Care sunt tendinţele care conturează piaţa rezidenţială astăzi?
Anul 2021 s-a dovedit a fi mai predictibil decât 2020, când pandemia a făcut ca, în perioada martie-mai, în plin lockdown, incertitudinea să fie la cote alarmante. Cum piaţa s-a mai aşezat anul acesta, apetitul dezvoltatorilor şi cel al cumpărătorilor a revenit, iar consultanţii pot desprinde noi tendinţe.
„Segmentarea pieţei rezidenţiale în mass-market, middle market, upper, high-end, are în vedere mai mulţi factori: preţ, poziţionare, finisaje, calitatea construcţiei, suprafeţe. În general, cu excepţia anului 2019, zona de mass-market este majoritară în ceea ce priveşte oferta. Diferenţa faţă de middle market nu este însă mare, mass-market reprezentând 56% din ofertă, iar middle market – 44%”, a spus Gabriel Voicu, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România, în cadrul celui mai recent webinar Real Estate. Real Talk, realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business MAGAZIN.
El a mai precizat că a remarcat o evoluţie a segmentului middle market în anii 2016-2017, ceea ce denotă că oamenii au început să caute altfel de proiecte rezidenţiale, cu finisaje mai bune şi facilităţi premium. În plus, după ce, în urmă cu zece ani, programul guvernamental Prima Casă a fost motorul pieţei rezidenţiale, persoanele care au cumpărat locuinţele de la acea vreme au făcut un upgrade, deci se poate vedea chiar dinspre ele o migrare de la mass-market la middle market.
În ceea ce priveşte interesul pentru case şi pentru apartament, Gabriel Voicu a vorbit despre cum înclină balanţa în această perioadă.
„Noi, istoric, suntem atraşi de case pe pământ, iar cererea pentru acestea a fost oricum la un nivel ridicat în ultimii ani. Totuşi, pandemia a arătat nevoia de spaţii locuibile mai mari, ceea nu înseamnă neapărat casă, dar poate un apartament cu o terasă mai mare sau cu o cameră în plus, de unde să se poată lucra de acasă. Casele sunt însă starul creşterii pieţei rezidenţiale, deoarece pe acest segment cererea a crescut foarte mult în ultimul an şi jumătate. Şi după perioada post-pandemică, cererea de case va rămâne ridicată.”
O altă tendinţă care se conturează tot mai mult este cea a proiectelor mixte.
„Deşi avem două-trei decenii de piaţă rezidenţială modernă, abia acum se văd primele proiecte integrate de case, oraşele de lângă oraşe, cartiere de case unde se construiesc adevărate comunităţi. Sunt proiecte care oferă toate facilităţile – de alimentaţie, educaţie, strip-malluri. Vom vedea din ce în ce mai mult astfel de proiecte mari, pentru că este clar că nu poţi să vinzi o casă oriunde, fără să ai acces la infrastructură şi la minimul necesar pentru un trai decent”, a adăugat Gabriel Voicu.
Proiectele integrate încep să se regăsească pe toată harta României, pe lângă toate marile oraşe din ţară, extinderea către zonele limitrofe acestora fiind naturală. Nici oraşele în sine nu duc însă lipsă de noi proiecte.
„Timişoara cred că va deveni a doua piaţă rezidenţială din ţară după Bucureşti, este starul, cu circa 5.000 de unităţi noi care se vor livra. În Braşov sunt 3.800 de locuinţe a căror livrare a fost anunţată, în Constanţa sunt 3.500. Rămân la cote ridicate Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea, marile centre universitare consacrate.”
Cât despre Bucureşti, aici autostrăzile metropolitane vor determina extinderea rezidenţială către zona de nord a judeţului Ilfov, deoarece orice cale de acces creşte potenţialul de dezvoltări în zona respectivă. Iar acest principiu este valabil nu doar pentru sectorul rezidenţial, ci şi pentru cel de retail.
„Zona de nord a Bucureştiului a fost şi rămâne foarte atractivă, are potenţial foarte mare. Vedem o extindere atât de-a lungul autostrăzii, cât şi de-a lungul drumurilor naţionale. Totuşi, au început să apară proiecte şi în zona de est a Capitalei.”
Pentru cei care privesc cu scepticism efervescenţa actuală din rezidenţial, făcând analogie cu situaţia din urmă cu aproximativ un deceniu, care a precedat criza financiară din 2008-2009 – Gabriel Voicu spune că, spre deosebire de acea perioadă, astăzi piaţa este mai matură.
„În 2008-2009, piaţa era speculativă, creşterea era bazată doar pe cerere şi ofertă – cererea era foarte mare, iar oferta era foarte mică. În 2008, piaţa era formată 90% din investitori speculativi şi 10% din cumpărători finali. Astăzi, piaţa este formată, în proporţie de 85%, din clienţi finali, şi de 15% din investitori care cumpără ca să închirieze, pentru randament, nu speculativi. De aceea, nu avem cum să ne întoarcem la situaţia din 2008, decât dacă vor apărea probleme grave la nivel macroeconomic. Piaţa de azi este total diferită faţă de cea din 2008”, spune Gabriel Voicu, vicepreşedintele SVN România.
Citiţi mai multe despre evoluţia preţurilor locuinţelor în 2021 şi 2022 şi sfaturile de care trebuie să ţină cont un viitor cumpărător atunci când se decide să devină proprietar în celelalte articole rezultate în urma webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care l-a avut ca invitat pe Gabriel Voicu, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România.
Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS, Android şi HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de credit ipotecar şi nu numai.