Commodore 64, calculatorul legenda, revine pe piata
S-a nascut in 1982 si a trait doar 12 ani. Commodore 64, calculatorul legenda, revine insa pe piata anul acesta. Cu milioane de fani in intreaga lume, C64 vrea sa scrie o noua pagina de istorie.
"Cand productia de Commodore a fost inchisa, la mijocul anilor '90, am simtit ca lumea tehnologica a pierdut ceva de mare valoare. Acum insa calculatorul s-a intors si este mai bun ca niciodata", sustine Barry Altman, directorul general al Commodore SUA, companie care a obtinut licenta de productie a Commodore 64, calculator produs intre anii 1982 si 1994.
Noul Commodore 64 pastreaza pe cat posibil un design retro, insa este un calculator functional modern cu un procesor dual-core Atom de 1,8 GHz si grafica Nvidia Ion 2. In format standard, C64 vine cu o memorie de 2 GB, care poate fi insa extinsa pana la 4 GB, si poate fi conectat la cele mai noi televizoare aparute pe piata. "In prezent, calculatorul este disponibil doar in culoarea bej, insa in viitorul apropiat il vom lansa si in alte culori", a anuntat Altman, citat de Wall Street Journal. Pretul noului Commodore 64 este de 595 de dolari, la fel ca acela al modelului original. "C64 a fost primul meu calculator. Mi-a fost furat acum cativa ani. Daca as avea bani mi-as cumpara unul. M-am uitat pe site-ul lor si ruleaza pe Windows si Linux. Nu este puternic, dar este la moda sa detii unul", comenteaza un utilizator pe nume Tengill pe site-ul ggmania.com.
Cea mai dotata versiune a calculatorului are BluRay, o memorie de 4 GB, Wi-Fi, un hard drive de 1 TB si costa 895 de dolari. Commodore 64 poate rula si pe Windows 7, cu toate ca la baza are Ubuntu. "Vanzarile noului Commodore au depasit cu mult asteptarile noastre si suntem la a doua serie de productie acum", afirma Altman, fara a preciza insa cifre exacte.
Originalul Commodore 64 a fost lansat in august 1982 si, dupa cum ii spune si numele, avea 64 KB de memorie. Pana in 1994, cand a fost scos din productie, Commodore 64 s-a vandut in total intr-un numar estimat de diverse surse intre 12,5 si 30 milioane de bucati. De-a lungul timpului au fost lansate peste 10.000 de produse de soft pentru Commodore, incluzand diverse aplicatii pentru birou si jocuri. Din 1983 pana in 1986 s-au vandut in jur de doua milioane de unitati pe an, dominand piata de computere cu o cota de 30-40%. C64 a depasit cu mult vanzarile de calculatoare IBM, Apple si Atari, competitorii sai la acea vreme.
Sam Tramiel, un fost presedinte al Atari si fiul unuia dintre fondatorii Commodore, declara intr-un interviu din 1989 ca, in perioada in care a fost la Commodore, timp de cativa ani la rand s-au produs si cate 400.000 de calculatoare pe luna. Succesul produsului s-a datorat si faptului ca a fost vandut in magazinele de retail si nu doar in cele de electronice. In plus, multe dintre componentele calculatorului erau produse intern, pentru a putea controla mai usor stocurile si costul. Adesea, C64 este comparat cu modelul T al automobilelor Ford, pe motiv ca a adus tehnologie noua in gospodariile clasei de mijloc.
"Cand am cumparat franciza Commodore, nu am avut in plan sa vand replici ale C64, ci am vrut sa vin cu o noua linie de produse. Insa am primit multe e-mailuri de la fanii C64, motiv pentru care l-am reinviat", explica Altman, precizand ca sloganul sub care a fost promovat noul calculator este "Nu este un PC, nu este un Mac, este un Commodore!". Potrivit lui Altman, cei care au cumparat pana acum calculatoare din noua serie nu sunt numai cei in varsta care isi amintesc sau au avut in casa un C64 original, ci si tineri care nici nu erau nascuti atunci cand compania Commodore a intrat in faliment in 1994. "Se intampla datorita aspectului retro al calculatorului. Cred ca este la moda acum", spune Altman.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro