Pretul petrolului si economia romaneasca
Creşterea fără precedent a cotaţiei ţiţeiului pe pieţele internaţionale va afecta în scurt timp şi economia românească, iar primele efecte se vor resimţi la pompă. Scumpirea carburanţilor, prevăzută pentru săptămânile viitoare, va fi urmată apoi de creşterea preţurilor alimentelor de bază şi a serviciilor. În plus, venirea iernii va duce la un consum mai mare de ţiţei, care va fi acoperit de importuri. Acest fapt va alimenta deficitul de cont curent care la rândul său va avea impact asupra inflaţiei.
Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că tonul scumpirilor îl va da Petrom, companie membră a grupului petrolier austriac OMV. “Austriecii nu au motive să nu alinieze preţul intern la cel de afară pentru că altfel le-ar scădea profiturile”, afirmă Şerbănescu.
Deocamdată, Petrom nu a anunţat nici o creştere a preţului dar oficialii companiei au dat de înţeles în declaraţiile publice că această măsură va fi luată. Directorul diviziei de marketing al Petrom, Tamas Mayer, a declarat pentru Ziarul Fianciar că românii vor putea să suporte o eventuală scumpire şi că nu vor fi nevoiţi să apeleze la alte soluţii de transport. Argumentul forte al acestei idei este acela al creşterii economice din ultimii ani în România. De regulă, Petrom anunţă modificări la preţul benzinei şi al motorinei spre sfârşitul săptămânii. La Rompetrol, aceste veşti sunt anunţate la începutul săptămânii, adică lunea. De fiecare dată, aceste modificări sunt motivate prin schimbarea cotaţiei internaţionale a petrolului.
Oficialii companiilor petroliere româneşti susţin că piaţa autohtonă reacţionează la un interval de 20-30 de zile după modificările majore ale cotaţiilor internaţionale. Săptămâna trecută, barilul ţiţeiului a depăşit pragul psihologic de 90 de dolari la bursa de la New York ca urmare a cerererii din ce în ce mai mari şi a tensiunilor geopolitice din regiunile bogate în petrol. Dinu Patriciu, preşedintele grupului Rompetrol, susţine că preţul petrolului va ajunge la 100 dolari pe baril şi spune că analiştii din domeniu estimează că în 6-12 luni acesta va ajunge chiar la 150 dolari pe baril. Analizând impactul creşterii cotaţiilor ţiţeiului, AFP arată că, pe plan mondial, ca avea loc o serie de scumpiri, mai ales la cereale precum grâu, porumb, orz şi orez. Mai mult, vor fi afectate şi preţurile la zahăr, carne, lapte, ouă şi unt.
Mai multe detalii pe www.gandul.infoUrmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro