Reportaj: Nici America nu mai e ce-a fost, dar e mai bine decat oriunde altundeva

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 04 iunie 2011 5659 afişări

Tara tuturor posibilitatilor, unde multi vor sa ajunga pentru a trai visul american, s-a transformat in ultimii ani in epicentrul crizei, cu tot mai multi someri, saracie si falimente. Nici acum nu alearga cainii cu covrigi in coada, insa pare sa fie mai bine decat oriunde altundeva in lume.

Dupa o zi lunga la birou, cu doua sedinte si un proiect de predat in cadrul unuia dintre cei mai importanti furnizori de telecomunicati din SUA, Paul isi parcheaza pe alee masina de cateva zeci de mii de dolari, un BMW 325, si se indreapta spre casa. Logodnica lui, Cristina, e deja acasa de aproape jumatate de ora si se ocupa cu pregatirea cinei care va fi servita o ora si ceva mai tarziu, pe la opt, impreuna cu o sticla de vin. Pentru ei, este o zi ca oricare alta, iar ritualul pare sa se repete cel putin de cateva ori pe saptamana, doar cu exceptia serilor cand ies in oras sau cand Paul lucreaza pana tarziu.

Paul si Cristina sunt cuplul tipic american din clasa mijlocie. Locuiesc undeva in New Jersey, intr-o casa cu etaj pe care Paul a cumparat-o pe credit in urma cu vreo cinci ani, cand preturile erau inca destul de ridicate si care acum nu mai valoreaza decat jumatate din pretul initial. Lucreaza la cel mult 40 de minute de condus departare de casa si, desi nu ocupa pozitii de management de top si nu au salarii foarte mari, duc o viata in mare parte lipsita de griji.

Amandoi sunt romani. Paul s-a mutat in SUA in urma cu aproximativ 12 ani, lasand in urma familia din Romania si un loc de munca la Connex, devenit intre timp Vodafone. Lucreaza inca de atunci la aceeasi companie, unde a evoluat de-a lungul timpului pana la pozitia de inginer de retea si unde castiga un salariu net de peste 70.000 de dolari pe an. Cristina este proaspat stabilita in America, dupa ce ultimii cativa ani i-a petrecut in Canada. "Am facut amandoi naveta, sapte ore de mers cu masina, aproape in fiecare weekend", spune ardeleanca despre perioada de doi ani in care a lucrat acolo. S-a angajat acum ca manager de proiect in departamentul IT al Reuters, in New York, naveta de aproximativ o ora pe care o face acum cu trenul.

Castiga net aproape 60.000 de dolari pe an, un salariu foarte bun, in conditiile in care este primul ei loc de munca in SUA.Pentru doua persoane, 10.000 de dolari pe luna asigura un trai cat se poate de linistit. O casa cu etaj si cu trei dormitoare costa in New Jersey in jur de 450.000 de dolari, iar cheltuielile lunare cu rata la banca, dar si de intretinere sau utilitati, se ridica la aproximativ 3.500 de dolari. Cel putin atat platesc Mariana si Mihai, un alt cuplu de romani din New Jersey, statul american cu una dintre cele mai mari comunitati de romani - cam 4,8% din totalul de cel putin un milion de oameni, conform celor mai recente date, desi se estimeaza ca numarul romanilor din SUA este mult mai mare, dar nu poate fi masurat pentru ca multi nu-si declara originile, nefiind obligati sa faca acest lucru.

Cea mai mare comunitate de romani pare a fi in statul California, care insumeaza peste 15,5% dintre romanii cu cetatenie americana. Acolo, in Silicon Valley, lucreaza mii de romani, cu precadere specialisti IT, in companii precum Microsoft sau Google. Doar la Microsoft lucreaza cateva sute, primul angajat roman venind in campusul companiei in urma cu aproape 20 de ani. Urmeaza comunitatile din New York, unde se estimeaza ca locuiesc 14% din romanii din SUA, New Jersey, Pennsylvania sau Ohio, zone unde s-au stabilit primele valuri de imigranti romani, potrivit datelor disponibile la US Census Bureau.

Cele doua cupluri din New Jersey se intalnesc cel putin de cateva ori pe luna, de regula impreuna si cu alti romani care locuiesc in preajma. "Doua treimi din cercul nostru de prieteni, cunostinte si apropiati sunt romani", spune Mihai, facand referire la cele aproximativ 20 de familii de romani cu care tine legatura cu regularitate. Nici n-ar avea cum sa fie altfel. In complexul de locuinte unde au casa, vecinii sunt destul de retrasi si prea putin comunicativi, desi casele nu sunt delimitate de garduri.

Zona rezidentiala a fost de la bun inceput gandita cu o serie de restrictii, asa incat sa fie mentinuta linistea - proprietarii trebuie sa aiba cel putin 40 de ani si sa nu aiba copii mai tineri de 18 ani. Se mai intalnesc cu vecini din jur, dar cu ceilalti din complex nu pastreaza decat o relatie cordiala in rarele ocazii in care se intampla sa se intalneasca pe marginea piscinei comune sau in casa de distractii dotata cu sala de sport, sauna, mese de biliard sau de ping-pong si o mica sala de cinema cu sapte locuri, unde fiecare poate veni cu propriul DVD si urmari un film ca la cinematograf.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reportaj,
America,
diaspora,
New Jersey,
economie
/special/reportaj-nici-america-nu-mai-e-ce-a-fost-dar-e-mai-bine-decat-oriunde-altundeva-8290656
8290656
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.