Cele mai vandute medicamente din Romania
De indata ce deschide usa farmaciei, primele cuvinte rostite de client sunt mai degraba Nurofen, Algocalmin si Antinevralgic decat “Buna ziua”. Reteta pentru ca medicamentele sa devina cele mai vandute tine de eficienta, de pret, de frecventa afectiunilor carora se adreseaza si de promovare.
Cu noua milioane de unitati vandute in primele zece luni ale anului si o valoare totala a vanzarilor, la pretul de achizitie in farmacii, de 18 milioane de euro, Nurofen se afla pe primul loc in topul celor mai populare si vandute medicamente eliberate fara reteta. Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, sustine ca explicatia tine, pe de-o parte, de eficienta medicamentului, dar si de promovarea prin publicitate, Nurofen beneficiind de sumele cele mai mari investite in promovare (12,2 milioane de euro in perioada ianuarie - august 2009, potrivit Ziarului Financiar).
Batalia intre primele doua locuri se poarta intre produse care se adreseaza aceluiasi tip de afectiuni, insa avand substante active diferite. Algocalmin, urmatorul clasat, are zece milioane de unitati vandute, insa la o valoare totala la aproape jumatate fata de Nurofen. Aspenter, medicament pe baza de aspirina, ocupa locul al treilea si, la fel ca Nurofen, a optat pentru mentinerea valorii prin cresterea volumului vandut. Pe locul al saselea se situeaza Coldrex, produs care pare sa fi pierdut cel mai mult atat ca numar de unitati comercializate, inregistrand o scadere de 15%, cat si ca valoare, unde a scazut cu 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, cel mai bine s-au descurcat Aspacardin (locul 7) si Essentiale Forte (locul 10), cele doua medicamente crescand cu circa 15% ca volum si valoare. Ca si Algocalmin, Olynth a mizat pe mentinerea volumului vandut si cresterea valorii.
In primele zece luni ale anului, conform companiei de cercetare a pietei farmaceutice Cegedim, piata medicamentelor disponibile fara prescriptie medicala a scazut cu 15,5% in unitati si cu 11,2% ca valoare, in euro.
Ioana Cacovean remarca prezenta in top cinci a trei produse care se adreseaza luptei cu durerea, explicand ca societatea este tot mai extenuata, dar si mai putin toleranta cu acest tip de suferinta. "Este important sa ne tratam durerea, dar daca aceasta se repeta este util sa aflam cauza ei si sa nu abuzam de aceste calmante", comenteaza presedintele PFDR. Numai ca in farmacie discutia este tot mai comerciala, iar multi romani invata medicina de la televizor, din reclame. "Oamenii si-au pierdut obiceiul de a merge la medic si s-au obisnuit sa se trateze din mers", afirma Cacovean. Potrivit studiilor Cegedim, tara noastra este la coada clasamentului european in ceea ce priveste cheltuielile generale pentru medicamente. Cu cheltuieli publice si private pentru medicamente de 104 de dolari per capita, Romania este pe penultimul loc in UE si pe unul din ultimele locuri in Europa, depasind doar Bulgaria, Belarus, Rusia si Ucraina. La capatul opus al clasamentului se afla Elvetia, Franta si Belgia, unde cheltuielile ajung la valori de opt ori mai mari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro