Actiune!

Postat la 03 martie 2008 240 afişări

"Daca as sti exact ce actiuni vor creste, acum as fi pe o insula tropicala, cu laptopul in brate."Dar, pentru ca nu are informatia, Razvan Pasol locuieste in continuare la Bucuresti, de unde conduce una dintre cele mai mari case de brokeraj independente de pe piata, Intercapital Invest.

Indiferent de pierderile de moment ale pietelor de capital din lume, Pasol mizeaza totul pe trendul general, de crestere, si este aici pentru a culege roadele unei munci de un deceniu pe o piata de capital autohtona care l-a invatat, deopotriva, cum se castiga, dar si cum se pierd banii adevarati. "Toti banii mei sunt investiti la Bursa!" Atat de increzator este seful de la Intercapital in business-ul pe care l-a crescut odata cu piata, si a carei strategie a gandit-o pe termen lung, inca de la inceput.
Dar cum reuseste el sa obtina intr-o singura zi randamente pe care bancile le posteaza la sfarsitul unui an intreg, sau cata dreptate are cand isi pune "toate ouale in acelasi cos" - Bursa -, asta ramane de vazut. Poate nu intamplator pentru o firma ce pune mare accent pe educarea investitorilor sai si, implicit, ai intregii piete, persoanele fizice au ponderea cea mai mare printre clientii Intercapital.
"Oamenii trebuie sa stie ca Bursa nu este un mecanism atat de complicat pe cat se crede si ca oricine ii poate invata secretele cu un minimum de efort", spune Pasol in intampinarea preconceptiilor noastre (din peste 20 de milioane de romani, la Bursa joaca mai putin de 100.000 de oameni; in SUA, de exemplu, aproape 50% din populatie investeste, direct sau indirect, pe piata de capital).




Un business pentru optimisti
Seful Intercapital lauda totusi eforturile concentrate ale caselor de brokeraj de a promova investitiile in piata de capital, si recunoaste ca nu este singurul jucator care a gandit si gandeste pe termen lung businessul. "Este nevoie de un teamwork intre societatile de brokeraj, pentru ca daca piata se dezvolta, implicit va creste si numarul de investitori." Si asta nu poate fi decat bine pentru cele peste 70 de case de brokeraj din Romania.
El spune ca munca de promovare trebuie sa fie distribuita in toate directiile pietei de capital, si mai ales catre conducerile companiilor locale ce ar trebui sa ia in considerare, in cel mai scurt timp, si ofertele publice de actiuni, ca o alternativa la cea mai uzuala solutie de finantare de la noi, cea bancara. "Este cea mai sanatoasa solutie pentru cresterea pietei pe care activam, deoarece vor fi mai multe actiuni atractive, pe o piata mult mai dinamica. Dar este o solutie buna si pentru economia unei tari."
Acum, intr-o perioada mai putin fasta a pietei de capital, Pasol ramane totusi optimist in ceea ce priveste viitorul businessului pe care il administreaza, dar si in viitorul pietei de capital din Romania. E drept, din fotoliul sau nici nu ar putea fi altfel, pentru ca pozitia pe care o ocupa ii cere cu precadere prognoze optimiste. Totusi, nu i s-a intamplat deocamdata sa plece spre birou fara tragere de inima, indiferent de tendintele pietei, si este convins ca este obligatoriu sa faci ceea ce iti place daca vrei sa fii performant. "Daca nu esti pasionat, mai ales in domeniul nostru, nu poti obtine multe satisfactii." Si, chiar daca ne-am tot intalnit cu sintagma "pasiune incomensurabila", pentru el totul se masoara. "In brokeraj, cand spui ca esti pasionat trebuie sa ai neaparat cateva tranzactii in portofoliu. Nu conteaza valoarea lor, dar asa se cuantifica pasiunea, prin fapte concrete." Un sfat pentru pasionati: investitiile personale cantaresc foarte mult la un interviu de angajare la Intercapital.


In God we trust
Tot tranzactiile "l-au prins" si pe el, in 1997, cand o colega de-a sa care muncea la o societate de valori mobiliare, asa cum se numeau atunci casele de brokeraj, a inceput sa-i povesteasca despre mecanismele pietei de capital. A investit si el 50 de dolari, "cu succes imediat", si a inceput sa citeasca tot mai mult despre Bursa. Si-a pregatit o lucrare de licenta tot despre piata de capital.
Pentru ca lectia sa sa fie completa, castigurile imediate s-au transformat in pierderi, poate si din cauza perioadei de scadere dintre 1999 si 2001, insa in brokeraj, ca si in sport, pentru a castiga trebuie sa inveti sa pierzi. "Nu e rau sa pierzi, mai ales la inceput, pentru ca astfel constientizezi mai bine riscul. Nu poti castiga mereu. Daca ar fi asa, eu nu as mai avea un job." Chiar daca nu se grabeste sa treaca sume cu multe zerouri in dreptul castigurilor personale, Pasol spune ca randamente de 7%, adica atat cat ai castiga intr-un an printr-o depunere bancara, poti obtine si intr-o singura zi. "E drept, daca poti castiga banii astia, inseamna ca ii poti si pierde, si la fel de usor." Mai ales in perioada de scadere de la inceputul anului acesta. Personal, el si-a platit MBA-ul din SUA, Universitatea din Malibu, California, din profitul de pe Bursa. Studiile de peste ocean au facut parte din planurile sale inca din timpul studentiei de la ASE, si aceleasi planuri
i-au dictat sa invete de pe piata cea mai matura din lume, pentru a pune in practica totul in Romania. Chiar daca acum manageriaza firma, nu conturile clientilor, stie foarte bine ca un broker care nu investeste proprii bani nu poate gestiona riscul unei investitii. "Daca risti doar banii altuia, nu poti simti niciodata cu adevarat pulsul pietei." Este motivul pentru care la Intercapital nu sunt restrictii de genul acesta, chiar daca investitiile brokerilor in-house sunt atent monitorizate.


Bursa vs. Real Estate
"Ideal ar fi sa aveti bani pentru amandoua, mai ales in Romania de astazi." Insa toti banii sai sunt investiti pe BVB sau RASDAQ, iar Pasol spune ca nu a facut alegerea doar prin natura jobului sau. El crede ca la Bursa e mult mai simplu decat in imobiliare pentru ca ai un reper exact al valorii investitiei (in fiecare zi) si pentru ca iti poti lichida investitia mult mai usor decat printr-o eventuala vanzare imobiliara.
Tot pe Bursa poti porni si cu sume mai mici decat in real estate, implicit si castiguri mai mici, dar Bursa ar trebui sa fie o solutie pentru cel putin 500.000 de romani, reiese dintr-un studiu empiric al sau, ce ia in calcul sume minime de 7.000 - 10.000 de euro investite (sumele minime pentru conturile deschise la Intercapital sunt de 3.000 de lei pentru conturile neasistate, respectiv 10.000 de lei pentru cele asistate de brokeri). Insa cu acesti bani, un investitor nu ar putea castiga foarte mult nici in cazul unor randamente fericite, de 20-25% pe an. Totusi, atat oamenii, cat si companiile par sa-si intoarca privirile si spre piata de capital. "Nu demult bateam la usi inchise cand incercam sa prezentam avantajele unei oferte publice initiale, dar azi sunt multe grupuri care isi manifesta interesul, cel putin informal, pentru un IPO." Cauzele pentru care pe piata noastra de capital nu intra mai multe companii sunt, totusi, numeroase: in Romania finantarea se obtine cu precadere de la banca, nu prin oferta publica de actiuni; fondurile de investitii ofera si ele o solutie de cash-in; multi manageri sau antreprenori romani nu cunosc Bursa, dar aici lucrurile se schimba in bine; si cele mai multe companii pur si simplu nu sunt pregatite sa "iasa in public". Chiar si asa, daca toate lucrurile merg bine, Intercapital anunta intermedierea a doua listari importante pentru 2008, continuand astfel trendul ascendent de la finele anului trecut. Pe langa succesul inregistrat prin listarea Transgaz, unde Intercapital a facut parte din grupul de distributie al actiunilor, cu 2.260 de subscrieri procesate, in valoare totala de 440 de milioane de euro, compania a mai repurtat cateva "victorii" ce i-au consolidat numele in piata: a participat la una dintre primele oferte publice de obligatiuni incheiata cu succes in Romania, cea a International Leasing, in 2000, sau la oferta publica de vanzare de actiuni a Bancii Mondiale, in 2006, ca unic intermediar, experiente foarte importante si pentru sanatatea financiara a grupului.


Eticheta, scumpa eticheta
Zabovind putin la momentul listarii Transgaz, Pasol recunoaste ca a fost un castig foarte important in toate planurile, dar mai ales in cel al imaginii. "Intercapital a participat numai la proiecte de succes si acest lucru este deosebit de important pentru cartea noastra de vizita." In businessul pe care il conduce, imaginea este atat de importanta incat a ales sa refuze unele proiecte, atat achizitii cat si obligatiuni, din cauza unor parametri ce prevesteau un esec. "Rolul de intermediar sau chiar de membru la grupul de distributie al ofertelor publice este o directie de business foarte importanta pentru noi si nu putem sa ne asociem imaginea cu eventuale esecuri."
Cartea de vizita nu este importanta doar din prisma viitoarelor companii ce vor cauta cu atentie cea mai buna solutie pentru intermedierea propriului IPO, dar si pentru imaginea generala a Intercapital, in asteptarea iminentei listari de care se pregateste, programata deja pentru anul 2010. De ce atunci? Pentru ca in urmatorii doi - trei ani casa de brokeraj mai are potential de crestere si acest moment nu trebuie ratat. "Este unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre." Actualmente, actionarul majoritar al Intercapital Invest este Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), ce detine, din 2004, 58% din companie, restul actiunilor fiind detinute de fondatori si alte persoane fizice sau juridice. Dintre acestia, Eugen Voicu este majoritar, cu o participatie de 31%, acelasi Voicu care si-a investit increderea si in Pasol, acum aproape zece ani. E drept, compania era la momentul acela, in 1999, doar la inceput, fara un portofoliu de clinti, fara angajati, doar cu planuri de dezvoltare. "Ii datorez foarte multe pentru votul de incredere pe care mi l-a acordat atunci, mai ales la varsta de 23 ani. Pentru mine a fost o mare oportunitate, si cred ca m-a ales pentru ideile pe care le aveam si care corespundeau cu proiectele sale." Cert este ca, la 23 de ani, manager peste o firma ce pornea chiar de la zero pe o piata pe care deja activau alte peste 100 de case de brokeraj, Pasol trebuia sa aiba niste idei de dezvoltare si promovare. Una dintre cele mai importante a fost newsletter-ul detinat abonatilor site-ului: "cei 30 de abonati pe care ii adunasem in cateva luni de la lansare imi pareau atunci o mare victorie." Proictul sau functioneaza si azi, si trimite informatii calde catre 10.000 de abonati inscrisi.


