Ce nume mai aleg romanii pentru copiii lor?
Daca in trecut o Ana, un Gheorghe sau un Ion erau aproape in fiecare casa, acum ii intalnim mai curand pe nelipsitii Alexandru sau o Andreea. Fenomenul e firesc: in fiecare epoca sunt la moda o serie de prenume. Au adus insa ultimii ani schimbari radicale in preferintele parintilor din Romania cand le dau nume copiilor?
Schimbarea de preferinte in materie de prenume date copiilor este mai mare la baieti decat la fete, potrivit studiilor Directiei de Evidenta a Persoanelor din Ministerul de Interne. Cele mai frecvente cinci prenume la nivel national sunt Gheorghe, Ioan, Constantin, Vasile si Alexandru; in schimb, copiii nascuti in ultimii trei ani se numesc cel mai adesea Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionut sau {tefan. In ce priveste fetele, schimbarile nu sunt chiar atat de semnificative. Parintii au ales nume precum Maria, Elena sau Ioana, valabile si in topul cinci general, nou intrate fiind doar Andreea si Alexandra. De remarcat este diferenta mai mult decat dubla dintre primele doua pozitii, Maria (peste 61.000 de fetite poarta acest nume) si Andreea (peste 24.000).
Psihologul Aurora Liiceanu explica principalele criterii de selectie de care tin cont mamele si tatii, subliniind ca nu exista neaparat o tendinta generala, ci mai degraba cate un specific urban si rural sau in functie de clasele sociale carora le apartin parintii. n primul rand, se poate tine cont de "motivatia romantica" a mamei (desi nu numai mamele au astfel de inspiratii). "Femeile obisnuiesc sa viseze anumite personaje, se pot inspira din eroii romanelor pe care le citesc sau pot respecta traditia si alege un nume de sfant", sustine Liiceanu.
Un rol important il au si nasii de botez, de a caror optiune parintii pot tine cont sau nu. n unele cazuri, cuplurile isi manifesta dorinta de a-si identifica copilul cu o personalitate importanta, alegand un nume intens vehiculat la televizor. Psihologul remarca si situatiile nefericite in care, fara niciun fel de simt al limbii, sunt alese nume absolut exotice. "Nu stiu daca exista o lege care sa reglementeze aceste optiuni, dar ma intreb cum ajung unii copii sa se numeasca Socrate sau Vitrina", spune indignata Aurora Liiceanu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro