CAND VOM TRAI CA EI?
Romania va ajunge abia peste zece ani la nivelul de trai al tarilor central- si est-europene care au aderat la UE in 2004. Cel putin asa a prezis de curand Anand Seth, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Est. Iar aceasta se va intampla numai in regim de inflatie mica si de crestere economica simtitor mai mare decat cea de care e in stare acum Romania. Nu cumva e prea pesimista estimarea? Sau poate prea optimista?
Dupa decernarea celor mai importante premii ale celei de-a saptea arte, oameni din intreaga lume au dat fuga la cinematograf sa o vada pe blonda de la Drept intr-un rol de Oscar. Numai ca vizionarea capricioasei Reese Witherspoon intr-un rol de sotie mai mult sau mai putin iubitoare i-a costat pe romanii care s-au dus la cinematograf un pic mai mult decat pe vecinii nostri mai de la vest.
Daca noi am platit la Multiplex pentru avanpremiera "Walk the Line" 5,5 euro, echivalentul a 19,5 RON (daca am mai avut rabdare cateva saptamani, pretul a coborat la 4,2 euro - 15 RON), vecinii din Budapesta au platit pentru a urmari viata lui Johnny Cash aproximativ 5 euro, cehii intre 4 si 6 euro, letonii 5,7 euro, iar polonezii 5,8 euro.
La prima vedere, un bilet la film in
Mai precis, punand cap la cap preturi, salarii, impozite si calitatea vietii in general, vedem ca nivelul de trai din Romania este cu 33% mai scazut decat in Ungaria, cu 53% mai scazut decat in Ungaria si cu 47% mai mic decat in Cehia. Cifrele apartin Coface Romania, care a facut aceste calcule pentru BUSINESS Magazin. "Ca raport intre venituri si salarii, este clar, si cu ochiul liber, si cu datele in fata, si cu etaloane fixe, ca suntem sub ei", declara pentru BUSINESS Magazin Cristian Ionescu, managing partner la Coface Romania.
Suntem sub ei, asadar, deoarece, desi avem preturi relativ asemanatoare, avem salarii nu doar mai mici, dar cu care putem cumpara mai putin. Pentru ca, "pana la urma, e absolut irelevant pentru mine, roman, cat costa o casa in Praga", observa Liviu Voinea; "conteaza cat costa casa in
"Preturile au crescut, in afara de explozia creditului de acum cativa ani, foarte mult din specula si din cauza ca aceia care au dat tonul si au cumparat locuinte supraevaluate nu au facut-o nicidecum cu banii castigati lunar din salariu", spune Liviu Voinea. Mai pe scurt, "in
Companiile de pe piata imobiliara spun ca preturile din
Daca ne putem consola cu asta, nici in
Imobiliarele nu sunt singurul segment din
Primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la aderare si la explozia preturilor este: daca acum vedem un film la aproximativ acelasi pret cu polonezii, cehii si ungurii - pentru care preturile au crescut cu procente importante dupa intrarea in UE -, ce se va intampla la noi din 2007? Conform unui studiu publicat in in septembrie anul trecut de Associated Press, preturile au crescut dupa aderare in Letonia cu 9,8%, in Ungaria cu aproximativ 7%, in
Pe piata romaneasca a bunurilor de larg consum, anul trecut a avut loc o crestere de aproape 30%, segmentul bauturilor a reprezentat aproape jumatate din piata, iar produsele alimentare au acoperit mai putin de 39% din volumul total si 31% ca valoare, arata un studiu MEMRB. Diferenta mare intre cresterea in volum si cea valorica este determinata de o serie de factori: "Este vorba in primul rand de inflatie, apoi de cresterea pretului pentru bauturile alcoolice, care detin cea mai mare pondere in totalul pietei, dar si de cresterea vanzarilor pe segmentul pre-mium", spune Marius Caluian. Aceasta stratificare a pietei a avut loc in Ungaria imediat dupa integrare, dat fiind ca inainte de 2004 aceste diferente nu erau atat de vizibile.
Dar daca piata din
Studiul arata ca produsele ieftine vor fi preferatele bulgarilor si dupa aderare: "Este de asteptat ca, din cauza cresterilor de preturi la electricitate, benzina si alte utilitati, costurile de productie sa creasca. Familiile vor cheltui mai multi bani chiar pentru a-si cumpara aceleasi produse ieftine".
Produsele ieftine, in special cele alimentare, explica in parte si faptul ca o serie de servicii, printre care si turismul, s-au dezvoltat mai bine in
Pe langa mancarea mai accesibila, litoralul bulgar mai beneficiaza si de scutiri de taxe pentru incoming, venirea turistilor straini fiind taxata de Ministerul de Finante din
Revenind la efectele integrarii, urmatoarea intrebare care se pune e cand se va intampla asa de asteptata echilibrare a preturilor cu veniturile. Cristian Ionescu de la Coface sustine ca in aproximativ zece ani. Anii urmatori vor fi poate mai grei din acest punct de vedere: "
Cresterile de salarii prognozate pentru anii urmatori nu sunt insa tocmai incurajatoare. Conform Comisiei Nationale de Prognoza, salariul mediu va creste pana in 2008 cu 60%. Reprezentantii companiilor de resurse umane, contactati de BUSINESS Magazin pentru un articol anterior, spun insa ca salariul mediu pe economie in 2010 va fi cel putin dublu, daca nu chiar triplu fata de cel din 2005. Nimeni nu poate nega ca sunt zone din tara (Capitala,
Deocamdata, in
"Calculele care combina impactul aprecierii RON si al cresterii salariilor arata ca rata reala de schimb (ce se bizuie pe costul unei unitati de munca) a urcat cu mai mult de 30% din noiembrie 2004. Aceasta inseamna ca, cu cat piata interna se aliniaza mai mult la UE, cu atat mai greu este pentru companii sa se supuna si sa reziste noilor conditii de piata - ceea ce s-a vazut in cresterea mai mica a productiei si a PIB", arata ultimul raport al Societatii Academice Romane.
