Reportaj: Povestea locurilor unde s-a nascut Zara
Avionul a aterizat. Este a doua oara cand calc pe pamant spaniol, de fiecare data la Barcelona. Diferenta este ca acum sunt in tranzit, intre doua avioane, destinatia finala fiind La Coruña. O diferenta de 20 de grade. In minus. Dar si o diferenta de atitudine in ce priveste moda.
Despre Barcelona a auzit toata lumea, chiar si cei mai putin pasionati de calatorii sau de arhitectura. Despre La Coruña sunt sanse sa fi auzit doar cei pasionati de fotbal - datorita echipei Deportivo La Coruña - sau cei pasionati de moda, pentru ca Inditex, proprietarul brandurilor Zara si al celorlalte sapte surori ale sale, isi are sediul aici.
Eu nu sunt o mare microbista, insa moda este o alta poveste. Despre La Coruña auzisem, iar dupa cateva cautari pe internet am aflat ca este al doilea oras ca marime din regiunea Galicia, situata in nord-vestul Spaniei, ca este un port la Oceanul Atlantic si un pol economic al tarii. Atunci cand vine vorba de turism, La Coruña nu este prezentat ca o perla a coroanei spaniole, cum este cazul Barcelonei sau al orasului Santiago de Compostella, capitala provinciei Galicia.
Odata ajunsa acolo, am descoperit ca acest oras de circa 250.000 de locuitori este mai degraba o piatra pretioasa neslefuita. Cu strazi inguste ca in Amsterdam, cu plaje insorite ca in Brighton si cu restaurante cu specific maritim ca in Reykjavik, La Coruña are tot ce ii trebuie pentru a primi turisti, insa acestia intarzie sa apara.
"La noi nu vin foarte multi turisti nici macar vara, cand ar putea sa stea la soare. Noi suntem, in cel mai bun caz, doar o destinatie intermediara pentru cei care merg in Santiago de Compostella", povestea ghidul care mi-a aratat orasul.
Ce este de vazut in acest oras pe care spaniolii il tin departe de ochii turistilor? Zona veche a orasului este presarata cu biserici, iar portul cu barci de agrement pare desprins dintr-un film francez a carui actiune se desfasoara pe Coasta de Azur. Mai mult, in La Coruña - sau A Coruña cum il numesc spaniolii - exista si cel mai vechi far functional din lume. Torre de Hercules sau Turnul lui Hercule nu seamana cu un far, ci cu turnul unul castel, asa cum ii spune si numele. Din turn, oceanul pare chiar mai albastru. Daca nu inspira turistii, orasul a inspirat oamenii de afaceri. n 1975, Amancio Ortega, cel mai bogat om din Spania - potrivit Forbes, care ii evalueaza averea la 25 miliarde de euro -, deschidea in La Coruña primul magazin Zara din lume. Au trecut 35 de ani de atunci si in prezent imperiul lui Ortega, Inditex, numara opt branduri - Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Uterque, Zara Home si Oysho -, peste 5.000 de magazine, circa 100.000 de angajati si afaceri de peste 11 miliarde de euro in 2009.Inditex are sediul central intr-un sat pe coasta Oceanului Atlantic cu 25.000 de locuitori, la 10 kilometri si multe serpentine de La Coruña. Satul Arteixo pare mai degraba un parc industrial, unde sediile de companii se insira unele dupa celelalte. Numele inscrise pe porti sau cladiri nu sunt insa sonore. Nici cladirile nu ies in evidenta. Cladirea Inditex este toata din sticla si numele de pe poarta te avertizeaza ca urmeaza sa patrunzi in imperiul lui Ortega, care si-a anuntat de cativa ani retragerea de la conducerea grupului, insa nimic nu s-a oprit in loc. Magazinele continua sa se deschida, clientii continua sa cumpere si vanzarile sa mearga.
"Criza nu ne-a afectat", spun reprezentantii Inditex, care adauga ca au inchis cateva magazine, insa numarul lor nu este relevant, pentru ca odata cu inchiderea unora s-au deschis altele, in numar mult mai mare. Doar in 2010 au fost deschise circa 400 de magazine. Prioritatea spaniolilor este in prezent Asia, in special China, unde inaugureaza circa 70-80 de magazine pe an. n cel mai populat stat din lume exista in prezent 140 de magazine Inditex.
Cu toate ca toti ochii sunt indreptati spre Asia, motorul economiei mondiale si in vremuri de criza financiara, pentru Inditex batranul continent si in special Spania raman principalele piete. Acasa la ei cei de la Inditex detin magazine la fiecare colt de strada. Acolo toata lumea ii cunoaste. Nu ca situatia ar fi diferita in Romania, unde au devenit in nici patru ani cel mai mare jucator din retailul de moda, cu afaceri de circa 100 de milioane de euro in 2010 (dupa estimarile BUSINESS Magazin, tinand cont de ritmul de crestere din anii anteriori).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro