Care sunt tendinţele globale în comerţul online cu software în 2017: importanţa securităţii creşte, iar companiile migrează către subscripţii

Autor: Florin Casota Postat la 18 octombrie 2017 243 afişări

Raportul 2Checkout (cunoscută anterior ca Avangate) pentru comerţul digital de software şi servicii online este realizat pe baza datelor din platforma Avangate, parte din portofoliul 2Checkout, si reflectă tendinţele industriei globale de software şi servicii digitale. Analiza pune accent pe regiunile şi categoriile cu cea mai rapidă evoluţie, precum şi cele mai populare metode de plată la nivel global.

Care sunt tendinţele globale în comerţul online cu software în 2017: importanţa securităţii creşte, iar companiile migrează către subscripţii

Raportul subliniază că soluţiile software pe bază de subscripţie (abonament) se menţin pe o pantă ascendentă în totalul vânzărilor globale. În acelaşi timp, raportul arată că în topul preferinţelor clienţilor se regăsesc produsele software de securitate, aplicaţiile pentru design şi pentru proiecte multimedia.

Având un an 2017 marcat de breşe de securitate – WannaCry, Goldeneye, Equifax – nu este deloc surprinzător că produsele de securitate şi protecţie a datelor personale conduc în comerţul global cu produse software online, reprezentând peste 30% din vânzările totale. Soluţiile software pentru design şi multimedia (inclusiv softuri pentru prelucrări audio-vizuale) urmează în clasamentul vânzărilor globale, cu un procent de 23%. Pe poziţia a treia în clasament se situează, cu o pondere de 20%, serviciile online. Printre celelalte categorii menţionate în raport se numără soluţiile software utilitare, cele dedicate marketingului sau dezvoltării de proiecte web, software-ul de tip office şi aplicaţiile folosite în programare.

În România, apetitul pentru produse de securitate şi protecţie a datelor personale a crescut considerabil, aceste categorii de produse însumând 76% din vânzările online, urmate de soluţii pentru marketing (4%) şi soft utilitar (4%).

Migrarea consecventă către subscripţii (software sau SaaS pe baza de abonament) este mai evidentă atunci când comparăm datele înregistrate în platforma Avangate în ultimii ani. Dacă în 2012, doar aproximativ jumătate (49%) din vânzările de software erau pe bază de abonament la nivel mondial, între timp, în 2017, ponderea lor a ajuns deja la 75%.

Valoarea medie a comenzii pentru achiziţia de software, SaaS şi servicii online, la nivel global, în 2017, este de 47 USD, în uşoară scădere de la 48 USD în 2016, ca o consecinţă a creşterii ponderii subscripţiilor în vânzările totale. Dinamica preferinţelor cumpărătorilor sugerează tendinţa spre achiziţii mai multe, de valori mai mici, pentru diferite tipuri de produse. Valoarea medie a tranzacţiei în ţara noastră rămâne mai scăzută faţă de media globală, la un nivel de 37 USD.

Visa şi MasterCard continuă să domine în domeniul plăţilor online, având o pondere de 68% din vânzările de software şi servicii online, urmate de PayPal cu 20% şi American Express cu 7%.  Distribuţia aceasta este valabilă si pe piaţa din Statele Unite.

În alte ţări, consumatorii au preferinţe pentru metode de plată locale cum ar fi Alipay în China (54%), iDEAL în Olanda (44%), carduri locale în Brazilia (23%) şi Turcia (17%), Carte Bancaire în Franţa (12%) şi JCB sau Konbini în Japonia (cu 15%, respectiv 5% din tranzacţii).

În România, situaţia este similară cu cea din 2016, 90% din cumpărăturile online pentru software şi SaaS fiind achitate cu carduri Visa şi MasterCard (faţă de 88% anul trecut), 4,7% prin PayPal (6% în 2016) şi 3,6% prin transfer bancar (4% în 2016).  

Statele Unite îşi păstrează poziţia de lider, fiind cea mai mare piaţă de desfacere pentru soluţii software şi servicii comercializate online, reprezentând aproape jumătate din piaţa globală. La distanţă de Statele Unite urmează Marea Britanie. Germania urcă pe locul al treilea în clasament, comparând cu 2016, împingând Canada de pe poziţia a treia pe cea de-a cincea, după Franţa.

Împreună, Germania, Franţa şi Japonia reprezintă mai mult de o treime din vânzările totale de software şi servicii online în ţări nevorbitoare de limbă engleză, urmate îndeaproape de Italia, Olanda şi Spania.

România este pe locul al 18-lea în topul vânzărilor prin platforma Avangate, în creştere cu 4 poziţii faţă de 2016.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.