Propriul sau broker
Cam aceeasi dinamica au avut-o si investitorii Intercapital, care, la finele lui 2007, depasisera 3.600 de clienti (aproape 2.000 dintre aceste conturi fiind asistate de brokeri), ajutati serios si de celelalte programe de promovare derulate intre timp de catre Pasol si echipa sa. Doua dintre cele patru brate de promovare sunt destinate incepatorilor si functioneaza ca un gen de abecedar pentru noii clinti ai pietei de capital din Romania: Kmarket.ro reprezinta studiul teoretic, in timp ce MarketMaker.ro este un simulator bursier, partea practica din ecuatie.
Pentru investitorii companiei functioneaza alte doua site-uri de asistenta si consultanta: Ktrade.ro, destinat clientilor ce isi deschid conturi neasistate de brokeri si prefera investitiile personale de pe portalul companiei; si Intercapital Start, un site de analiza completa a indicilor bursieri. "Nu suntem singurii brokeri care au lansat astfel de programe, dar ele sunt de foarte mare ajutor pentru intreaga piata, nu doar pentru noi." Pentru ca am vorbit deja de tipurile de conturi pe care le manageriaza Intercapital, cele asistate de broker sau nu, trebuie sa mai spunem ca si comisioanele percepute investitorilor variaza in functie de tipul contului: mai mare pentru cele asistate si mai mic pentru cele deschise de pe site, fara suportul brokerilor interni.
Acum, cand vine vorba despre propria sa echipa de la Intercapital, responsabila de proiectele de mai sus, este cat se poate de multumit, chiar daca stie ca intotdeauna este loc de mai bine. Pentru el, valoarea individuala capata sens doar in masura in care aduce cu ea valoare adaugata grupului. Este si motivul pentru care, personal, nu crede intr-un model in cariera ori in viata: "intotdeauna avem ceva de invatat si e mult mai avantajos sa o facem din cat mai multe surse."
El insusi mai are de invatat, mai ales cand spune foarte clar ca nu el este cel mai bun broker de la Intercapital. E drept, rolul sau este altul, de manager, desi continua investitiile personale in locul investitiei prin brokerii sai cei mai capabili, ce i-ar aduce, teoretic, un randament mai bun. "Eu am alte atributii, mai ales cele de dezvoltare a firmei, de management in general, dar probabil ca acesta este si motivul pentru care imi place
sa-mi manageriez singur investitiile."



Cu ochii pe investitori
Parametrii pentru stabilirea profilului unui investitor sunt foarte importanti pentru succesul unei investitii. Suma investita, nivelul de risc acceptat, toleranta la risc, experienta pe piata de capital, efortul depus pentru urmarirea si analiza investitiilor si preferintele pentru anumite active sau actiuni, toate contribuie la randamentul investitiei.


Pasol si Intercapital
Intercapital Invest si-a inceput activitatea in 1995, ca membru fondator al Bursei de Valori Bucuresti, condusa atunci de Marius Musat, fondatorul grupului de firme OK Exchange, si de alti oameni de afaceri. Patru ani mai tarziu compania a fost preluata de un alt grup de businessmani, condus de data aceasta de Eugen Voicu, fondatorul societatii de administrare a investitiilor Certinvest, ocazie cu care Razvan Pasol a preluat sefia casei de brokeraj.
Actualmente, actionarul majoritar al Intercapital Invest este Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), ce detine 58% din actiuni, din 2004, restul actiunilor fiind detinute de fondatori si alte persoane fizice sau juridice. Dintre acestia, Eugen Voicu este majoritar, cu o participatie de 31%.


Oferte de actiuni si obligatiuni (2006 - 2007)
2007 - membru in sindicatul de distributie al IPO-ului Transgaz
2006 - membru in sindicatul de distributie al IPO-ului Alumil
2006 - unic intermediar al ofertei de vanzare de obligatiuni de la Fortuna Leasing
2006 - unic intermediar la oferta publica de obligatiuni a Bancii Mondiale
2006 - unic intermediar pentru oferta publica de cumparare de actiuni si procedura de squeeze-out in vederea delistarii - Eurom Bank

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actiune!
/lideri/actiune-4074097
4074097
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.