Reportaj: Koln, orasul care miroase frumos (GALERIE FOTO)
La ei s-a inventat apa de colonie, insa orasul german nu mai traieste de mult din gloria frumos mirositoarei legende. A devenit in schimb cosmopolit, plin de tineri, de religii si de rase diferite. Un fel de San Francisco al batranului continent.
Religie si nonconformism la un loc? Da, la Köln.
Nu prea credeam ca se poate asa ceva. Cand am vazut pentru prima data orasul din S-Bahn, in drumul dinspre aeroport catre centrul metropolei, am constatat ca am ajuns intr-un oras tipic german, cu rigiditatile si arhitectura specifice. Cand am iesit insa din gara principala, tranzitata in fiecare zi de aproximativ 1.000 de trenuri, am realizat de fapt ca ajunsesem pe un taram al sobrietatii, dar in acelasi timp si al nonconformismului dus la extreme.
Cu o istorie ce se intinde inca din perioada romana, Köln este unul dintre cele mai vechi orase din Germania si in acelasi timp unul dintre cele mai cosmopolite. Timp de 2.000 de ani, Colonia Claudia Ara Agrippinensium, asa cum a fost denumit orasul de catre romani, a reusit sa treaca de razboaie si de inundatii si sa se dezvolte, iar acum este al patrulea cel mai mare oras din Germania din perspectiva populatiei si unul dintre polii economici ai tarii. Dar si turistici. Conform statisticilor, Catedrala din Köln este atractia turistica numarul unu din Germania, cu peste sase milioane de vizitatori anual. Construita in stil gotic si desemnata patrimoniu cultural UNESCO, Catedrala este un important loc de pelerinaj la nivel european. In plus, in Köln exista peste 40 de muzee (numar dublu fata de Bucuresti, unde sunt 20, conform RomanianTourism.com). Kölnul obtine numai din turism venituri de 5,4 miliarde de euro anual, iar cei mai multi vizitatori provin din Statele Unite si Marea Britanie. Si la capitolul fiscalitate din turism orasul sta bine, in conditiile in care impozitele din aceasta industrie genereaza 120 de milioane de euro pentru autoritatile locale.
"In 2009, Köln a inregistrat un numar de 4,6 milioane de sosiri, in contextul in care unitatile de cazare au primit 2,3 milioane de turisti. Chiar daca anul trecut a adus o scadere de 5% a numarului de turisti, anul acesta am inregistrat deja un avans de 4%", spune Josef Sommer, managing director al Biroului de Turism din Köln. Ponderea romanilor in randul acestora este inca destul de mica, astfel ca, anul trecut, doar 2.000 de romani au vizitat orasul aflat in vestul Germaniei: 50% in interes de afaceri, 50% in scopuri turistice, potrivit lui Sommer. La Köln este insa si o comunitate de romani; conform unei statistici din 2009, in orasul german locuiesc si lucreaza peste 1.500 de romani, explica si Claudia Neumann, director de relatii publice si internet in cadrul Biroului de Turism.
Conexiunile aeriene intre Bucuresti si Köln nu au fost niciodata variate, dat fiind ca cele mai multe companii care opereaza zboruri pe Germania sunt axate in special pe Frankfurt si München (principalele hub-uri ale tarii). Vorbim in special de zboruri directe, asigurate de operatorul german Lufthansa, dar si de TAROM sau Carpatair. Cu escale in marile capitale europene se ajunge la Köln, insa un zbor direct a fost inaugurat de Germanwings, divizia low-cost a Lufthansa, care a inceput operarea in Romania in urma cu trei ani. Andreas Engel, director de comunicare al Germanwings, spune ca " situatia este stabila in Romania" si ca anul acesta gradul de incarcare al avioanelor Germanwings a fost de 80%. Germanwings zboara acum din Bucuresti direct catre Berlin, Stuttgart si K¨öln, orase catre care nu mai sunt alte curse directe din Romania. In aceste orase si-a pus baze Germanwings, iar compania-mama Lufthansa acopera, asadar, cele mai importante puncte din Germania prin conexiuni din aceste orase cu toata Europa.
Asta pentru ca, pe langa romani, exista multe alte comunitati in Köln. Se poate spune despre oras ca este un adevarat mozaic cultural, in conditiile in care aici s-au "aclimatizat" oameni din peste 181 de tari. Mai mult, orasul este cel mai mare centru universitar din Germania, primind in prezent 70.000 de studenti. Si comunitatea homosexuala este extrem de bine reprezentata, Köln fiind considerat unul dintre cele mai tolerante orase din Europa. Un fel de San Francisco al Batranului Continent.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro