Evoluţia incredibilă a unui copil dintr-un orăşel, crescut într-o casă unde nu avea nici măcar televizor. El a devenit un as al tehnologiei şi are o avere de peste 16 miliarde de dolari
Entuziasmul pe care l-a afişat întotdeauna privind inovaţia şi tehnologia l-au ajutat pe Andy Bechtolsheim să lase o amprentă notabilă asupra industriei de IT, cimentându-şi o imagine de adevărat pionier, care a estimat corect potenţialul pe care îl avea, în 1998, o mică firmă numită Google. Cum a ajuns astăzi o avere netă în valoare de câteva miliarde de dolari?
Născut în urmă cu aproape 70 de ani într-un orăşel din Bavaria, în Germania de Vest, Andreas „Andy” von Bechtolsheim a crescut alături de alţi trei fraţi într-o casă fără televizor şi vecini cu care s-ar fi putut juca. Pasiunea pentru electronică a venit astfel în mod natural, viitorul antreprenor proiectând la 16 ani un controller industrial pentru o companie locală, bazat pe un model realizat anterior de Intel.
Redevenţele generate de produs l-au ajutat să îşi susţină o bună parte din educaţie. În 1975, plictisit şi frustrat de Universitatea Tehnică din München, a decis să urmeze, în schimb, cursurile Universităţii Carnegie Mellon, de unde a obţinut un master în informatică.
În 1977, Bechtolsheim s-a mutat, în cele din urmă, în Silicon Valley, unde a lucrat ca stagiar la Intel – companie cu care intrase în contact încă din adolescenţă. Ulterior, s-a înscris la Universitatea Stanford şi a devenit doctorand în inginerie electrică.
Acolo, a proiectat un computer de reţea încorporată, aşa-zisul SUN Workstation, folosit pentru multiple proiecte de cercetare, cât şi în dezvoltarea primelor routere de internet. Iniţial, eforturile lui Bechtolsheim de a găsi un producător pentru staţia lui de lucru nu s-au bucurat de succes, ceea ce l-a determinat să pună bazele companiei Sun Microsystems în 1982, alături de alţi trei antreprenori.
Firma a devenit un jucător important în piaţa computerelor; totuşi, la 13 ani de la înfiinţare, Bechtolsheim a părăsit compania şi a fondat Granite Systems, un startup axat pe producţia de comutatoare Ethernet de mare viteză.
Noua companie a fost cumpărată în 1994 de gigantul tech Cisco Systems, care a plătit 220 de milioane de dolari, făcându-l pe Bechtolsheim vicepreşedinte şi manager general al unei noi divizii din cadrul grupului.
În 2003, a părăsit Cisco pentru a pune bazele unui nou startup, Kealia Inc, cumpărat chiar de Sun Microsystems un an mai târziu. Bechtolsheim s-a întors la Sun în calitate de vicepreşedinte senior şi arhitect-şef. Omul de afaceri este cunoscut şi pentru activităţile sale de tip „angel investing”. În 1998, a fost unul dintre primii investitori în Google, când a pariat 100.000 de dolari pe viitorul companiei, care ajunge în prezent la o capitalizare de peste 2.000 de miliarde de dolari. Alte investiţii notabile includ Tapulous, un producător de jocuri pentru iPhone-uri, cumpărat de Disney în 2010, şi CrestaTech, o companie de cipuri wireless.
De altfel, portofoliul lui de investiţii a reflectat, de-a lungul timpului, un interes crescut pentru tehnologie de ultimă oră şi inovaţie. În prezent, Forbes îi estimează averea netă a lui Bechtolsheim la 16,3 miliarde de dolari.
Deşi a trăit aproape toată viaţa în Statele Unite, Andy Bechtolsheim nu a încercat niciodată să obţină cetăţenie americană.
Carte de vizită
1. Andreas von Bechtolsheim s-a născut pe 30 septembrie, 1955 în districtul bavarez Landsberg, în Republica Federală Germană. La opt ani, s-a mutat cu familia la Roma, iar în 1968 s-a întors în ţara de baştină, într-o oraş de lângă lacul Konstanz;
2. Şi-a finanţat studiile după ce, la 16 ani, a proiectat un device bazat pe un microprocesor produs de Intel. În 1977 s-a mutat în Statele Unite, unde avea să trăiască aproape toată viaţa;
3. Cinci ani mai târziu a cofondat compania Sun Microsystems, unde a deţinut funcţia de designer-şef de hardware;
4. În anii 1990, în plină ascensiune a Internetului, părăseşte Sun şi fondează altă companie, Granite Systems, cumpărată în scurt timp de gigantul Cisco Systems, evaluat în prezent la 184 de miliarde de dolari;
5. De-a lungul ultimilor 10 ani, averea netă a omului de afaceri a crescut de patru ori, de la 4 miliarde la circa 16 miliarde de dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro