Experimentul Vauban: Orasul fara locuri de parcare
Locuitorii instaritei suburbii Vauban a orasului german Freiburg sunt adevarati pionieri: au renuntat la masini. Parcatul pe strada, benzile de circulatie si garajele lipsesc aici aproape in totalitate.
Strazile din Vauban, un district nou, experimental al Freiburgului, oras situat in apropiere de granita elvetiana, sunt complet interzise masinilor, cu exceptia strazii principale, pe unde merge tramvaiul spre centru, si a catorva aflate la periferie. Detinerea unei masini este permisa, dar exista doar doua locuri unde se poate parca - niste garaje mari la marginea asezarii, unde proprietarul de masina cumpara, pentru 40.000 de dolari, un spatiu odata cu casa. Asa se face ca 70% dintre familiile din Vauban nu au in proprietate o masina si 57% isi vand masina ca sa se mute aici. “Cand aveam masina, eram tot timpul incordata. Asa ma simt mult mai bine”, spune Heidrun Walter, trainer de jurnalism si mama a doi copii, in vreme ce se plimba pe strazile inconjurate de verdeata, unde suieratul bicicletelor si larma copiilor acopera zgomotul cate unui motor care mai trece din cand in cand in departare.
Vauban, asezare terminata in 2006, este exemplara pentru o tendinta promitatoare in Europa sau in Statele Unite, aceea de a separa viata in suburbii de folosirea automobilelor, ca o componenta a unei miscari numita “planificare inteligenta”. Automobilele sunt nelipsite din peisajul suburbiilor unde tind sa se stabileasca familiile din clasa de mijloc, din Chicago pana in Shanghai. Iar aceasta, spun expertii, este un impediment major in calea eforturilor de a reduce emisiile de noxe de esapament si, prin aceasta, incalzirea globala.
Automobilele particulare sunt responsabile de 12% din emisiile de gaze cu efect de sera in Europa - o proportie in crestere, potrivit Agentiei Europene de Mediu - si chiar de 50% din aceste emisii in unele zone cu trafic intens din Statele Unite. Desi in ultimele doua decenii s-au tot facut eforturi pentru a face orasele mai dense si mai potrivite pentru mersul pe jos, strategii in urbanism muta acum acest concept catre suburbii, concentrandu-se in special pe beneficiile de mediu, precum reducerea emisiilor. Vauban, care are 5.500 de locuitori, ar putea fi cea mai cel mai avansat experiment cu privire la reducerea la maximum in suburbii a folosirii masinilor. Dar aceasta filozofie si-a gasit deja adepti in multe alte parti ale lumii, in incercarea de a face suburbiile mai compacte si mai accesibile transportului public, cu mai putine spatii pentru parcari. In virtutea acestei noi abordari, magazinele sunt amplasate la cateva minute de mers pe jos, pe strazile principale, in locul mall-urilor de la periferie sau din afara spatiului urban.
"Toata evolutia noastra de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost concentrata in jurul masinii, dar aceasta trebuie sa se schimbe", spune David Goldberg, un reprezentant al asociatiei Transporturi pentru America, formata din sute de grupuri din Statele Unite ce promoveaza reducerea dependentei comunitatilor fata de masini. "Cat de mult conduci este la fel de important pe cat e sa ai o masina hibrid", mai spune Goldberg. Suburbiile cu case rasfirate si garaje particulare erau oraselele de vis ale anilor 50 si inca ii mai atrag pe multi. Dar unele suburbii noi ar putea foarte bine sa arate mai degraba ca Vauban, si nu doar in tarile dezvoltate, ci si in cele in curs de dezvoltare, unde emisiile provenite de la numarul in crestere de autoturisme particulare ale clasei de mijloc sufoca orasele.
In Statele Unite, Agentia pentru Protectia Mediului promoveaza "comunitatile cu masini putine", iar reglementarile incep sa apara, desi cu prudenta. Multi experti, spune Goldberg, se asteapta ca transportul public care deserveste suburbiile sa joace un rol mai mare incepand de anul acesta, cand ar trebui adoptat noul pachet legislativ federal privitor la transporturi pentru urmatorii sase ani. In vechea legslatie, 80% din fondurile de la buget alocate domeniului au fost directionate spre autostrazi si doar 20% pentru alte tipuri de transport.
In California, Asociatia de Planificare a Zonei Hayward dezvolta o comunitate similara cu Vauban, numita Quarry Village (in imprejurimile Oaklandului), de la care se va putea ajunge fara masina la sistemul de transport rapid din Bay Area si la campusul Universitatii de Stat California din Hayward. Sherman Lewis, profesor emerit la Universitatea California si lider al asociatiei, spune ca "de-abia astept sa ma mut acolo" si spera ca Quarry Village ii va permite familiei lui sa-si reduca numarul de masini de la doua la una, poate chiar la niciuna. Dar actualul sistem este inca impotriva proiectului, considera el, referindu-se la creditorii ipotecari care se ingrijoreaza cu privire la valoarea de revanzare a caselor de jumatate de milion de dolari lipsite de loc de parcare; cele mai multe dintre planurile de urbanism inca obliga ca fiecare locuinta sa aiba doua locuri de parcare. Quarry Village a obtinut in acest sens o dispensa de la autoritatile din Hayward. Pe langa toate acestea, tot greu se dovedeste si sa-i convingi pe oameni sa renunte la masini.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro