Romania. 600.000 de studenti. Bani de la parinti. Joburi putine. Ce e de facut?
Cei peste 600.000 de studenti din Romania cheltuiesc anual mai bine de doua miliarde şi jumatate de euro, din care mare parte sunt bani primiti de la parinti. Tot mai putini tineri isi permit sa stea insa pe banii parintilor pana termina facultatea, iar mentalitatea ca e mai bine sa te angajezi inca din anii de studiu a castigat rapid teren, cu consecinte atat pentru puterea de cumparare a tinerilor, cat si pentru perspectivele lor profesionale.
Ce face o tanara de 21 de ani intr-un magazin de telefoane mobile, la ora pranzului? "Daca se poate, vreau mai multe minute seara. Si sa nu fie nici prea scump." Dorinta Irinei, studenta la jur-nalism, e fireasca: vrea sa-si sune prietenii ca sa iasa la suc seara si sa stea la povesti. Mai ales ca zilele ei sunt parca trase la indigo. "Nu mi-as pierde serile cu prietenii, dar altceva nu gasesc de facut. Cu scoala ma descurc bine, iar in rest ce sa mai fac?", se intreaba fata, in timp ce cauta prin agenda telefonului numarul Catalinei, prietena ei de la Stiinte Economice si cea care ii tine cel mai frecvent companie in cafenelele din centru.
Desi a incercat sa-si gaseasca serviciu de luni bune, cautarile Irinei au fost in zadar, iar in lipsa altor ocupatii, cum spune, nu-i ramane decat sa mai "copilareasca". Oricum, studenta nu s-a preocupat sa-si caute de lucru in alte domenii decat cel pentru care se pregateste. "Inca n-am ajuns la o stare de disperare ca sa ma interesez de orice fel de job, dar daca o sa se-ntample, imi maresc aria de cautare." Pe peronul statiei de metrou, Irina marturiseste ca nu ar munci pentru mai putin de 1.200 de lei pe luna, insa vede angajarea aproape imposibila in aceasta perioada. Tanara invoca numarul prea mic de locuri de munca si concurenta extrem de ridicata, insa vede drept avantaj faptul ca angajatorii sunt dispusi sa caute tineri pe care ii pot modela dupa propriul plac, daca isi doresc un suflu nou in companie.
200.000 de studenti lucreaza
In pregarirea articolului de fata, i-am intrebat pe cititorii www.businessmagazin.ro daca ar trebui sau nu sa munceasca studentii. Opiniile au fost impartite, insa cu totii au fost de acord ca a gasi un job in aceasta perioada, pentru un absolvent, dar mai ales pentru un student, e o misiune foarte dificila. "Studentul trebuie sa invete, trebuie sa i se acorde posibilitatea sa aprofundeze materiile care ii asigura un viitor stabil. Dar avand in vedere ce ne rezerva Romania zilelor noastre, este putin probabil ca un student sa se dedice doar studiului, atata timp cat cheltuielile cu scoala, cele de bloc, mancarea si chiria ii bat la usa in fiecare luna." E comentariul lui Andrei Iacob, reactie la opinia redactorilor BUSINESS Magazin care discutau cu argumente pro si contra angajarea de pe bancile scolii.
Conform Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, circa 338.000 de tineri sub 23 de ani erau angajati, la nivel national, in acest an. Cata vreme circa trei tineri din patru ajung la de la liceu la facultate, putem estima ca aproximativ 200.000 de studenti ar avea in momentul de fata serviciu, cu stagiu complet sau part-time. Pentru mai multa acuratete, am trecut aceasta cifra si prin filtrele specialistilor din agentiile de recrutare specializate pe acest sector.
Dragos Gheban, Business Development Manager al Catalyst Solutions, observa ca datele primite de la ANOFM corespund in mare masura cu estimarile sale. Doar ca procentul de 20-30% dintre studenti care lucreaza cu forme legale trebuie privit pe doua paliere: pe de-o parte, in functie de orasul unde locuiesc, iar pe de alta parte, dupa specificul facultatii: "In Bucuresti, ponderea celor care lucreaza urca inspre 30%, in timp ce in orasele din provincie ajunge la doar 15%. Sunt mai putini la Politehnica sau Medicina, dar mai multi in domeniile economic si al stiintelor sociale".Explicatia e ca in Bucuresti sunt mult mai multe companii care presteaza servicii, deci care au nevoie de tineri, fata de provincie, unde e mai dezvoltat sectorul de productie, deci nu e o nevoie atat de mare de absolventi sau de persoane cu studii superioare.
"Cei din provincie care raman aici peste vara isi cauta de regula de lucru. Si, dupa ce vad ca au un venit luna de luna, nu mai vor sa renunte la el", spune Ionut Poenaru, seful Uniunii Studentilor din Romania. In timpul facultatii insa, foarte putini se angajeaza in domeniul pentru care se pregatesc, criteriu care incepe sa conteze abia la master. "Crede-ma ca, din zece studenti, daca lucreaza unu in domeniul in care a studiat e foarte bine", adauga tanarul. Irina, la randul ei, declara ca o sa se lupte pe cat posibil sa-si gaseasca de lucru cat mai aproape de domeniul pentru care se pregateste. Deocamdata, in lipsa unui loc de munca in presa, a ales sa lucreze la un site pe domeniul culinar. "Castig 20 de lei pe articol si in plus muncesc si de acasa. E o solutie foarte practica sa castig niste bani, dar nu prea e de perspectiva."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro