La ce hoteluri stau strainii cand vin in Bucuresti (GALERIE FOTO)
Nimeni nu voia sa construiasca in 2007 sau 2008 hoteluri mai mici de 100 de camere. Consultantii din domeniu chiar se plangeau ca toti investitorii aveau doar planuri marete de hoteluri de zeci sau sute de camere de cel putin 4 sau 5 stele.
Asa se face ca nu numai Bucurestiul, oras predispus turismului de business, dar si alte orase din tara si-au atins necesarul de camere de hotel din unitati mari, cum ar fi Radisson SAS (450 de camere) sau Rin Grand (1.500 de camere), respectiv hotel Europa din Iasi (210 camere) sau Continental Forum (Sibiu) care, alaturi de Ibis Sibiu (detinut tot de Radu Enache, proprietarul Continental), cumuleaza peste 200 de camere.
Anul trecut insa, nu au mai fost bani de investitii mari, si toate hotelurile construite au fost de ordinul 20-60 de camere, iar clasificarea celor mai multe camere inagurate a fost de trei sau patru stele. Surpriza a venit insa din faptul ca, desi au fost hoteluri mici, pretul per camera construita a fost mai mare decat in anii trecuti, iar cei mai multi bani s-au dus pe atentia la detalii si pe marketing.
Asa se face ca cinci hoteluri de mici dimensiuni deschise anii trecuti in Bucuresti au urcat printre primele locuri pe booking.com si tripadvisor.com, in clasamentul celor mai populare din capitala. Aceleasi cateva hoteluri vorbesc si de profit net pentru acest an, dar si de mai bine de jumatate de hotel ocupat de turisti straini. In piata hoteliera bucuresteana, unde 2009 a marcat pierderi si scaderi de venituri cu aproximativ o treime sau chiar mai bine, acesti hotelieri par ca vin de pe alta lume.
Si totusi. "Camera a fost minunata, luminoasa, curata, patul si draperiile erau actionate electric. Sigur voi sta aici cand voi vizita din nou Bucurestiul. Foarte bun raport calitate-pret", spune Alastair, un turist din Marea Britanie, care a stat la inceputul anului la hotel Christina si care a comentat sederea pe booking.com. Alaturi de Hemingway Residence, Starlight Suiten, Michelangelo si Marshal Hotel - toate hoteluri noi, inaugurate in 2008-2009, cu investitii intre 3 si 8 milioane de euro -, Christina (foto) este cel mai bine cotat hotel de catre turisti pe site-urile de specialitate in ultimele luni.
"A fost o intamplare ca l-am facut hotel", povesteste Calin Munteanu, proprietarul si directorul general al hotelului Christina. Munteanu, care e de profesie inginer si care a cochetat mult cu afaceri mici in zona online-ului si a cafenelelor, a construit cladirea in care e hotelul Christina cu scopul de a o inchiria sau de a o vinde, la rosu, unor investitori care voiau sa o faca aparthotel. "In 2009, tot orasul era de inchiriat, asa ca am riscat sa construiesc fara o intelegere ferma", povesteste Munteanu.
Pana a terminat de construit, piata a scazut semnificativ, investitorii s-au retras si Munteanu a decis sa il faca propriul hotel. Initial, a vrut sa apeleze la consultanti, dar i-au cerut "o gramada de bani", asa ca a apelat la o echipa de arhitecti (Ioana Paunescu si Dan Ionescu) care i-au facut proiectul de design interior.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro