu avem niciun parteneriat cu o companie din Asia, pasagerii noştri merg numai pe cursele alianţei Sky Team, din România până în Europa şi din Europa până în Asia, fiindcă noi nu reuşim să vindem pe aceste curse; din cauza înţelegerilor făcute tarifele noastre sunt mai mari faţă de cele pe care le aplică companiile respective numai pe zborul lor", spune Demetriade, care adaugă că de multe ori, pentru a merge către destinaţii mai îndepărtate, un turist român zboară pe un aeroport din Europa şi de acolo să ajungă din nou deasupra Bucureştiului, după şapte-opt ore, cu o altă cursă, în drum spre Asia, de exemplu.
PÂNĂ SĂ AJUNGĂ LA CONDUCEREA TAROM, Demetriade a dus un mic război în presă cu membrii Consiliului de Administraţie şi cu directorul general, Christian Heinzmann. Atunci când a depus CV-ul pentru postul de director al TAROM, lui Demetriade i s-a părut că toate condiţiile de recrutare se potriveau perfect cu profilul său. După o serie de dispute cu reprezentanţii Consiliului de Administraţie, Demetriade crede că aceştia au înţeles că poziţia lui a fost corectă şi au avut tăria să accepte că este o persoană care cunoaşte activitatea companiei şi care le-ar fi de ajutor: „Atunci am primit propunerea de a mă alătura în board-ul CA. Erau şase persoane în CA, mai era nevoie de cea de-a şaptea persoană şi am acceptat, dar cu condiţia să discut cu ministrul Fenechiu, să văd ce intenţii are, pentru că eu nu pot să vin la o companie şi să accept imixtiuni din altă zonă. Domnul Fenechiu m-a convins că ceea ce îşi doreşte este ca una dintre companiile importante să performeze, să iasă din conul de umbră în care se află".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro