Miliardul de pe terasa
Halbele de bere, cestile de ceai sau sticlele de suc golite de consumatori in cafenele, baruri, restaurante si terase inseamna o piata anuala de peste un miliard de euro, conform calculelor BUSINESS Magazin.
Reteaua are un restaurant dedicat perioadei estivale, pe litoral, care a fost gandit, spre deosebire de celelalte spatii, dupa un model sezonier, avand dimensiuni mari (o suprafata construita de aproximativ 800 mp si o capacitate de 280 de locuri). In ansamblu, vanzarile in HoReCa inregistreaza insa o stagnare, consumatorii orientanduse mai mult spre consumul de acasa in detrimentul iesirilor in oras.
“Clientii au un apetit mai scazut de consum si desi avem un plus de 2-3% al numarului de tranzactii, media pe tranzactie este cu 10-15% mai mica decat in perioada similara a anului trecut”, declara recent Dragos Petrescu, care controleaza prin intermediul companiei Trotter Prim lanturile de restaurante City Grill si Buongiorno, cafenelele City Cafe si restaurantul Caru’ cu Bere. Ponderea vanzarilor de bauturi in cazul retelei de restaurante City Grill este mai mare, de o treime din cifra de afaceri; “pe timp de vara creste chiar spre 35%”, spune Dragos Petrescu.
Diferente semnificative exista insa intre notele de plata din restaurante fata de cafenele. Din 30%, cat detin vanzarile de bauturi in cazul restaurantelor, 10% se datoreaza celor alcoolice, iar diferenta - celorlalte tipuri, in timp ce in cazul cafenelelor, bauturile realizeaza jumatate din vanzari, din acestea 10% fiind alcoolice si 40% nealcoolice.
In piata bauturilor alcoolice, berea detine de departe cel mai important loc in ierarhia vanzarilor, cu o cota de peste doua treimi. La inceputul acestui an s-a remarcat o usoara scadere a consumului de bere in HoReCa fata de perioada similara a anului precedent, clientii orientandu-se mai mult catre consumul de acasa, spune Shachar Shaine, presedinte al United Romanian Breweries Bereprod (URBB), imbuteliatorul marcilor Tuborg si Carlsberg.
“Vara este insa definitorie pentru a putea vorbi de o tendinta in ce priveste consumul din HoReCa datorita numarului mare de terase care se deschid in aceasta perioada.” Lunile calduroase din timpul anului sunt varfurile pentru vanzarile de bere si bauturi racoritoare, cand consumatorii ies mai mult la terase si restaurante, sunt in concedii sau petrec mai mult timp cu prietenii in afara casei. Estimativ, spune Shaine, in perioada iulie-august, berea si racoritoarele au o pondere de patru ori mai mare in totalul vanzarilor fata de lunile ianuarie-februarie. Imbuteliatorul marcilor Tuborg, Carlsberg, Orangina si Granini vinde in HoReCa un sfert din productia totala a fabricilor sale.
Pentru producatorii de bere, in topul vanzarilor se afla terasele si spatiile de tip fast-food, urmate de restaurante, baruri, pub-uri si cluburi. Specificul de consum in baruri, restaurante, cafenele sau terase difera mult de la tara la tara, puncteaza Bogdan Belciu de la A.T. Kearney. “In Republica Ceha, canalul HoReCa detine 60% din vanzarile de bere si circa 30% in cazul bauturilor alcoolice.” In schimb, in Ungaria, acest segment concentreaza 35% din volumul vanzarilor de bere si 37% in cazul bauturilor alcoolice. In cazul vanzarilor de cafea, volumul de vanzari din HoReCa inseamna 20% din intreaga piata, apreciaza Macedonschi, dar “accentul se pune pe gradul de profitabilitate, care ajunge la 800-1.000%”.
Cafeaua este prin excelenta vedeta pentru ca permite marje de acest nivel, doar ceaiul reusind sa mai furnizeze asemenea castiguri. Este vorba insa de produse sofisticate, diferentiate de cele ce se gasesc gata imbuteliate, fiind “retete produse intern, asemanatoare cocteilurilor ca tip de prezentare si ca mod de mixare a aromelor”. Dincolo de marjele atractive, cafeaua mai are un atu pentru afacerile din domeniu: desi in crestere, consumul este de cateva ori mai mic decat media europeana, astfel incat evolutia nu poate fi decat pozitiva, in opinia lui Macedonschi. Tot el spune ca in Romania se bea circa un litru de cafea pe cap de locuitor anual, in tip ce in Germania (o tara cu un consum moderat) media ajunge la 9 litri. Cresterile ar urma sa vina si din informarea clientilor, pentru ca “majoritatea romanilor sunt obisnuiti sa nu mai bea cafea seara, dar putini sunt cei care stiu ca un espresso are mai putina cofeina decat un pahar de cola”, sustine managerul Trus. In plus, posibilitati de crestere ar putea oferi si restaurantele, unde chelnerii nu sunt obisnuiti sa ofere activ o cafea la finalul mesei, asa cum e obisnuinta in alte tari. Asa incat planurile de afaceri pot viza cresteri in anii ce urmeaza, atat in cazul distribuitorilor de cafea, cat si in cazul proprietarilor de cafenele.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro