O campanie si un manifest
Formatele si standardele deschise reprezinta o garantie a longevitatii documentelor si, implicit, a informatiilor pe care acestea le poarta. Cand e vorba de interactiunea intre administratie si cetateni, reprezinta si o forma de respect.
Cred ca foarte putina lume stie ca in ultima zi a lunii martie s-a desfasurat un eveniment mondial numit Document Freedom Day (DFD). In Romania, denumirea adoptata a fost Ziua Eliberarii Documentelor si opinia mea a fost ca aceasta versiune are o nuanta oarecum mai agresiva. Insa, dincolo de cuvinte, initiativa are sens si merita atentie. S-ar putea crede ca e doar un ecou al unor confruntari de piata si ca ii priveste doar pe specialisti, asa ca desfasurarea in strada si alte spatii publice a fost o risipa inutila de munitie propagandistica.
Dar nu e deloc asa: libertatea documentelor ne priveste pe toti cei care folosim astazi computere si are in vedere ziua de maine. Ce s-ar intampla daca peste cativa ani nu vom mai putea deschide documentele care s-au adunat in timp, fie ele simple texte, foi de calcul, prezentari multimedia, colectii de poze (cele de la nunta, de pilda), inregistrari audio sau video? Credeti ca e imposibil? Mie mi s-a intamplat si, desi nu era vorba de lucruri importante, am trait o mica spaima: oare asa se va intampla si cu cele pe care le detin astazi?
Si nu e vorba doar de un viitor mai mult sau mai putin indepartat, ci si de ziua de azi. Ce garantie am ca un document intr-un format proprietar pe care-l trimit prin e-mail unui partener de afaceri va putea fi deschis la destinatie? Si ce se va intampla cu acest document cand firma care detine detaliile formatului va iesi din business sau nu-l va mai include in versiuni viitoare ale programelor? Sau daca unele brevete care tin de formatele respective vor fi contestate iar producatorul va pierde dreptul de a le mai folosi? Pe de alta parte, nu-mi pot permite sa-l oblig pe corespondentul meu sa cumpere un anumit software ca sa poata sa vada sau sa editeze documentele pe care i le trimit. Cand este vorba de companii mari sau de administratia publica, lucrurile se complica deoarece postura de "client captiv" nu este deloc agreabila. Ideea campaniei DFD este ca formatele bazate pe standarde deschise, publice, reprezinta o garantie ca documentele pe care le cream sau le detinem vor avea viata lunga. Si, pana la urma, suportul standardelor publice nu trebuie sa se rezume la formate de documente, ci la numeroase alte aspecte ale tehnologiilor. Faptul ca internetul functioneaza si ne este accesibil tuturor se datoreaza in mare masura faptului ca se bazeaza pe standarde deschise.
Aplicatie practica: proiectul eRomania implica o pleiada se situri cu caracter informativ sau aplicativ (servicii) care sa faciliteze interactiunea dintre diferitele institutii ale administratiei publice precum si intre acestea si cetateni. E vorba de un proiect gigantic si care va costa o multime de bani (cam o jumatate de miliard de euro pana in 2013). Mi-am marturisit mai demult scepticismul cu privire la astfel de initiative colosale, mai ales cand sunt gestionate de stat, dar deocamdata pornesc de la premiza ca banii alocati vor produce ceva util. Daca aceste situri si continutul lor nu vor fi realizate pe baza standardelor deschise si nu vor furniza interfete publice pentru cea mai mare parte a serviciilor, nu doar ca intretinerea va fi costisitoare, dar si o buna parte din obiectivele enuntate ("unitatea de masura a performanței e-Romania este timpul cetateanului" se spune in comunicatul MCSI) vor fi compromise. Pe de alte parte, continutul si programele realizate pe bani publici ar trebui sa fie furnizate sub licente publice cat mai permisive, asa cum procedeaza si Uniunea Europeana (de pilda situl OSOR.eu).
Exemple care sa puna in evidenta beneficiile unei abordari cat mai deschise sunt nenumarate, incepand de la schimburile de date in formate XML bine definite si pana la furnizarea de date primare prin interfete de programare publice. De pilda, datele obtinute la ultimul recensamant ar putea fi sa fie disponibile in formate standardizate, astfel incat sa poata fi valorificate de catre firme sau institutii prin formule de prezentare specializate (mashup), in combinatie cu alte date din surse publice sau private. Documentele PDF nu sunt de nici un folos intr-un astfel de scenariu. Atat administratia americana cat si cea britanica furnizeaza online date primare (raw data) cu intentia explicita ca acestea sa fie utilizate si valorificate de sectorul privat.
Cu ocazia Document Freedom Day, un grup de initiativa a lansat o scrisoare deschisa cu valoare de manifest pentru abordarea proiectelor de eGovernment (in special eRomania) pe baza standardelor publice si in spiritul deschiderii. Are ecou, dar ramane de vazut daca va avea si urmari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro