Povestea unuia dintre cei mai mari creatori de modă din lume
Unul dintre numele grele ale industriei fashion, italianul a construit o carieră pe parcursul a peste patru decenii, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni creatori de modă pe care i-a oferit Italia. Designerul este cunoscut, în special, pentru creaţiile sale dedicate bărbaţilor şi croiurile impecabile, ţinute ce impun un stil relaxat, dar în acelaşi timp elegant.
Brandul Armani s-a extins de-a lungul timpului şi a adus sub semnătura sa până şi hoteluri, restaurante sau mobilier. Armani a încheiat anul 2015 cu afaceri de circa 2,64 miliarde de euro, fiind al doilea producător de bunuri de lux din Italia ca mărime, conform bursei de la Hong Kong.
Giorgio Armani s-a născut pe 11 iulie în 1934, în oraşul Piacenza din Italia, într-o familie modestă, cu trei copii, care a cunoscut timpuri dificile din cauza celui de-al doilea război mondial. Copilul mijlociu al familiei, Giorgio Armani, şi-a dorit când era mic o carieră în medicină, motiv pentru care s-a înscris la Universitatea din Milano; a renunţat curând şi s-a înrolat în armată. După ce a experimentat viaţa în spitalele din Verona, Armani şi-a dat seama că această carieră nu i se potriveşte. Aşa că s-a întors din război şi s-a angajat într-un magazin de haine, La Rinascenta, unde trebuia să creeze ţinutele manechinelor pentru vitrine. Ulterior, s-a ocupat de vânzări în departamentul pentru bărbaţi, experienţă care l-a ajutat să-şi îmbunătăţească cunoştinţele despre industrie.
În 1960, Armani s-a alăturat companiei Nino Cerruti, unde făcea designul ţinutelor masculine, însă, în paralel, realiza creaţii şi pentru alte case de modă precum Bagutta, Allegri, Sicons, Montedoro, Hiltons şi Tendresse. În deceniul următor, Armani s-a bucurat de succes, iar creaţiile sale erau lăudate de presa internaţională. La sfatul partenerului său, Sergio Galeotti, a decis să îşi creeze propriul brand, iar în 1975 a pus bazele Giorgio Armani S.p.A. în Milano. În octombrie, şi-a lansat prima colecţie ready to wear (articole vestimentare care sunt produse în fabrici, la dimensiuni standard), atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Designul creaţiilor sale a surprins prin materiale prezentate în contexte sau în combinaţii neaşteptate, lucru care a devenit, în timp, stilul său definitoriu. Semnătura sa a pus bazele reinterpretării ţinutei office masculine: a creat un stil destructurat şi mult mai relaxat pentru bărbaţi, în timp ce pentru femei a creat haine cu un aspect mai dur, mai masculin. În timpul anilor ‘80, costumul Armani Power Suit a devenit un simbol pentru succesul economic; i-a urmat lui Christian Dior, primul designer ce a apărut pe coperta revistei Times. Armani obişnuia, de asemenea, să abordeze celebrităţile pentru a le convinge să îi poarte creaţiile la evenimente, iar vedete precum Jodie Foster, Michele Pfeiffer şi John Travolta au purtat ţinute create de el la premiile Academiei de Film.
Giorgio Armani a conceput, de asemenea, costume pentru teatru, scenă şi pentru echipajele companiilor aeriene, însă faima sa a crescut foarte mult după ce Richard Gere a purtat una dintre creaţiile sale în filmul American Gigolo. De asemenea, el a proiectat ţinutele pentru serialul TV de mare succes Miami Vice. Asociatul său cu care a avut o lungă colaborare, Galeotti, a murit din cauza cancerului în 1985. Deşi mulţi au crezut că acest lucru ar însemna sfârşitul pentru Armani, el a reuşit să-şi crească valoarea afacerilor şi să dovedească lumii că este atât un designer, cât şi un director talentat.
Până la finalul anilor ‘90, existau deja 200 de magazine Armani la nivel global, iar vânzările anuale se învârteau în jurul a 2 miliarde de dolari. În 2005, a lansat şi prima sa linie haute couture (haine realizate la comandă, pentru clienţi privaţi). Una dintre diviziile sale de business este reprezentată de hotelurile marca Armani, primele fiind deschise în 2010, în Dubai şi Milano. Armani este unul dintre cei mai populari designeri din lume, a cărui semnătură în industria fashion durează de mai bine de 40 de ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro