Cele mai mari investitii din agrement
Piata de constructii de agrement a incetinit serios in 2009, insa nu s-a oprit de tot. Cele mai mari proiecte din piata sunt statiuni, hoteluri de cinci stele in provincie si stadioane, care au in comun finantarea asigurata (chiar si partial) dinainte de inceperea crizei, fie ca sunt proiecte de stat sau private.
Carpatia Resort & Conference Center, detinut de compania American Developments, a adus anul trecut multe emotii si asteptari in comuna Tarlungeni din judetul Brasov. Acolo, American Developments a concesionat de la primarie 2.800 de hectare de teren pentru dezvoltarea statiunii, care ar duce la un important salt economic al zonei.
Suprafata totala de cazare din Carpatia este proiectata la aproximativ 460.000 de metri patrati, in trei hoteluri de 2-3 stele, doua hoteluri de 5 stele si un numar neprecizat de vile. Statiunea ar urma sa aiba 14 partii de schi (cu 250 de kilometri de traseu), un cazinou si doua cluburi de noapte, un spa pe 15.000 metri patrati, pana in 40.000 de metri patrati terenuri de sport si alti 15.000 de metri patrati - un parc acvatic.
Proiectul a fost pus la punct, terenul asigurat, doar evolutia finantarii nu este inca sigura, deoarece nu se cunoaste nici identitatea investitorilor, nici disponibilitatea acestora de a finanta in continuare proiectul. Iar finantarea nu ar fi ieftina deloc: pentru Tarlungeni au fost anuntate investitii de 10 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro), iar statiunea se afla inca in faza de proiectare.
Un alt proiect de statiune, tot de lux, este Silver Mountain; despre proiectul de langa Poiana Brasov se vorbeste de mai mult timp, insa a fost amanat din diverse motive. Silver Mountain, realizat de compania INR Management Real Estate, va cuprinde apartamente si vile, un teren de golf, un hotel Radisson SAS de 5 stele cu 184 de camere, un club de tenis, doua sali de cinema si un heliport. Investitia anuntata in 2009 pentru acest proiect se ridica la 240 mil. lei (56,6 mil. euro).
Carpatia si Silver Mountain au in comun dimensiunile importante ale proiectelor, ceea ce le face mai dificil de administrat. Pe de alta parte, este problema finantarilor, care au fost destul de greu de obtinut in ultimul timp.
Cele doua sunt cele mai mari proiecte turistice din Romania, conform unui studiu realizat de IBC Focus, companie specializata in agregarea de informatii in domeniul constructiilor si afacerilor. In afara de cele doua statiuni, printre primele sapte cele mai mari proiecte din domeniu sunt atat hoteluri, dar si amenajari de statiuni turistice, ansambluri sportive sau renovari si extinderi ale unor structuri existente.
Este cazul ansamblului Cheile Gradistei-Fundata, situat la circa 5 km de complexul ceva mai vechi Cheile Gradistei-Moeciu.
Investitia in Cheile Gradistei-Fundata este estimata de IBC Focus la circa 40 mil. lei (9,4 mil. euro). Noul complex va avea trei hoteluri, un restaurant si zece vile, detaliaza omul de afaceri Ovidiu Garbacea, care controleaza complexul Cheile Gradistei: "In prezent am finalizat un hotel, restaurantul si vilele, insa incercam sa terminam lucrarile la celelalte doua hoteluri in 5-6 luni, iar in acel moment vom putea pune la dispozitia turistilor un numar de 460 de locuri de cazare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro