2022, anul imobilelor vechi?
Anul 2021 a adus un vârf al locuinţelor noi livrate pe piaţă, care va putea fi depăşit abia în 2023-2024, ţinând cont de proiectele noi anunţate. Ce se va întâmpla în acest context anul viitor? O mare parte dintre clienţi se vor orienta către piaţa secundară a imobiliarelor.
„Pentru 2022, numărul de unităţi anunţate la finalizare este mai mic decât cele pe care le-am avut anul acesta. Dacă vor fi tendinţe de transfer al preţurilor crescute pentru materialele de construcţii în piaţă, nu cred că cererea va absorbi orice preţ. Or, dezvoltatorii au limitări de flexibilitate a preţurilor, ei trebuie să îşi urmeze planul de afaceri pentru că au obligaţii faţă de finanţatori”, a observat Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, în cea mai recentă ediţie a webinarului Real Estate. Real Talk, realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business MAGAZIN. În acest context, piaţa secundară, formată din imobilele vechi, va absorbi anul viitor o bună parte a cererii destinate pieţei noi.
„Piaţa secundară este mult mai flexibilă în România, mai ales fiindcă avem 90% proprietari fără ipoteci şi atunci preţul depinde de vânzătorul persoană fizică. Pentru cei mai mulţi dintre aceşti vânzători, vânzarea este un profit net, iar preţurile de aici nu au rigorile unui business plan, prin urmare, cred că piaţa secundară va absorbi anul viitor o cerere mult mai mare decât anul acesta”, explică Anca Bidian.
În 2021 a existat un vârf de unităţi noi ajunse la finalizare, circa 50.000, iar raportat la fondul nostru locativ, asta înseamnă mai puţin de 0,1%, prin urmare este departe de saturaţie. - „O piaţă imobiliară sănătoasă, matură, are nevoie de o viteză de unităţi noi intrate în piaţă de 1-2% ca să stea proaspătă.”
Dincolo de creşterea preţurilor din domeniul construcţiilor, aproape toate locuinţele noi care urmează să fie livrate sunt antecontractate, iar dezvoltatorii va trebui să găsească soluţii pentru vânzarea acestora, ţinând cont că ei şi-au început proiectele cu anumite calcule, iar acum, preţurile pentru anumite materiale de construcţii sunt duble. „Clienţii au cumpărat şi au antecontractat la nişte preţuri - clar este o provocare, o presiune şi sigur că, la fel cum se întâmplă într-o astfel de situaţie în orice industrie, vor fi câştigători şi pierzători în piaţă”.
În acelaşi timp, în piaţă s-au anunţat multe proiecte care sunt la stadiul de autorizaţii acum şi care sunt proiecte foarte mari, în toate oraşele aproape - proiecte pe vechile platforme industriale, pe vechi fabrici şi uzine, ajunse cu terenurile la maturizare, care vor deveni mini-cartiere, vor atrage infrastructură în jur, dezvoltare pe orizontală, însă vor ajunge la finalizare prin 2023-2024: „Părerea mea este că atunci vom vedea deja o etapă mai avansată a pieţei imobiliare.Până atunci, este anul viitor care într-adevăr e provocator pentru imobilele noi”.
Cât de dispuşi sunt clienţii să se mute într-un imobil vechi? Anca Bidian este de părere că vor exista comportamente diferite în funcţie de oraş. „De exemplu, în Bucureşti, dacă tu vrei să stai în centru, nu poţi face asta, decât într-o locuinţă veche - nu se construiesc locuinţe noi în centrul Capitalei că nu există loc.”
Ea recomandă clienţilor să îşi alcătuiască o listă de criterii atunci când aleg o locuinţă: locaţia, apoi accesul la diferite servicii şi facilităţi (grădiniţă, şcoală, metrou, acces rapid salvări, locuri de joacă, supermarketuri etc), iar în funcţie de această listă, să decidă ce vor. Când apare o arie unde nu sunt locuinţe noi, se vor îndrepta către cele vechi: „În general, locuinţele noi sunt mai limitrofe, sunt oraşe unde sunt doar limitrofe. De aceea, dacă am putea face o hartă de repartiţie şi segmentare a cererii, vedem că avem cerere din toate segmentele, iar aceasta arată de asemenea un semn de maturitate.”
Citiţi mai multe despre evoluţia pieţei imobiliare în România, în contextul de piaţă actual, dar şi ca urmare a noilor reglementări stabilite de BNR, ce vor fi implementate anul viitor, în următoarele articole rezultate în urma webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care a avut-o ca invitată pe Anca Bidian, CEO al brokerului de credite KIWI Finance.
Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS, Android şi HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de credit ipotecar.