Pro sau contra externalizarii serviciilor IT

Autor: Roxana Cristea Postat la 13 aprilie 2011 570 afişări

Cresterea cantitatii de informatie, dar si situatia economica actuala fac ca tot mai multe companii sa apeleze la servicii de externalizare a infrastructurii IT. Care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de optiuni?

Serviciile de sisteme de stocare a datelor din Romania sunt subutilizate, iar cheltuielile pentru intretinerea lor incep sa depaseasca bugetele alocate din cauza consumului mare de curent, consumabile si intretinere.

Din aceasta cauza, o mare parte din companiile importante de la noi au inceput sa recurga la externalizarea serviciilor IT. "Ca urmare a cresterii explozive a cantitatii de informatii din companii si a diversificarii tipului de date ce trebuie stocate, firmele au nevoie de un mod nou prin care sa isi administreze unitar atat aplicatiile, cat si fisierele de date, adaptandu-se astfel mai usor dinamicii pietei", a afirmat Radu Enache, directorul general al Hewlett-Packard Romania, precizand ca sistemele de stocare de astazi nu au fost create pentru nevoile de maine ale IT-ului. n 2005 au fost 150 de milioane de terabiti de date generate la nivel mondial, potrivit companiei de cercetare IBM. Anul trecut au fost de opt ori mai multe ca acum cinci ani, motivul principal al cresterii fiind numarul tot mai mare de dispozitive conectate la internet.

"n prezent este un numar de date mult mai mare si care ocupa mult mai mult spatiu, precum filme de inalta definitie, poze digitale si pe care trebuie sa le organizezi cu un numar mai mic de oameni. Trebuie sa fim mult mai rapizi", a adaugat Mihai Guran, ESSN Manager la HP. Anul trecut HP a livrat 224 de sisteme de stocare dintr-un total de 893 livrate in Romania.

Externalizarea infrastructurii IT in centre de date duce la cresterea productivitatii personalului intr-o companie, reduce si elimina potentialele costuri devastatoare in caz de intreruperi dupa un dezastru, protejeaza datele de la pierderi si compromisuri accidentale sau deliberate si permite reluarea rapida a operatiunilor critice in urma unei intreruperi pe scara larga.

"Centrele de date creeaza un mediu responsabil, reducand totodata costurile cu energia electrica atat prin abordarea spatiului fizic, cat si prin infrastructura IT", este de parere Mihail Petrov, Global Technology Services Data Center Operations Maganer la IBM. "n ultima vreme, energia electrica necesara atat infrastructurii hardware, cat si sistemului de racire a acesteia este in crestere semnificativa, creand un puternic efect de sera si marind emisia de gaze", a completat acesta. Printre dezavantajele sistemelor de stocare se numara pretul de achizitie, cuprins intre cateva mii si peste un milion de dolari, si adaptabilitatea dificila la cerintele imprevizibile ale mediului de afaceri.

OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, a incheiat un contract de cateva milioane de dolari prin care si-a externalizat centrul de date catre subsidiara locala a IBM in a doua jumatate a anului trecut. "Petrom va beneficia de cunostintele unui jucator de pe piata experimentat in administrarea centrelor de date, iar utilizarea in comun a spatiului si a facilitatilor vor avea un impact pozitiv asupra costurilor noastre", declara la vremea respectiva Reinhard Pichler, fostul director financiar al Petrom. n urma contractului, incheiat pe o perioada de zece ani, IBM ofera o gama larga de servicii specifice unui centru de date, cum ar fi servicii de gazduire, de instalare, de cloud computing, dar si servicii suplimentare precum cele de continuitate in business, de back-up si de recuperare a datelor in cazul unei calamitati. "Acordul va ajuta OMV Petrom sa diminueze costurile de operare a centrului de date, permitand IBM sa le ofere clientilor sai o intreaga suita de servicii IT intr-o maniera eficienta din punctul de vedere al timpului si costurilor", a precizat Mihai Tudor, fostul country general manager al IBM Romania. Acesta a explicat faptul ca acordul arata importanta data de IBM dezvoltarii operatiunilor sale in pietele in curs de dezvoltare si ca se asteapta ca pana in anul 2015 circa 25% din veniturile companiei sa provina din pietele emergente, printre care se afla si Romania.

Dar piata serviciilor de stocare, aflata la inceput, are si neajunsuri. "Exista o lipsa serioasa de profesionisti, de personal in masura sa administreze serverele de baze de date si de unelte sau interfete de administrare a echipamentelor respective", spune Martin Hingley, research officer al IDC EMEA, precizand ca introducerea unor noi idei sau masuri este ingreunata de faptul ca piata si serviciile IT sunt inca imature in Romania. "Ca orice piata noua are nevoie de timp pentru a se dezvolta, este in crestere si previziunile sunt foarte bune in ceea ce priveste ascensiunea acestei piete", a completat acesta. n plus, analistul IDC este de parere ca situatia economica actuala a amplificat utilizarea de servicii cloud deoarece firmele vor sa-si reduca cheltuielile. Piata de cloud computing a fost pe plan mondial de 16 miliarde de dolari in 2009, insa ar putea creste la peste 55 de miliarde in urmatorii trei ani, conform IDC.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
externalizare,
infrastructura,
servicii
/business-hi-tech/it/pro-sau-contra-externalizarii-serviciilor-it-8139971
8139971
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.