Gustul unei vacanţe perfecte
Adevăraţii pasionaţi de vacanţe culinare pot fi deosebiţi de amatori prin faptul că au carneţele de degustare şi nu concep să plece într-o călătorie lipsită de noi experienţe gustative.
Ingredientele unei vacanţe gastronomice sunt lecţiile de gătit, degustările de vinuri şi răsfăţul cu brânzeturi, ciocolată sau alte produse pe perioada vizitării unei noi destinaţii. Din ce în ce mai mulţi români pasionaţi de bucătăriile internaţionale aleg să meargă în tururi gastronomice, al căror preţ începe de la câteva sute de euro.
"Anul trecut am avut ocazia să organizăm câteva vacanţe gastronomice foarte interesante. Prima a fost pentru un grup de 10 persoane, toţi având o pasiune comună: arta culinară", povesteşte Anca Nechifor, managing director al companiei de turism Jet Set Planner, care propune mai multe tururi gastronomice în străinătate.
Ea a organizat un circuit în Franţa, care a inclus vizitarea a cinci destinaţii pentru lecţii de gătit, iar pentru un cuplu a organizat o vacanţă în Marrakech pentru a învăţa secretele bucătăriei africane.
O altă vacanţă a inclus câteva zile dedicate "bucătăritului" pe Coasta Amalfi. În această vacanţă pe Coasta Amalfi un cuplu şi-a petrecut două zile la ferma Mamma Agata unde a avut ocazia să înveţe să pregătească paste, să coacă pâine şi să guste din desertul casei, Dolce al Limone.
"Anul acesta o doamnă i-a făcut cadou soţului ei gurmand un week-end la Paris, la Hotelul Ritz. Chef-ul restaurantului L'Espadon (Michel Roth), premiat cu două stele Michelin, le va oferi posibilitatea să îşi aleagă ingredientele pentru cină", spune Anca Nechifor.
Vacanţele gastronomice au două tipuri de turişti. Pe de o parte, sunt turiştii pasionaţi sau chiar specializaţi pe degustări de tot felul (vinuri, ciocolată, cafea, trufe), care pleacă în vacanţă în primul rând pentru acest lucru. Aproape 5% din persoanele preocupate de gastronomie merg în vacanţe gastronomice pentru a face tururi culinare, potrivit datelor din piaţă. Pe de altă parte, sunt turiştii care participă la diverse festivaluri gastronomice (festivalul berii, festivalul clătitelor) şi care se duc mai mult pentru atmosfera din locul respectiv şi mai puţin pentru a pătrunde rafinamentul unui anume tip de mâncare ori al unei băuturi.
"Costurile pentru o vacanţă gastronomică sunt mai ridicate cu 25% - 50% comparativ cu o deplasare obişnuită în zona respectivă, deoarece, când se apelează la un astfel de pachet de servicii turistice, şi pretenţiile turistului sunt mai mari", susţine Ciprian Enea, consultant al agenţiei de turism Best Turism. El menţionează că participarea la astfel de degustări presupune costuri suplimentare consistente, în funcţie de tipul de produse alese, de destinaţie, de perioadă, de consultanţa acordată sau de variantele de entertaiment. Mulţi dintre aceşti turişti au caiete speciale de degustare, în care notează impresii şi păreri. Mai mult, dacă produsele nu sunt perisabile, oamenii pleacă din locul respectiv cu bagajele pline de achiziţii culinare. Cele mai căutate ţări pentru tururi gastronomice sunt Italia, Franţa, Spania, Ungaria, Austria, Germania şi Elveţia.
"Românii care vor nu doar să viziteze o destinaţie, ci şi să se bucure de preparatele tradiţionale, îmbină de obicei turul de oraş cu cel gastronomic", explică Mircea Vladu, reprezentantul agenţiei de turism Prestige Tours, parte a grupului Happy Tour. Deşi vacanţele gastronomice reprezintă un segment de nişă, gurmanzii ştiu foarte bine ceea ce vor, iar atunci când pleacă în vacanţă se asigură că în oraşul unde îşi vor petrece timpul există restaurante cu stele Michelin sau unele foarte cunoscute pentru preparatele tradiţionale. "Un turist pasionat de mâncare va alege o destinaţie care îi oferă şi un restaurant Michelin în defavoarea uneia care nu are un astfel de restaurant. Spre deosebire de un turist care merge în vacanţă doar pentru a vizita, un turist pasionat de mâncare alocă un buget suplimentar pentru masă", a spus Vladu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro