Telecom: Un pic mai bine
Nici macar telefoanele mobile sau Internetul nu au fost ferite de criza, operatorii din domeniu intrand intr-un sustinut razboi al preturilor pentru a castiga cota de piata.
"Sa tragem linie. A fost un an greu pentru intreaga economie, dar telecomunicatiile au trecut hopul mai bine decat alte domenii", rezuma situatia Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Argumentele ar fi doua: operatorii au reusit sa-si mentina baza de clienti - chiar sa inregistreze o crestere usoara - si s-au adaptat rapid la noile conditii ale pietei, pornind intr-un soi de razboi al ofertelor. Fiecare dintre companii a venit cu o oferta simplificata si cu mult mai multe minute incluse la aceleasi tarife. "Asa se justifica de ce oamenii au vorbit mai mult la telefon anul acesta, in conditiile unui numar de clienti si ale unor venituri similare cu cele din 2008", apreciaza Marinescu. Rata de penetrare pentru serviciile de voce de aproximativ 130% ar urma sa se stabilizeze in anii viitori.
De departe cea mai importanta mutare din acest an a fost achizitia Telemobil, compania care opereaza Zapp in Romania, de catre Cosmote, pentru mai mult de 200 de milioane de euro. Operatorul de origine greaca a facut primul pas catre piata internetului mobil, dupa ce a pierdut in 2006 licitatia pentru licentele 3G, castigate de Zapp si RCS&RDS. Acum, Cosmote are in plan sa le ofere utilizatorilor acces la servicii 3G incepand chiar de anul viitor, dupa ce integrarea operationala a Zapp se va finaliza.
Click aici pentru a vedea care au fost cele mai importante evenimente din piata telecom in 2009.
Nu toti operatorii stau insa la fel de bine din punct de vedere financiar, lucru valabil mai ales in cazul celor ce nu au sustinerea unei multinationale, cum este cazul RCS&RDS. Compania detinuta de Zoltan Teszari, singura ramasa pe piata in lupta cu multinationalele, ar fi interesata de o emisiune de obligatiuni in valoare de pana la 200 de milioane de dolari (135 mil. euro). In prima parte a acestui an insa, RCS&RDS cumpara cot la cot cu Romtelecom parti din New Com Telecomunicatii, unul dintre cel mai importanti furnizori alternativi de servicii telecom de pe piata, format prin achizitia si integrarea unui numar consistent de retele de cartier. "Tranzactia cu RCS&RDS a implicat retele cu aproximativ 30.000 de utilizatori si a depasit cinci milioane de euro", spunea Mircea Lucacel, directorul general al New Com.
Criza sau nu, operatorii telecom au continuat sa faca investitii. "Toti operatorii mobili din Romania sunt interesati de ofertele de tehnologie 4G, care permite atingerea unor viteze de conectare la internet de zece ori mai mari decat in retelele 3G", spunea recent Dragos Chivu, directorul general al Nokia Siemens Networks, cu ocazia unei demonstratii de tehnologie de ultima generatie.
Cititi si:
Politica: Sub semnul alegerilor
Macroeconomie: Anul recesiunii
Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi
Asigurari si pensii: Fara pierderi
Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza
Consultanta: Anul paradoxurilor
Companiile energetice au pierdut din greutate
Petrol si carburanti: Minus 20%
Farma: Anul surprizelor neplacute
Industria alimentara: Consum redus
Agricultura: 2009, anul nefericirii
Retail si distributie: Comert cu surprize
Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis
Resurse umane: Anul concedierilor
Internet si IT: "A fost cel mai greu an"
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro