De ce nu va ajunge euro la 5 lei
Cat va fi cursul de schimb peste sase luni? N-avem de ce sa ne temem nici de data aceasta de un euro la 5 lei, insa din recesiune tot nu iesim, sustin bancherii, care prevad ca economia va incheia anul cu o scadere de 2-3% sau chiar mai mult.
"Am incredere in leu. Am tinut si voi tine grosul economisirilor in lei", spunea recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, repetand astfel in alta forma indemnul pe care il transmite in fiecare an banca centrala, "mizati pe leu". Intr-un moment cand insasi banca centrala asteapta insa ca inflatia sa se dubleze, cand economia isi amana redresarea pentru la anul si cand leul abia si-a revenit din cea mai mare depreciere de la inceputul crizei si pana acum, indemnul de a miza in continuare pe leu pare ciudat, cel putin la prima vedere.
De cativa ani incoace, la fiecare sase luni, BUSINESS Magazin solicita bancherilor si analistilor "pariuri pe curs", respectiv estimarile lor privind evolutia cursului pentru urmatoarea jumatate de an. De fiecare data, unele banci reusesc sa aproximeze mai exact viitorul, altele mai putin. Dar niciodata previziunile lor n-au fost mai departe de realitate ca la inceputul acestui an, cand au estimat cursul de la sfarsitul lunii iunie. Decizia din 25 iunie a Curtii Constitutionale de a respinge reducerea pensiilor, urmata de majorarea TVA de catre Guvern si nesiguranta privind soarta transei de la FMI, au aruncat in aer cursul timp de cateva zile, iar euro a ajuns de la 4,2311 lei la 4,2808 si apoi la 4,3688, maxim istoric absolut in raport cu leul. Bancile asteptau pentru jumatatea anului un curs intre 3,9 si 4,2.
Ar trebui spus ca media lunii iunie a fost totusi de 4,2396 lei, ceea ce ar insemna ca previziunea ING Bank (4,25 lei, pe atunci cea mai pesimista dintre toate) s-ar fi apropiat un pic mai mult de realitate. Acum insa, nici una dintre noile previziuni, oferite de bancheri pentru luna decembrie 2010, nu sare din rand: de o parte sunt banci mai optimiste, ca BRD sau Transilvania, care vad limita inferioara a cursului la 4,15, de cealalta sunt cele ca UniCredit sau Intesa, care vad limita superioara la 4,35.
Nimeni nu vede euro sub 4,1, nimeni nu-l vede peste 4,35. Cat despre mult citata declaratie a lui Eugen Radulescu, director in cadrul BNR, ca euro ar putea ajunge la 6-7 lei, Florian Libocor, economist-sef al BRD-Societe Generale, afirma ca "declaratiile au fost interpretate incorect - dumnealui a precizat ca daca anumite lucruri nu se intampla AR FI posibil sa avem anumite efecte secundare".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană