Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat

Postat la 15 septembrie 2009 506 afişări

Directorul general al Adobe Romania spune ca tocmai investise in actiuni cotate la Bursa in momentul in care Lehman Brothers a intrat in faliment, indatorandu-se din acest motiv.

"Am avut intotdeauna un principiu - nu fac economii, ci imi folosesc capacitatile pentru a obtine mereu mai mult. Motiv pentru care cand am aflat de situatia de la Lehman Brothers, reactia mea a fost de resemnare in fata unui destin implacabil.

Tocmai investisem la bursa si am realizat cu ocazia caderii bancii de investitii ca am devenit fortat un investitor pe termen lung. Cred ca mi-a fost ciuda ca nu m-am documentat mai bine referitor la ciclurile economice si ca m-am concentrat prea mult pe software, dar astfel am ajuns sa vreau sa invat aceste aspecte si sa fiu conectat permanent la mai multe surse de informatie, pentru a ma pune la curent cu evolutia economica. Iar dincolo de toate, admit ca m-am panicat vazand ingrijorarea generala legata de posibilitatea instalarii unei crize similare cu cea din 1930, cand foarte multi oameni au ramas fara nimic.

Pot spune ca am investit nesabuit si m-am supraindatorat si mai ales ca am blocat bani pe bursa; nu-mi venea sa vand nimic cu pierdere de 80%, am ajuns sa rationalizez cheltuielile personale. Nici ca manager nu prea am fost pregatit pentru ce a urmat. Am inceput InterAKT chiar imediat dupa crahul dotcom, dar si atunci eram destul de deconectat de contextul economic international, asa ca nu mi-am dat seama ca porneam o companie de outsourcing intr-un moment cand piata se ducea accelerat la vale decat atunci cand ne-am pierdut dintr-un foc toti clientii din Franta, pentru care trebuia sa incepem sa lucram. Pana la urma, tot raul a fost spre bine, pentru ca am renuntat la outsourcing, dar cu siguranta ca o serie de cunostinte mai solide in macroeconomie m-ar fi ajutat poate sa prevad criza sau cel putin sa o inteleg mai repede.

Cat despre Adobe Romania, am fost si n-am fost pregatiti. Fiind un manager nou intr-o multinationala, am avut multe de invatat despre business in general, dar m-am tinut oarecum decuplat de detaliile financiare, mai ales ca totul mergea ca pe roate, iar bugetele cresteau. Asa ca am fost surprins cand am fost pusi in fata unor decizii precum reducerea cheltuielilor, incetarea, chiar daca doar temporar, a angajarilor si chiar reducerea de personal.

Masurile au fost insa inevitabile, in contextul in care vanzarile de software au inregistrat scaderi intre 20% si 50% la nivelul industriei, pe fondul disponibilitatii diminuate de investitii si al lipsei fondurilor guvernamentale. Pe de alta parte, am vazut in piata locala multe falimente ale unor companii de software mici, coroborate cu incetarea angajarilor si cu reducerea semnificativa de personal in multinationale, miscari care au destabilizat putin industria. In cazul nostru particular, am avut de suferit din cauza evolutiei industriilor de media si publicitate, in conditiile in care multe dintre produsele noastre sunt dedicate acestor segmente.

Cred ca problemele vor fi depasite, dar probabil ca ne mai trebuie intre 5 si 7 ani pana cand vom reveni la nivelul de exuberanta dinainte de criza. Poate ca preturile apartamentelor nu vor mai fi niciodata la fel de mari, poate ca oamenii nu vor mai cheltui bani pe care nu ii au si poate vor consuma mai rational si cumpara doar din necesitate, fara a face excese. Insa situatia economica actuala este pentru Romania un impuls de a recupera minusurile acumulate in ultimii ani si de a ajunge din urma restul Europei.

Pana la urma, se spune ca disparitia Lehman Brothers este simbolul abandonarii capitalismului si ca noul sistem economic ori va fi un capitalism cu o puternica interventie a statului, ori va avea tente socialiste mai pregnante. Nu stiu daca asa va fi, eu personal fiind un adept al competitiei ca motor al progresului, dar intr-o viziune utopica, poate vom ajunge la un moment dat sa infiintam un guvern mondial, care sa sustina si totodata sa limiteze acolo unde este cazul economia mondiala."

Cititi si Cover Story-ul editiei curente: Confesiunile managerilor dupa anul de criza

Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:

Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat

Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania

Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata

Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001

Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare

Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea

Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality : Cei care merg in minus ar trebui sa-si numere pierderile si s-o ia la goana!

Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie leveraged buy-out

Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta

Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate

Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare

Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare

Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid

Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a scazut cu 40% - 60%

Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate

Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB

Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau

Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului

Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT,
Adobe,
Alexandru Costin,
criza,
bursa,
investitii
/business-hi-tech/it/alexandru-costin-adobe-am-investit-nesabuit-si-m-am-supraindatorat-4894457
4894457
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.