Asadar, deocamdata, schimbarile nu-i afecteaza pozitiv pe angajati. Dar pe angajatori? "Natura competitivitatii in
La scara mica, salariile mai bune pentru angajati au inceput deja sa puna probleme angajatorilor. Dar deocamdata, trendul nu se poate extinde. "Ma gandesc la o companie de consultanta cu care lucram, al carei sef era destul de ingrijorat ca in curand va trebui sa-si reduca din personal din cauza cresterii accelerate a salariilor", spune Cristian Ionescu, care adauga ca, pe termen scurt, solutia va fi sa fie mult mai selectivi in afaceri, sa lucreze numai pe zone de piata care aduc profituri mari. Iar acesta va fi trendul urmatorilor ani, cand companiile va trebui sa fuzioneze, sa se retraga de pe anumite sectoare si sa se concentreze asupra celor profitabile pentru a rezista pe piata.
Astfel de schimbari au avut deja loc in tari ca Ungaria sau Cehia si incep sa se simta si in Polonia. Dar cele trei tari mai au si ele mult pana sa ajunga la nivelul de trai al tarilor din UE15: Slovacia si Republica Ceha vor atinge in trei, respectiv sapte ani, 75% din PIB pe cap de locuitor al tarilor din Europa Occidentala, in timp ce polonezii mai au de muncit 27 de ani. Iar pentru a ajunge la acelasi raport PIB/cap de locuitor, slovacii mai au de asteptat 17 ani, lituanienii, estonii si cehii - 18, iar polonezii nu mai putin de 41 de ani.
Iar argumentele pentru faptul ca am ramas in urma acestor tari sunt cunoscute: recesiunile din perioadele 1990-1992 si 1997-1999, restructurarea inceputa abia la 8-9 ani de la desfiintarea oficiala a economiei socia-liste, cresterea accelerata a datoriei externe pana in 1995, existenta pietei valutare paralele pana in 1997, inversarea raportului dintre angajati si pensionari prin pensionari timpurii in masa, politica permanenta de scutire de datorii a marilor datornici. Asa incat abia in 2005
Cu alte cuvinte, abia din acest an
Desigur, desi aceste tari vor avea cresteri economice mai mici decat inainte sau imediat dupa integrare, vor creste in continuare, astfel ca
"Adica afluenta de capital strain, antreprenori straini si fonduri europene absorbite", spune Cristian Ionescu. Liviu Voinea intareste: "Restructurare si crestere industriala (desi nu vad de unde), mai multe investitii decat consum si, desigur, o crestere a exporturilor egala cu a importurilor".
Liviu Voinea precizeaza ca franarea consumului inflationist ar fi pozitiva pentru acest an, daca masurile bancii centrale ar determina intr-adevar acest lucru. Dar, desi un consum mai mic ca procent in PIB este de dorit, acesta nu da semne de scadere. "Consumul se justifica. Pe de o parte, au crescut veniturile reale, exprimate in euro, au crescut intrarile de capital, o parte importanta a acestora fiind bani de la romanii care muncesc in strainatate. Pe de alta parte, s-au imbunatatit conditiile de oferta - dobanzile sunt inca mari, e drept, dar sunt cele mai bune din cate au fost vreodata pe piata", explica Voinea.
Asadar, consumul va avea un rol important si in evolutia de anul acesta a PIB, care este estimat de Coface Romania sa urce cu 4,7%. Fata de celelalte tari din regiune, e adevarat ca Romania va avea cea mai mare crestere economica, inclusiv in urmatorii doi ani (peste 5%, fata de maxim 3,7% in Ungaria), dar insuficienta pentru a recupera decalajul. Anand Seth, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Est, sustinea recent ca Romania se poate apropia in 10-15 ani de nivelul de dezvoltare a celor zece noi membri ai UE numai in conditiile in care ar avea o crestere economica de ordinul a 8% pe an, obtinuta in regim de inflatie scazuta si de stabilitate macroeconomica.
Dincolo de constructiile teoretice incap insa o multime de variabile, care se manifesta sub ochii nostri. Anul acesta, de pilda, conform unui studiu al Societatii Academice Romana, cresterea economica are de luptat cu aprecierea leului, cu scumpirea energiei si, in cel mai rau caz, cu noi valuri de inundatii. Prin urmare, greul abia incepe; indife-rent daca integrarea oficiala in UE se intampla sau nu la termenul promis, ramane o intrebare serioasa: cu cat vom plati sa vedem filmul de Oscar la anul pe vremea asta?
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro