Craciun fericit!

Sunet de calitate şi aspectuos fără fire. Cum e posibil?

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 04 mai 2012 377 afişări

Pentru cei ce doresc un sistem de sunet de calitate şi aspectuos, care să se integreze foarte bine într-un living modern, Logitech propune soluţia UE Air Speaker. Aceasta este concepută în primul rând pentru dispozitivele Apple, deoarece integrează tehnologia AirPlay, ce permite conectarea wireless a diverselor gagdet-uri Apple şi rularea de conţinut audio de înaltă calitate.

Sisteme de sunet fără fire există în magazine de ceva timp, însă ele au o bubă: sunetul transmis este compresat, iar ca urmare calitatea conţinutului redat scade. Cei de la Apple au adus pe piaţă tehnologia AirPlay, menită să repare tocmai această problemă, compatibilă atât cu transmisia de semnal audio, cât şi de conţinut video. Cu UE Air Speaker, Logitech intră pentru prima dată în segmentul boxelor AirPlay, fiind însă sprijinit de experienţa anterioară în crearea dock-urilor audio pentru dispozitive Apple.

Produsul lor impresionează prin design, unul simplu şi fluent, fără elemente care să îţi sară deranjant în ochi. Are doar câteva butoane plasate în partea de sus (Pornire/Oprire, Mute şi o rotiţă pentru reglarea volumului), iar în mijloc oferă un sistem de andocare pentru jucăriile Apple.

iPod-uri, iPhone-uri sau iPad-uri, toate pot fi conectate prin intermediul acestui dock, ce se va ocupa şi de reîncărcarea bateriilor acestora. Puteţi conecta şi alte playere audio, prin intermediul intrării dedicate de pe spatele sistemului.

Totuşi, ceea ce contează este conectarea wireless, prin AirPlay. Pentru aceasta vei avea nevoie de două lucruri: o reţea Wi-Fi în propria casă şi un dispozitiv compatibil. Prin dispozitiv compatibil înţelegem un iPhone, iPad sau iPod ce rulează iOS 4.3 sau, mai nou, un Mac sau PC cu iTunes. Toate trebuie să fie conectate la reţea, pentru că AirPlay-ul se va folosi de aceasta pentru a realiza conexiunea. Setup-ul este rapid, iar manualul vă va fi de real folos. Odată realizat, veţi avea opţiunea de a selecta boxele Logitech pentru a reda semnalul audio prin intermediul acestora.

După cum ziceam, avantajul sistemelor AirPlay constă în redarea de semnal necompresat, aşadar, pentru a le vedea la lucru, trebuie să folosim conţinut aferent. MP3-urile pe care le avem în mod normal pe computer sunt deja compresate, aşadar soluţia ar fi să creăm fişiere direct de pe un CD audio, cu ajutorul iTunes-ului. Puţin mai complicat, dar diferenţa ar trebui să fie vizibilă. Odată instalat, sistemul Logitech UE Air Speaker nu dezamăgeşte, însă nici nu impresionează. Calitatea audiţiei este bună, însă o ureche fină va observa că sunetul nu este suficient de profund şi clar. Aşadar, audiofilii convinşi s-ar putea să strâmbe puţin din nas, dar un utilizator obişnuit va fi în mare mulţumit de capabilităţile acestor boxe atâta timp cât nu le raportează totuşi la preţul lor. Pentru că, până la urmă, calitatea audio ridicată, fără fire, costă.

Mai deranjant e faptul că aplicaţia pe care o instalezi pe jucăriile Apple permite foarte puţine ajustări ale calităţii sunetului (Bass şi Treble), iar pentru fine-tunning va trebui să apelezi la Mac sau PC. Mi-ar fi plăcut să existe mai multe opţiuni uşor de utilizat şi mi-ar fi plăcut şi ca boxa să aibă anumite profile presetate şi testate în laborator pentru diverse tipuri de conţinut audio.

Una peste alta, Logitech-ul UE Air Speaker este probabil peste multe alte sisteme audio de tip dock, însă este şi considerabil mai scump ca acestea. Tocmai de aceea pretenţiile sunt mult mai mari. Volumul nu dezamăgeşte, chiar dacă boxa distorsionează la nivel ridicat (în mod normal însă nu cred că veţi urca prea des mai sus de jumătatea plajei disponibile). Iar calitatea audiţiei este bună atât timp cât rulaţi conţinut audio aferent şi mai puţin MP3-uri, însă nu se ridică la nivelul aşteptărilor pe care le aveam.

Sistemele AirPlay mai au însă şi alte mici bube ascunse, cea mai frustrantă în cazul modelului Logitech testat fiind inconsistenţa conexiunii. Aceasta cade din senin şi boxele devin invizibile în reţea, fiind necesară o repornire a lor, o problemă pe care am întâlnit-o frecvent. În plus, întârzierea de câteva secunde existentă între efectuarea unei comenzi pe gadget-ul Apple şi redarea acesteia pe sistemul audio este şi ea destul de deranjantă.

Voi decideţi dacă puteţi trece peste micile neajunsuri, cert este că sistemul audio Logitech-ul UE Air Speaker nu se adresează oricui, preţul său de 1.500 de lei fiind prohibitiv. Însă boxele AirPlay sunt

încă la început şi sunt foarte scumpe atât din cauza condiţiilor impuse de Apple pentru a folosi această tehnologie, cât şi probabil datorită lipsei unei concurenţe reale în segment.

În final, contează mult ce doriţi: calitate ireproşabilă sau calitate bună plus uşurinţa în utilizare dată de AirPlay şi oferită în mare măsură de Logitech UE Air Speaker? Un sistem de sunet wireless în propria casă, cu multiple boxe, la care să vă puteţi oricând conecta independent de oriunde v-aţi afla este cu siguranţă un lucru la care mulţi dintre noi visăm. Alternativa, pentru audiofilii împătimiţi, ar fi mult mai complicat de integrat şi de accesat, necesitând boxe masive şi o mulţime de cabluri încurcate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Logitech,
UE Air Speaker,
sunet
/business-hi-tech/sunet-de-calitate-si-aspectuos-fara-fire-cum-e-posibil-9576554
9576554
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.