Am sa ma intorc consultant
Ideile bune vin in cele mai ciudate locuri, sub meri, in cada sau in armata dupa cateva zeci de flotari la comanda. Cel putin astfel i s-a itamplat lui Calin Sarchiz, fondatorul companiei de consultanta Pegas. Ideea afacerii sale de peste un milion de euro i-a venit in cazarma cand isi executa "sentinta" (voluntara de altfel), de sapte luni de zile.
Sarchiz a terminat facultatea in 1999 si la trei zile dupa ce si-a dat licenta a decis cu inca doi prieteni din Targu-Mures sa se incorporeze in armata, "de dragul experientei, mai ales ca faceam doar sapte luni de armata, ca tineri absolventi. Totusi am regretat decizia la doar doua saptamani dupa ce am ajuns in cazarma".
Cei trei prieteni nu s-au descurcat prea bine cu regimul strict al armatei, nici mancarea nu era tocmai ca acasa, dar pana la urma s-au adaptat si au intrat intr-un fel de ritm de "viata de camin". "Noi am avut o viata mai usoara pentru ca fiind studenti, superiorii nu ne dadeau batai de cap prea mari, oricum a fost o pierdere de timp."
Insa perioada aceea a fost si cu noroc pentru omul de afaceri pentru ca "din plictiseala am citit o carte pe care mi-o adusese tatal meu ca sa-mi ocup timpul si din care la inceput n-am inteles mare lucru, si anume 'Certificarea ISO 9000'. Atunci mi-a venit pentru prima oara ideea infiintarii unei companii care sa se ocupe de consultanta in standardele internationale".
Se punea insa problema lipsei de experienta, a cunostintelor de metodologie si know-how in domeniu, prin urmare Sarchiz a decis ca cea mai buna cale e sa atraga investitori din afara de la care sa invete primii pasi. Dar la momentul respectiv "nu eram decat un absolvent de facultate si de armata care nu prezenta nicio incredere, asadar, am scris un mail mai multor companii de profil din afara, in numele tatalui meu care e profesor universitar la Facultatea Petru Maior din Targu-Mures. Am scris ca suntem un grup de profesori care am realizat potentialul unui astfel de business in consultanta si vrem sa punem pe picioare o afacere in Targu-Mures".
Antreprenorul a trimis atunci mail-uri la cateva zeci de companii din UK si SUA, dar a primit doar patru raspunsuri, dintre care unul singur mai serios, de la Phil Brooks, directorul companiei Clydesdale.
"Imi scria ca o sa fie in Budapesta in doua luni de zile, sa ne vedem atunci. Mi-amintesc ca parintii si prietenii mi-au spus ca nu-l cunosc pe omul ala si ca va fi o pierdere de timp sa ma duc, dar nu i-am ascultat. Phil avea atunci 65 de ani si ne-am inteles bine de la inceput."
La inceput a fost destinul
In 2000, Calin Sarchiz infiinta cu ajutorul lui Brooks, Clydesdale Eastern Europe (fara alta legatura decat numele cu compania din America), cu sediul central in Targu-Mures. A urmat apoi un moment de disperare pentru omul de afaceri in momentul in care firma proaspat infiintata a ramas fara suport tehnic, pentru ca Brooks a disparut timp de o luna, fara sa raspunda la mail-uri sau telefon.
"La momentul respectiv Phil imi pusese la dispozitie o parte din documentatia necesara pentru un proiect de consultanta in standarde internationale, dar era prea putin ca sa pot duce un client de la A la Z, aveam nevoie de practica."
Partenerul american al lui Sarchiz s-a intors totusi dupa o luna in care fusese plecat in Mexic fara telefon si internet, dar nu cu "mana goala", ci cu o invitatie in America pentru Sarchiz, care urma sa-l ajute cu un client important. Omului de afaceri roman i-a fost refuzata viza, insa sansa i-a deschis alta fereastra, spre un orizont mai larg. Clydesdale a castigat un contract de implementare a sistemelor de management pentru Enron, in 26 de statii de procesare a gazului, in toata lumea.
"Atunci am plecat pentru prima oara in Anglia si in acelasi an, in 2000, m-am intors acolo de vreo 6 ori pentru a lucra la implementarea ISO 9000 pentru Enron. Dupa acest proiect am acumulat toate cunostintele pentru a finaliza un proiect de la zero."
Dupa Anglia, Sarchiz a lucrat si in Turcia tot pentru Enron si si-a definitivat "educatia" in domeniul consultantei. "Phil mi-a fost 'profesor', pentru ca era si in interesul lui sa colaboram, pentru ca eu acceptam atunci sa fiu platit cu 200 de dolari pe zi, iar ceilalti erau platiti cu 800, voiam experienta, nu ma interesau atunci banii."
In 2001 Enron a dat faliment, iar patru luni mai tarziu si Clydesdale, insa Sarchiz se putea deja ocupa de firma din Romania, pentru ca avea acum tot setul de cunostinte necesare unei asemenea aventuri.
"Am inceput activitatea propriu-zisa a companiei in doi oameni, eu si un fost coleg de facultate care a ocupat initial postul de director de vanzari. Inca de la inceput am vrut sa separ partea de consultanta de partea de vanzari, astfel incat sa existe o structura organizata in cadrul companiei. In momentul in care am intrat pe piata, nu existau decat cateva firme de consultanta organizate ca afaceri de familie cu 3, 4 oameni care faceau de toate. Tocmai ca sa ma diferentiez, am vrut sa ma bazez pe o organizare mai clar definita in cadrul companiei."
Pe cont propriu
Pentru un an, afacerea infiintata de Sarchiz s-a numit in continuare Clydesdale Eastern Europe, chiar si dupa falimentul firmei americane, dar din 2002 numele companiei s-a schimbat in Pegas, deoarece Clydesdale era prea greu de retinut pentru multi clienti.
Tot din 2002 si echipa Pegas a crescut de la doi oameni la sapte, marindu-se constant pana a ajuns in prezent la 48 de persoane. In 2003 a fost deschis si primul punct de lucru in Piatra-Neamt, au urmat Bucuresti, Timisoara, Constanta, Baia Mare.
"Primul proiect la care am lucrat a fost Mobex, o fabrica producatoare de mobila din Targu-Mures. Mobex avea pe atunci 3.000 de angajati si implementarea proiectului de consultanta a durat 2 ani, in conditiile in care acum ar dura 4 luni. A fost proiectul nostru de suflet, pentru ca ne-au tolerat intarzierea si nesiguranta incepatorului in domeniu. In ziua de azi nu mai intalnesti asa ceva, mai ales ca acum concurenta e mare si daca tu nu esti eficient, exista intotdeauna alte firme care sunt."
Complexitatea unui proiect de consultanta pentru implementarea standardelor ISO depinde de procesele din cadrul organizatiei si de volumul de oameni care vor fi instruiti. Proiectele mari pot dura pana la un an, iar un proiect mediu dureaza aproximativ 3-4 luni.
Cele mai complexe proiecte ale Pegas au fost cele din domeniul energiei, incepand cu Romgaz, Petrom, OMV, E.ON (fostul Distrigaz) care are sediul in Targu-Mures. "Si Enron, unde am capatat experienta. Si acum se mai fac glume pe seama noastra de genul: au dat faliment din cauza voastra?"
Din put in lac
La inceputul anului 2007 Pegas a intrat intr-un domeniu nou, si anume consultanta in fonduri structurale, nerambursabile. "Mi-am dat seama ca, odata cu integrarea, urmeaza sa intre tot mai multi bani in tara pentru a aduce Romania la nivelul standardelor UE. Momentan avem 10 consultanti specializati in fonduri structurale si am inceput sa lucram initial cu clientii pe care ii aveam deja in portofoliu si care stiau cum lucram si aveau incredere." Despre viitorul Pegas, Sarchiz spune ca scopul este sa ajunga prima companie pe piata romaneasca de consultanta, iar pentru aceasta este nevoie in primul rand de implicarea echipei.
"In urma cu doi ani mi-a venit ideea sa atrag mai multi parteneri in afacere. Marile firme de consultanta americane, cu istorie in domeniu, activeaza ca si parteneriate si m-am gandit ca daca la ei merge, de ce n-ar fi o solutie buna si in Romania. Ideea asta a venit si din dorinta de a-i tine pe oamenii valorosi in firma. Pentru a obtine implicarea lor in companie, 100%, i-am adus parteneri, alaturi de mine, acum am inca trei asociati si vreau treptat sa mai cedez actiuni, deocamdata sunt in continuare actionar majoritar."
Despre vanzarea companiei nu se pune inca problema, pentru "ca este ceea ce mi-am dorit sa fac intotdeauna. Doar motivatia mea s-a schimbat in timp, daca la inceput mi se parea incitant sa am propria mea firma de consultanta, acum provocarea mi se pare ca este sa o mentin profitabila, indiferent de conditiile economice, mai ales cand vad in jur atatea colapsuri ale unor companii mari".
In timpul liber Sarchiz are ca pasiune amenajarea de lacuri, mai exact amenajarea lacului sau din gradina.
"De cativa ani locuiesc la casa si de doi ani am inceput sa ma ocup de amenajarea unui lac de gradina in care cresc pesti precum crapii japonezi. Mi-am cumparat si o multime de carti de specialitate din afara, pentru ca in Romania inca nu se gasesc. Desi lucrez de ani de zile la lac, inca mai gasesc lucruri de facut. Cel mai greu este sa mentii apa limpede, pentru asta e nevoie de rabdare si de echipamente de mii de euro, pe care mi le-am cumparat cu timpul."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro