Cele mai inovatoare companii din România în 2023. AlignSpine - orteză inteligentă pentru corecţie posturală activă

Postat la 09 mai 2024 25 afişări

Cele mai inovatoare companii din România în 2023. AlignSpine - orteză inteligentă pentru corecţie posturală activă

AlignSpine - singura orteză inteligentă ce monitorizează întreaga curbură vertebrală şi determină conştientizarea  activă pentru ca pacientul să îşi corecteze postura în timp real.

Descrierea inovaţiei:

AlignSpine este o orteză concepută în cadrul unui proiect de cercetare de o echipă de bioingineri medicali de la Laboratorul de Instrumentaţie Biomedicală, Cătălina Luca, Călin Corciovă şi Robert Fuior, cadre didactice la Facultatea de Bioinginerie Medicală, Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi, în anul 2021. Acest proiect a fost autofinanţat la început. Ca sursă de finanţare externă, în anul 2021 au obţinut Marele Premiu Euroinvent în valoare de 10.000 lei. În februarie 2023 ideea de orteză s-a calificat în Programul Naţional de Mentorat Innovation Lab, unde au beneficiat de programe de mentorship şi finanţare, ce au ajutat la transformarea ortezei în start-up-ul AlignSpine. La sfârşitul acestui program, AlignSpine a obţinut premiul pentru Best Emerging Startup, validând faptul că produsul este unul cu adevarat inovativ şi cu o aplicabilitate rapidă în piaţă.

Elementul de noutate:

La acest moment, reprezentanţii companiei spun că nu au concurenţă pe piaţa mondială. Este singura orteză capabilă să monitorizeze întreaga curbură vertebrală şi să realizeze conştientizarea posturii în timp real. Această orteză are un sistem de atenţionare prin vibraţie în momentul în care pacientul adoptă o postură vicioasă şi este însoţită de o aplicaţie mobilă în care pacientul/purtătorul are posibilitatea de a comunica cu kinetoterapeutul/medicul personal, îşi poate urmări evoluţia şi poate alege exerciţii de recuperare pe care să le execute în confortul casei.

Efectele inovaţiei:

„Noi am început să conştientizăm valoarea produsului nostru în momentul în care am câştigat Marele Premiu Euroinvent în mai 2021. În acel moment am primit promovarea şi validarea de care aveam nevoie în dezvoltarea produsului nostru. Am început să colaborăm cu pacienţi şi kinetoterapeuţi ce ne-au utilizat orteza în recuperare şi prevenţie, din partea cărora am primit validarea produsului”, spun reprezentanţii companiei. Ei detaliază că, atunci când au intrat în Innovation Lab cu această idee, au pivotat produsul de mai multe ori pentru a putea valida un produs nonmedical cu potenţial de a fi transformat ulterior într-un dispozitiv medical. Această idee a survenit ca o soluţie la o penetrare mai rapidă a pieţei. La acest moment pot produce în serii limitate orteza pe comandă, am început testarea clinică şi colaborează cu două centre medicale din Iaşi şi unul din Bucureşti în acest sens. De asemenea, încearcă să obţină finanţare privată în vederea deschiderii unei linii de producţie a ortezei în România.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.