"THE BOSS OF BOSSES". Povestea celui mai feroce cap mafiot din istorie poreclit şi ”Fiara“ din cauza cruzimii sale

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 01 decembrie 2017 19375 afişări

Cosa Nostra siciliană şi-a schimbat strategia. Nu mai duce războaie sângeroase. Nu mai foloseşte plutoanele morţii care au ţinut sub teroare regiunea timp de patru decenii. În loc să lupte contra guvernului cu arme, se infiltrează. Pe măsură ce investeşte bani în economia legitimă, mafia îşi deschide cale din ce în ce mai adânc în societate.

Fiul lui Salvatore ”Totò“ Riina avea 17 ani când tatăl său i-a ordonat să sugrume un om de afaceri răpit - o crimă care avea să marcheze intrarea oficială a băiatului în Cosa Nostra.

Poreclit ”Fiara“ din cauza cruzimii sale, Riina a fost un criminal fără regrete care nu doar că şi-a asasinat rivalii, ucigaşi ca şi el, la o scară fără precedent în anii ’80 şi ’90, dar a urmărit şi lovit procurori, judecători şi jurnalişti, tot ce-i stătea în cale. 

În cele din urmă, Riina a fost învins de cancer şi de moarte. ”The boss of bosses“, capul Mafiei siciliene, a murit pe 17 noiembrie 2017.

A primit multiple condamnări la închisoare pe viaţă pentru 150 de crime, deşi experţii cred că victimele ”Fiarei“ sunt mult mai multe. Cea mai faimoasă victimă este judecătorul anti-Mafia Giovanni Falcone, ucis în 1992 la comanda lui Riina de o bombă montată sub maşină. Există şi un film artistic despre Falcone, în rolul căruia joacă Michele Placido, actorul care a jucat şi rolul comisarului Corrado Cattani, şi el un luptător contra Mafiei, executat în cele din urmă. Uciderea lui Falcone şi a colegului acestuia Paolo Borsellino a dezlănţuit o ofensivă fără precedent contra Mafiei care a rezultat în condamnări cumulate de 2.665 de ani de închisoare pentru sute de capi mafioţi.

Mafia siciliană este mai slabă acum, fiind lăsată în dezordine de Riina, care a încercat fără succes să o conducă din celula sa din închisoarea din Parma. Sindicatul crimei încă există şi încă influenţează viaţa socială şi economică a oamenilor în unele părţi ale Siciliei, însă nu mai este decât o umbră a ceea ce a fost odată. Este lovită neîncetat de poliţia şi procurorii italieni şi incapabilă să-şi recâştige dominaţia în comerţul cu droguri, după cum scrie The Guardian.

În oraşul în care Riina s-a născut, Corleone, imortalizat ca o fortăreaţă a Mafiei de cartea The Godfather şi de trilogia cinematografică cu acelaşi titlu, reacţiile la moartea capului mafiot sunt amestecate. În timp ce tinerii au văzut moartea ca pe o şansă ca oraşul să scape de reputaţia de bastion al corupţiei, vârstnicii l-au amintit pe Riina cu dragoste, descriindu-l pe şeful Mafiei ca fiind un gentleman.

”Când Riina era prin preajmă, toată lumea avea un loc de muncă aici, în Corleone“, spune Paolo, în vârstă de 77 de ani. ”Aceşti oameni ne-au oferit locuri de muncă. îl cunoşteam. L-am cunoscut foarte bine. Este o zi ca toate celelalte, dar nu una în care să sărbătoreşti.“ Sub Riina, Sicilia a devenit un centru al comerţului cu heroină destinată pieţei americane după războiul din Vietnam, iar Riina a făcut o fixaţie pentru narcodolarii care ajungeau la rivalii din Palermo. A creat alianţe noi şi a orchestrat o răsturnare de putere folosindu-se de plutoanele morţii pe care le comanda.

”Şi-a asasinat toţi rivalii. I-a ucis pe toţi, sute de mafioţi. A efectuat, la propriu, o epurare etnică în Palermo“, apreciază John Dickie, expert în istoria Mafiei. Sicilia a stat sub teroarea Mafiei lui Riina timp de aproape patru decenii. A devenit un loc aparte în Italia.

Această regiune, unde lămâii înfloresc de patru ori pe an, este binecuvântată cu abundenţă - cu soare, cu locuri de patrimoniu cultural mondial, cu temple greceşti, fresce bizantine, artă arabă, plaje nisipoase şi stele Michelin. Sicilia este o bucată din Paradis. Dar una total neguvernabilă. Jurnalişti de la revista germană Spiegel s-au dus acolo să vadă de ce.

Statisticile sunt îngrijorătoare. Mai mult de una din cinci persoane active este şomeră şi aproape jumătate din locuitorii insulei sunt fie săraci, fie ameninţaţi de sărăcie. Sicilia pare a fi bogată, dar rămâne în urmă din ce în ce mai mult, nu doar în comparaţie cu nordul Italiei industrializate, ci şi cu restul Mezzogiorno-ului. Insula parţial autonomă, care făcea parte din ”Magna Grecia“ în antichitate, este acum privită ca ”Grecia italiană“, copilul problemă al naţiunii.

Sicilienii au votat pentru un nou guvern regional duminică, 5 noiembrie, aducând victoria candidatului de centru dreapta Nello Musumeci, susţinut de o coaliţie de trei partide, inclusiv de Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi. Mişcarea anti-establishment Cinci Stele s-a plasat pe locul secund, în timp ce Partidul Democrat de centru-stânga al fostului prim-ministru Matteo Renzi a obţinut locul trei - un semn rău pentru alegerile naţionale din primăvara care vine.

Însă scriitorul Pietrangelo Buttafuoco spune că nu contează cine va conduce în viitor peste sărăcia Siciliei. El crede că regiunea, ”cu deficitul său bugetar, cu şomaj ridicat, cu un exod al tinerilor şi cu crearea de valoare mai scăzută decât în perioada postbelică, să nu mai vorbim de corupţie, de criminalitate şi de foame“, nu mai este guvernabilă. ”Trebuie să intre sub administrare forţată.“

Oricine vizitează Sicilia poate observa că palatele splendide din Palermo ascund cu greu sărăcia amară din alte părţi ale oraşului. Oricine vizitează Sicilia poate vedea colibele cu pereţi din tablă ruginită din Messina şi oraşele muribunde din interior. Pe insulă, principalele cauze ale crizei care a paralizat părţi mari ale Italiei sunt amplificate.

Sicilia a rămas ţara Mafiei şi nimeni nu este mai conştient de acest lucru, decât Nino Di Matteo. Procurorul de 56 de ani este cel mai ameninţat om din Italia. Deoarece Cosa Nostra vrea să-l vadă mort, Di Matteo are protecţie tot timpul de 23 de ani. 42 de ofiţeri care lucrează în schimburi îi asigură securitatea în Palermo. Cu arme automate pe umăr, ofiţerii îl urmează pe Di Matteo oriunde se duce acesta. Are bodyguarzi şi la Roma, unde a fost transferat în această vară, dar îşi petrece weekendurile în Sicilia. Şi, mai important, el a rămas procuror într-un proces din Sicilia care ar trebui să clarifice măsura în care guvernul a protejat membri ai Mafiei în anii 1990 pentru a opri vărsarea de sânge din acea perioadă. Acestui caz i s-a dedicat în mod special.

Într-o după-amiază, călătorea într-un convoi de maşini spre Palermo. Un gardian din avangardă verifica traseul planificat, urmat câteva minute mai târziu de trei jeepuri şi de limuzina blindată a lui Di Matteo. Maşina avea o caracteristică întâlnită de obicei numai în regiunile devastate de război: este dotată cu un emiţător de bruiaj care împiedică detonările controlate de la distanţă. Se crede că liderii Mafiei au tocmit mai mulţi ucigaşi pentru eliminarea procurorului. Din interceptările unor conversaţii reiese că mafioţii îl vor pe Di Matteo ciopârţit ”ca un peşte“. în acest scop, în Palermo ar fi fost livrate deja 150 de kilograme de explozibil. 

”Aş vrea atât de mult să mă pot plimba singur“, spune procurorul. Acesta trăieşte ca un criminal pe capul căruia s-a pus recompensă. Sunt duse de mult zilele în care străzile oraşului erau adesea pătate cu sângele curs în războaiele Mafiei, dar lupta cu sindicatul criminal este departe de a fi câştigată.

Cosa Nostra siciliană şi-a schimbat strategia. În loc să lupte contra guvernului cu arme, se infiltrează. Pe măsură ce investeşte bani în economia legitimă, Mafia îşi deschide cale din ce în ce mai adânc în societate.

”Mafia îşi are rădăcinile aici, în sud, dar îşi mănâncă prada în nord“, spune Leoluca Orlando. Omul masiv, un avocat care este acum primar al oraşului Palermo, se afla în anii 1980 în aceeaşi poziţie în care este acum Di Matteo: în partea de sus a listei cu ţinte a Cosa Nostra. Au trecut 32 de ani de când a fost ales prima dată primar al oraşului, dar Orlando se luptă încă pentru un altfel de Palermo - pentru transparenţă, pentru spirit public şi rezistenţă la crima organizată. Avea un banner ataşat la primărie, pe care şi astăzi se poate citi: ”Palermo îl sprijină pe Di Matteo“.

Este o mişcare curajoasă într-un oraş în care cine nu vorbeşte îşi îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire. Orlando a studiat la Heidelberg şi a trăit la Paris; el vrea să transforme Palermo dintr-un oraş mai apropiat de Orient într-unul occidental. A candidat în această vară cu această ţintă şi a câştigat. El vrea ca Palermo să devină ”o insulă pe o insulă“, o excepţie de la regula siciliană care cere cât mai puţine schimbări posibil. ”Aceasta este singura noastră şansă de a supravieţui.“

Veniturile cumulate ale tuturor organizaţiilor mafiote italiene sunt estimate la aproximativ o zecime din Produsul Intern Brut al ţării. Acum, că prostituţia şi comerţul cu droguri sunt de asemenea luate în calcul la evaluarea PIB-ului, cota mafiei va fi probabil chiar mai mare. Criminalitatea organizată este mai înrădăcinată ca niciodată în societatea şi în economia locală. Cosa Nostra face bani chiar şi din maşinile închiriate echipelor care filmează documentare şi filme despre Mafia din Sicilia şi din sandvişurile pe care le mănâncă oamenii de pe platourile de firmare.

”Consider că Mafia este problema majoră a Italiei, chiar şi fără cadavre“, spune procurorul Di Matteo. ”Extinderea metodelor şi a banilor lor în economia legală ne-a afectat democraţia.“ Procurorul poate vedea acest lucru chiar în faţa casei sale, la fel de puternic protejată ca o ambasadă străină în oraşe devastate de război precum Bagdad sau Kabul, în chiar centrul oraşului Palermo. Cartierul lui Di Matteo aparţine teritoriului unei familii mafiote care îşi anunţă fără menajamente dreptul de a încasa taxă de protecţie de la proprietarii de afaceri cu următorul mesaj: ”Dacă vă convine, în timpul Paştelui sau Crăciunului voi trimite pe cineva să vă viziteze şi, după posibilităţi, îi puteţi face un mic cadou“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.