Dimineţi şi seri dedicate lecturii
Antreprenoare încă din anii studenţiei, când a pornit, alături de soţul său, Andrei, compania Secom, un business cu suplimente alimentare, ceaiuri şi produse cosmetice ajuns astăzi la un portofoliu de circa 500 de produse, cu afaceri de 25,5 milioane de euro în 2019, Lucia Costea s-a numărat şi în acest an în clasamentul celor mai admiraţi CEO, realizat de Business MAGAZIN, unde a ocupat poziţia 28. Cu toate că statutul de coproprietar al unei companii cu venituri de zeci de milioane de euro vine cu multe responsabilităţi, antreprenoarea îşi găseşte ZILNIC TIMP şi pentru activitatea sa preferată: lectura, despre care spune că „mă relaxează, mă dezvoltă şi mă ajută să mă liniştesc în tumultul vieţii cotidiene”.
Citesc negreşit dimineaţa devreme, aproximativ o oră, şi maximum 30 de minute, seara, înainte de culcare, când toată familia citeşte”, îşi descrie Lucia Costea rutina zilnică de lectură, pe care o personalizează prin alternarea tipurilor de cărţi între zona de business, dezvoltare personală, parenting şi literatură universală, de care are nevoie „atunci când prea multe idei de pus în practică se aglomerează în minte şi au nevoie de puţin timp pentru sedimentare”. Antreprenoarea preferă cărţile tipărite, deoarece, spune ea, reuşeşte să se concentreze mult mai bine „citind cartea, simţindu-i paginile, uneori marcând pasaje importante şi chiar revenind ulterior asupra acestora”.
„Cu siguranţă se vor publica în continuare cărţi tipărite”, adaugă ea, „chiar dacă ponderea între hard copy books şi ebooks, audiobooks se va schimba în obiceiurile cititorilor în favoarea celor electronice”.
În general, îşi alege, lunar, cel puţin trei cărţi din diferite categorii, pe care le citeşte în funcţie de nevoia momentului şi starea în care se află. „În plus, citesc zilnic articole de specialitate despre leadership, people management, business strategy sau articole specifice industriei noastre.” Deşi, în ceea ce priveşte cărţile despre suplimente alimentare, specifice industriei în care activează, spune că sunt în general foarte specializate şi dedicate cu precădere mediului profesional – medicilor şi farmaciştilor, pentru a ţine pasul cu trendurile internaţionale şi a fi la curent cu evoluţia industriei în diferite pieţe a ales să se aboneze la o serie de reviste de specialitate şi studii de piaţă relevante.
Pentru a se relaxa, Lucia Costea preferă romanele de ficţiune istorică.
„Mă fascinează poveştile inspirate din fapte reale şi mai ales să descopăr vremurile care au avut un rol definitoriu în evoluţia omenirii. Mi-au plăcut în mod deosebit «Hoţul de cărţi», de Markus Zusak, «Băiatul cu pijamale în dungi», de John Boyne şi «1984» de George Orwell.” Cărţile din copilărie de care antreprenoarea îşi aminteşte cu drag sunt cele ale lui Mark Twain – «Aventurile lui Tom Sawyer şi Huckleberry Finn» – deoarece, spune ea, „cred că mă regăseam în caracterul rebel al personajelor, mă atrăgeau curajul de a se aventura, oarecum inconştient, şi prietenia pe care se bazau întotdeauna.”
O altă carte care i-a înfrumuseţat anii copilăriei este «Heidi, fetiţa munţilor», de Johanna Spyri, pe care mi-o citea sora mea pe vremea când încă nu mergeam la şcoală.”
În prezent citeşte „Delivering happiness”, de Tony Hsieh, iar scriitorul pe care s-ar bucura să-l întâlnească este Daniel Goleman, de la care ar vrea să afle cum şi dacă se schimbă practica în inteligenţa emoţională în vremurile pe care le trăim. „Indiferent de contextul în care ne aflăm, mă bazez foarte mult pe echilibrul psiho-emoţional care mă ajută să mă bucur de viaţă, dar şi să depăşesc momentele dificile pentru a-mi creşte rezilienţa şi a-mi modera aşteptările.”
În opinia sa, cărţile care ar trebui să nu lipsească din biblioteca unui antreprenor sau om de business sunt: „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, a lui Steven Covey, şi „Musai List”, de Octavian Pantiş. „Sunt o persoană pragmatică, disciplinată, mereu în cautare de soluţii care să mă ajute să îmi folosesc timpul în cel mai eficient mod posibil şi acestea sunt cărţile la care revin constant pentru a mă recalibra.”
Antreprenoarea este de părere că impactul pe care o carte îl poate avea asupra ta depinde şi de momentul şi etapa în care te afli atunci când o parcurgi. În ceea ce o priveşte, consideră că „Învaţă să asculţi”, de Gary şi Joy Lundberg, este cartea care a influenţat-o într-o mare măsură, „fiind o carte despre valori importante pentru mine: respect, onestitate, autodezvoltare şi un ghid extrem de util despre cum să gestionezi relaţiile variate în care eşti implicat zi de zi, în viaţa profesională şi în cea personală”.
Lucia Costea spune că a parcurs cartea într-o perioadă de transformări importante atât în cadrul companiei, cât şi în viaţa personală, deoarece devenise de puţin timp mamă. „Am învăţat ce înseamnă să asculţi fără să judeci sau să încerci să găseşti soluţii la problemele celorlalţi şi cât de important este să pun accent pe validarea autentică a sentimentelor celorlalţi.”
Deoarece crede că lectura este unul dintre cele mai importante şi sănătoase obiceiuri pentru dezvoltarea personală continuă, fondatoarea Secom încurajează acest obicei şi în cadrul companiei, oferind accesul tuturor angajaţilor la cărţile din biblioteca din sediul central. „În plus, de-a lungul timpului am organizat sesiuni de dezbatere a cărţilor citite, iar de anul viitor ne propunem să implementăm în cadrul companiei platforma Bookster pentru a-i ajuta pe colegi să fie mai aproape de cărţile care le-ar putea aduce valoare pentru o viaţă mai bună.”
Ce citeşte acum?
Delivering happiness, de Tony Hsieh
Cartea cu cel mai mare impact asupra sa este:
Învaţă să asculţi, de Gary şi Joy Lundberg
Recomandările Luciei Costea pentru antreprenori şi oamenii de business:
CELE 7 DEPRINDERI ALE PERSOANELOR EFICACE – Steven Covey
Printre cărţile sale preferate se numără:
BĂIATUL CU PIJAMALE ÎN DUNGI – JOHN BOYNE
Acest articol face parte din proiectul #BooksOfLeaders lansat de Libris.ro cu scopul de a aduce în atenţia cititorilor importanţa şi rolul definitoriu pe care îl are lectura în dezvoltarea şi menţinerea unui business.
#BooksOfLeaders este despre oameni, business-uri de succes şi lecturile care au lăsat o amprentă puternică în parcursul şi dezvoltarea acestora. Este despre felul în care lectura construieşte succesul cu fiecare pagină. Asumarea evoluţiei continue prin lectură reprezintă pasul de început pentru un lider, iar cărţile stau la baza formării expertului în domeniul ales. Proiectul îşi propune să evidenţieze rolul cărţilor în viaţa şi afacerile liderilor de succes din România şi să ofere inspiraţie celor care îşi doresc să exploreze un stil de viaţă bazat pe cunoaştere.
În ultimele luni, probabil cea mai provocatoare perioadă traversată de mediul de business din România, vânzările online de carte din categoria Afaceri au crescut pe Libris.ro cu 80%. Interesul pentru lectura de business dovedeşte faptul că mediul de afaceri caută în cărţi idei, soluţii şi abordări eficiente la problemele curente. În acest context, o privire către poveştile liderilor locali şi cărţile pe care ei le recomandă în cadrul #BooksOfLeaders este deopotrivă aspiraţională şi interesantă.
În peste 11 ani de activitate, Libris.ro a devenit una dintre destinaţiile favorite ale publicului român avid de lectură. Prin misiunea sa asumată, încurajează lectura prin campanii susţinute, având ca ţel să atingă de fiecare dată un public nou, care să descopere importanţa dezvoltării continue prin lectură.