Cum poate departamentul IT sa aduca economii de pana la 50%
Desi nu e chiar primul loc unde se uita managerii cand se gandesc la reducerea cheltuielilor, departamentul de IT poate aduce economii de pana la 50% din bugetul de investitii. Cu conditia sa fie externalizat catre o companie specializata.
La cat de des pot aparea probleme cu calculatoarele, cu aplicatiile software, imprimantele sau reteaua de comunicatii, intr-o companie cu 100 de angajati departamentul IT trebuie sa fie compus din cel putin trei persoane - un director care gandeste strategia de achizitii de echipamente si servicii noi si coordoneaza proiectele si macar doi angajati care sa raspunda solicitarilor zilnice. Fara a lua in calcul alte cheltuieli, numai salariile personalului din departamentul IT pot sa depaseasca 3.500 de euro, cu tot cu taxe si impozite. Daca ar externaliza insa intregul departament, compania ar plati lunar in jur de 2.000-2.500 de euro unei firme specializate.
“In cazul unei companii de telemarketing cu 100 de angajati, care a decis recent sa externalizeze serviciile de IT, reducerea costurilor operationale a fost de aproximativ 30%”, spune Bogdan Tudor, presedintele si directorul de tehnologie a informatiei al Class IT, despre unul dintre clientii cu care a semnat recent contract compania lui. Externalizarea include tot ce tine de tehnologia informatiei, de la consultanta si intretinerea echipamentelor, achizitia de computere si servicii de internet si telecomunicatii sau instalarea de soft si pana la securitatea infrastructurii si a datelor sau detectarea intruziunilor si testarea vulnerabilitatii sistemului.
“Piata de outsourcing IT din Romania nu este insa foarte mare, pentru ca majoritatea companiilor au preferat pana acum sa tina un departament intern de IT, dar tendinta de crestere este vizibila”, apreciaza Florin Scarlat, directorul general al Bit Solutions, alta companie de servicii IT.
Unul dintre motivele pentru care firme precum Coca-Cola, Petrom, Deloitte sau Musette aleg sa lase o parte din activitati, daca nu chiar intreg departamentul IT, pe mana unor companii specializate este faptul ca se pot concentra mai bine pe activitatea lor de baza, mai ales acum, intr-o perioada cand majoritatea companiilor pun pe primul plan cresterea lichiditatilor. Reducerea de costuri este insa criteriul decisiv care determina firmele sa externalizeze activitatile legate de sistemul informatic si de telecomunicatii, pentru ca astfel nu mai este nevoie sa recruteze specialisti si eventual sa investeasca, pe langa salarii, pentru pregatirea suplimentara a acestora, pentru spatiul de birouri si mobilierul aferent, computere, telefoane si asa mai departe. “Cheltuielile cu serviciile IT pot fi diminuate cu pana la 50% prin externalizare, fata de costurile cuprinse intre 3 si 10 euro pe ora, in functie de nivelul de salarizare, pe care le-ar avea o companie mentine un departament intern de IT”, apreciaza Marius Stanca, directorul general al Computer Troubleshooters.
Revenind la exemplul companiei cu 100 de angajati, din care trei responsabili de IT, din calculele lui Stanca rezulta o variatie destul de mare a cheltuielilor salariale, intre 1.500 si 4.800 de euro. Ar fi deci destul de greu de apreciat exact cat este de rentabil pentru o companie sa treaca de la departamentul IT intern la unul externalizat catre o firma specializata. Tocmai din acest motiv, competitorii din aceasta industrie fac mai intai un audit al companiei din punctul de vedere al tehnologiei, pe baza caruia pot fi estimate costurile lunare si se pot calcula investitiile necesare pentru perioada urmatoare.
Diminuarea cheltuielilor cu departamentul IT, reflectate intr-o economisire semnificativa din totalul costurilor, se poate vedea in primul rand in cazul celor mai mari companii din Romania, unde investitiile in tehnologie reprezinta pentru aceste companii in jur de 1,5% din afaceri care depasesc un miliard de euro anual. In ce priveste majoritatea firmelor locale, Bogdan Tudor apreciaza ca pentru echipamente si servicii din domeniul tehnologiei sunt cheltuite intre 2 si 5 procente din cifra de afaceri.
Deocamdata insa, putine companii au optat pentru asemenea servicii de outsourcing IT. Mai pesimist, presedintele Class IT crede ca este vorba de 10% dintre firmele romanesti, in timp ce Florin Scarlat apreciaza ca peste 15% din companii au apelat la servicii de externalizare. Cel mai optimist este directorul Computer Troubleshooters. “Datorita costului mai redus, un element foarte important pentru multi manageri anul acesta, peste 47% dintre companiile din Romania vor alege servicii specializate de consultanta IT”, sustine Marius Stanca, citand un studiu realizat de Anteea Consulting pentru compania pe care o conduce. Computer Troubleshooters a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 550.000 de euro si se asteapta in 2009 la o crestere de 30%, pana la 750.000 de euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro