Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001
Fostul presedinte al Flamingo International spune industria de electronice, electrocasnice si IT, scaderea a fost la jumatate in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, situatia fiind insa mai buna comparativ cu cea din industria auto
"Prima mea reactie, cand am aflat concret ce se intampla la Lehman Brothers, a fost legata de linia cea mai de jos de pe piramida lui Maslow: siguranta. Am cativa prieteni care lucrasera la Lehman Brothers si am scanat scurt in memorie daca mai era vreunul dintre ei inca acolo. A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001 (ca o coincidenta, astazi ziua in care revista a fost timisa in tipar - n.red.): primul gand a fost sa infirm prezenta oricarei persoane cunoscute acolo.
A doua reactie a fost una tactica - sa aflu in ce conditii s-a intamplat accidentul, pentru ca pana la urma este vorba despre un accident catalizat de o serie de confuzii, de nepotriviri la nivel de persoane sau indecizii institutionale. Autoritatile au realizat ulterior ca evenimentele au scapat de sub control si de fapt trebuia sa fie derulate altfel - lectie ca urmare a careia celelalte banci mari de investitii au fost intr-un fel sau altul salvate de la prabusire. Si abia ulterior am luat in considerare implicatiile strategice.
Privind retrospectiv, momentul Lehman pare a fi un reper temporal si emotional al generalizarii crizei. Pe atunci, era mai multa confuzie generala decat o imagine clara. Iar in Romania aflata in perioada preelectorala, cei care aveau interesul sa lanseze descrieri realiste ale consecintelor erau mai curand exceptii si ma refer in special la putinii care realizau cu adevarat magnitudinea evenimentelor.
Trebuie sa admit ca eu am fost doar partial pregatit in prima instanta, insa pe parcurs am facut eforturi nu doar sa ma adaptez, ci, pe cat posibil, sa fiu cu un pas inainte, respectiv sa anticipez cu precizie scenariile posibile. De-a lungul ultimelor 12 luni, de fiecare data cand se intamplau lucuri negative, imi imaginam cat de rau urmeaza de fapt sa fie. Acum cred ca suntem intr-o relativa acalmie si probabil ca afacerile din Romania, si implicit economia nationala, vor mai avea un val de probleme dupa alegeri, lucrurile urmand sa revina intr-o zona de oscilatii controlabile din vara viitoare.
Privind strict industria de electronice, electrocasnice si IT, scaderea a fost la jumatate in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Daca ar fi sa compar acest sector cu cel auto, inca stam bine; daca ar fi sa compar cu industria produselor de larg consum, stam mai rau. Insa a doua jumatate a anului va inregistra o dinamica mai atenuata, deoarece ultimele sase luni ale anului trecut au fost lovite foarte puternic, situatie care nu ar trebui sa se mai repete si anul acesta.
In ce ma priveste, criza a insemnat o schimbare importanta de natura profesionala. Initial, pozitia mea in firma era definita ca fiind non-executiva, cu implicare selectiva in diverse probleme. Din noiembrie anul trecut insa, nivelul de implicare a eliminat partea «selectiva» din job description, inlocuindu-l cu unul 100%. Gradual, consiliul de administratie s-a implicat din ce in ce mai profund in aspectele decizionale care anterior fusesera delegate catre managementul executiv. Cat despre timpul liber, nu mai pot spune decat ca mi-am anulat complet vacanta de trei saptamani planificata pentru inceputul lunii august."
Cititi si Cover Story-ul editiei curente: Confesiunile managerilor dupa anul de criza
Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:
Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat
Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania
Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata
Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare
Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea
Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita
Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie leveraged buy-out
Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta
Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat
Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate
Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare
Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare
Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid
Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a scazut cu 40% - 60%
Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate
Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB
Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau
Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului
Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro