Bijuteriile cu coperţi şi file
Anda Jurcă, group sales director al producătorului român de bijuterii Teilor şi una dintre cele mai admirate femei din mediul de business local, ne-a povestit despre pasiunea sa pentru obiecte preţioase, dar nu despre cele care îţi înfrumuseţează chipul, ci mintea: cărţile.
Anda Jurcă este absolventă a University of Human-Social Sciences, cu o diplomă de master în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, vorbeşte trei limbi străine – engleză, franceză şi arabă şi lucrează în industria bijuteriilor de lux de peste două decenii, potrivit informaţiilor disponibile pe platforma LinkedIn. De-a lungul carierei ea a lucrat ca expat în Emiratele Arabe Unite, în cadrul companiilor Damiani şi Cartier, iar echipei Teilor i s-a alăturat în 2017, în funcţia de National Sales Director, din care a fost promovată la începutul acestui an în rolul de Group Sales Director.
Deopotrivă cu pasiunea pentru bijuterii şi-a cultivat-o şi pe cea pentru lectură, aşa că citeşte zilnic, preponderent articole din aria de business în care activează. „Citesc cărţi de business, management, ledearship, din care aplic aspectele care mi se par potrivite companiei şi oamenilor alături de care lucrez. Totul este într-o continuă schimbare, şi noi ca oameni, şi companiile, şi modelele de business, de aceea nu cred că poţi aplica idei foarte bine definite ci mai degrabă să le transformi în conformitate cu mediul tău şi nevoile pe care le ai. În acest sens mi-au plăcut mult evenimentele BrandMinds care mi se par foarte ancorate în realitate, din care am deprins idei foarte fresh şi aplicabile. Specific industriei citesc multe articole, urmăresc evenimentele şi brandurile de referinţă în domeniu pentru a fi la curent cu noutăţile şi trendurile din Fine Jewellery. Sunt şi câteva site-uri de specialitate pe care le accesez negreşit pentru a fi în permanenţă conectată la noutăţi. Cărţile le savurez în weekeduri, zile libere şi vacanţe, deşi dacă este ceva ce doresc să aprofundez nu voi lăsa din mână cartea până nu o termin, indiferent că am programul încărcat.” În prezent citeşte „Why We Sleep”, de Matthew Walker, „una dintre recomandările lui Bill Gates, ca fiind printre cărţile sale preferate în anul 2020”.
Ea spune că îşi alege cărţile după recenzii, la recomandarea persoanelor pe care le admiră sau pur şi simplu din colecţiile scriitorilor care au impresionat-o de la prima carte pe care a citit-o.
În opinia sa, tipul de cărţi care îţi serveşte drept sursă de inspiraţie depinde de perioada pe care o traversezi în viaţă. „Am fost inspirată în adolescenţă de cărţi de aventură care făceau apel la curajul fiecărui tânăr, dar îmi plăcea să citesc şi cărţi biografice, printre care îmi amintesc de «Arta Succesului: Coco Channel»”. De-a lungul carierei au inspirat-o în schimb multe cărţi de business, din care spune că a deprins tehnici noi, iar în unele cazuri chiar a aplicat la job anumite procese. „Printre acestea enumăr: «The 7 Habbits of Highly Effective People», a scriitorului Stephen R. Covey, «Mindset: The New Psychology of Success», de Carol Dweck, şi «Maxim – Psihologia forţei de vânzări», a scriitorilor Bogdan Comănescu şi Ovidiu Atanasiu.” În domeniul educaţiei financiare, drept sursă de inspiraţie i-a servit cartea „Rich Dad, Poor Dad”, de Robert Kiyosaki şi Sharon L. Lechter, pe care a citit-o în jurul vârstei de 20 de ani şi despre care spune că i-a deschis noi orizonturi de gândire. Şi cărţile lui Nassim Taleb au fascinat-o, printre ele numărându-se „Lebăda Neagră”, „prima pe care am citit-o dintre scrierile sale şi care a rămas favorita mea”. De altfel, cu Nassim Taleb i-ar plăcea să aibă şi o sesiune de coaching.
Pentru a se relaxa, nu are un tip anume de cărţi, „însă senzaţia pe care trebuie să mi-o lase o lectură de vacanţă sau de weekend este cea de reflecţie, de introspecţie, să creeze aceea ruptură între viaţa de zi cu zi şi lumea viselor, să dea frâu liber imaginaţiei.” În acest sens, spune că i-a făcut mare plăcere să citească «Sapiens» şi «Home Deus» de Yuval Noah Harari.
În copilărie povesteşte că au fascinat-o „Legendele Olimpului”, care o purtau „pe tărâmuri cu zei, într-o lume a faptelor legendare”. Acum, peste ani, spune că îi este aproape imposibil să numească o singură carte care i-a influenţat decisiv viaţa sau cariera.
În opinia sa, într-o cultură organizaţională, lectura este esenţială pentru orice angajat. „În companie avem o bibliotecă cu cele mai interesante titluri, care se actualizează periodic. Încurajăm cultura cititului îndemnând angajaţii să fie curioşi şi informaţi. Un obicei pe care ni l-am format este să oferim cărţi colegilor, cu titlurile pe care considerăm că trebuie să le citească şi li se potrivesc, un cadou simbolic care va dăinui peste ani, nu ca obiect ci ca dezvoltare mentală.” Anda Jurcă este de părere că un om de business trebuie, ca în piramida nevoilor a lui Maslow, să-şi contureze foarte limpede piramida pricipiilor de business. „Cred că «The 7 Habbits of Highly Effective People» reuşeşte în mare să facă acest lucru.” Pe viitor, notează ea, era digitalizării nu se va opri din evoluţie nici în domeniul cărţilor, drept urmare „cred că vor fi din ce în ce mai puţine cărţi publicate, iar de-a lungul anilor, odată cu maturizarea adolescenţilor de azi, uşor, uşor vom ofta nostalgic asupra imaginii bibliotecii copilăriei noastre. Prefer cărţile tipărite, îţi accesează mai multe simţuri şi sunt deja înrădăcinate în subconştientul meu”.
Legendele Olimpului – Alexandru Mitru
Cartea copilăriei sale:
Why we sleep – Matthew Walker
Lectura curentă a Andei Jurcă:
Lebăda Neagră – Nassim Taleb
Una dintre cărţile sale favorite:
Cărţile care o ajută să dea frâu liber imaginaţiei:
MINDSET: THE NEW PSYCHOLOGY OF SUCCES – CAROL DWECK
RICH DAD, POOR DAD – ROBERT KIYOSAKI ŞI SHARON L. LECHTER
THE 7 HABBITS OF HIGLY EFFECTIVE PEOPLE – STEPHEN R. COVEY
LECTURI DE BUSINESS PE CARE LE RECOMANDĂ:
MAXIM – PSIHOLOGIA FORŢEI DE VÂNZĂRI – BOGDAN COMĂNESCU ŞI OVIDIU ATANASIU
Acest articol face parte din proiectul #BooksOfLeaders lansat de Libris.ro cu scopul de a aduce în atenţia cititorilor importanţa şi rolul definitoriu pe care îl are lectura în dezvoltarea şi menţinerea unui business.
#BooksOfLeaders este despre oameni, business-uri de succes şi lecturile care au lăsat o amprentă puternică în parcursul şi dezvoltarea acestora. Este despre felul în care lectura construieşte succesul cu fiecare pagină. Asumarea evoluţiei continue prin lectură reprezintă pasul de început pentru un lider, iar cărţile stau la baza formării expertului în domeniul ales. Proiectul îşi propune să evidenţieze rolul cărţilor în viaţa şi afacerile liderilor de succes din România şi să ofere inspiraţie celor care îşi doresc să exploreze un stil de viaţă bazat pe cunoaştere.
În ultimele luni, probabil cea mai provocatoare perioadă traversată de mediul de business din România, vânzările online de carte din categoria Afaceri au crescut pe Libris.ro cu 80%. Interesul pentru lectura de business dovedeşte faptul că mediul de afaceri caută în cărţi idei, soluţii şi abordări eficiente la problemele curente. În acest context, o privire către poveştile liderilor locali şi cărţile pe care ei le recomandă în cadrul #BooksOfLeaders este deopotrivă aspiraţională şi interesantă.
În peste 11 ani de activitate, Libris.ro a devenit una dintre destinaţiile favorite ale publicului român avid de lectură. Prin misiunea sa asumată, încurajează lectura prin campanii susţinute, având ca ţel să atingă de fiecare dată un public nou, care să descopere importanţa dezvoltării continue prin lectură.