Totul sau nimic. De unde a pornit lupta intre Nokia, Microsoft, Apple si Google
Au pierdut in ultimii doi ani cat au castigat intr-un deceniu. Gigantii Nokia si Microsoft duc de ceva vreme o lupta pe viata si pe moarte cu competitori mai tineri si mai agili precum Apple sau Google, care vin tare din urma si le ameninta acum suprematia. Poate o alianta sa aduca inapoi cresterile de altadata?
sunt un cal troian", a fost raspunsul dat la inceputul saptamanii trecute de canadianul Stephen Elop, primul sef non-finlandez al Nokia, unui jurnalist prezent la conferinta de presa sustinuta de producator la Mobile World Congress sau 3GSM, cum este mai degraba cunoscut in industrie cel mai mare targ de telefonie mobila din lume desfasurat anual la Barcelona, in Spania. Intrebarea era insa cat se poate de legitima.
Pana in toamna anului trecut manager la Microsoft, Elop tocmai a batut palma cu fostul angajator pentru a pune pe telefoanele inteligente Nokia sistemul de operare Windows Phone 7, urmand sa renunte astfel treptat la Symbian, platforma proprietara a Nokia care avea in 2008 o cota de peste 50% din cele 139 de milioane de smartphone-uri vandute in lume.
O alianta incheiata in incercarea de a nu ramane in urma in competitia cu Google si Apple, care musca tot mai mult in ultima vreme din piata telefoanelor mobile inteligente si cea a sistemelor de operare pentru dispozitive mobile, dar care a pus pe ganduri analistii si a nemultumit investitorii, cu atat mai mult cu cat Stephen Elop ar fi unul dintre cei mai mari zece actionari ai Microsoft, cu 130.000 de titluri in valoare de 2,35 milioane de euro. Iar compania a discutat si cu Google pentru a introduce sistemul Android pe telefoane, un parteneriat despre care specialistii spun ca ar fi fost mult mai inspirat.
Regizata sau nu, decizia lui Elop a facut valuri in industrie si a generat tot soiul de speculatii cu privire la viitorul Nokia. "Toata echipa de management a fost implicata in procesul de negociere. Doar consiliul director poate lua insa deciziile majore cu privire la companie si a avut votul final", s-a aparat seful companiei cu aceeasi ocazie. Cert este ca Nokia va avea enorm de castigat de pe urma acestei intelegeri si nu e vorba despre sute de milioane de dolari, cum s-a speculat intial, ci de miliarde, dupa cum a spus chiar Elop saptamana trecuta pentru a clarifica lucrurile. Ca o paranteza, Microsoft n-ar fi insa singurul producator care practica astfel de tactici, analistii din industrie fiind convinsi ca si Google plateste producatorii de telefoane mobile ca sa foloseasca platforma Android.
Cifre exacte n-au fost niciodata vehiculate, dar cu siguranta Microsoft a avut motivatii puternice sa pluseze eventualele oferte ale Google pentru a pune Windows Phone 7 pe dispozitivele Nokia, in conditiile in care parteneriatele de pana acum cu producatori precum LG sau HTC n-au reusit sa-i castige mai mult de cateva procente din piata. Declinul din ultimii doi ani al Nokia, care a pierdut teren nu doar in zona telefoanelor mobile, unde mai detine astazi doar putin sub 29% din numarul de bucati vandute la nivel mondial, fata de varful de 38% de acum doi ani, conform Gartner, ci si pe piata sistemelor de operare mobile, Symbian avand acum o cota de 37,6% din piata, impunea insa o schimbare radicala a abordarii pietei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro