Ce măsuri propune noul proiect de Lege a Agentului Imobiliar şi cum ar putea acesta schimba piaţa?
Parlamentul a intrat în procesul de legiferare pentru una dintre cele mai aşteptate legi din real estate-ul românesc – Legea Agentului Imobiliar. De ce este aceasta importantă pentru profesioniştii în domeniu, dar şi pentru clienţii acestora a povestit în cea mai recentă ediţie a webinarului Real Estate. Real Talk realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business Magazin David Grigorescu, fost preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR) şi proprietar al Zoom City Imobiliare.
Înscrierea rolului de agent imobiliar în rândul profesiilor liberale, parcurgerea programei unei şcoli acreditate, respectarea unor obligaţii, dar şi stabilirea unor drepturi pentru cei care practică rolul de agent imobiliar sunt câteva dintre măsurile propuse prin proiectul noii legi a agentului imobiliar. „Concret, după promulgarea acestei legi, agenţii imobiliari vor face parte dintr-o profesie liberală. Apoi, va fi nevoie de parcurgerea unei şcoli acreditate de ANC, adică de Ministerul Educaţiei, care va presupune alocarea a 180 de ore de pregătire, dintre care minimum 60 de ore de practică. Prin această şcoală, care va avea o programă aprobată, cel mai probabil în normele legii, se pot acredita şcoli private. Asociaţiile profesionale patronale pot înfiinţa astfel de şcoli cu respectarea programei legale şi te pot instrui pe tine, ca viitor agent imobiliar, cu privire la minimum necesar de informaţii pe care tu trebuie să le ai la finalul acestei şcolarizări”, detaliază Grigorescu.
Apoi, va exista un examen supravegheat de statul român prin ANC, iar diploma obţinută va fi folosită pentru însrierea într-un registru - Registrul Electronic Naţional al Intermediarilor Imobiliari, pe care l-au denumit, pe scurt, RENII. „Astfel, primul efect va fi că nu vei mai putea să intri de mâine în profesie şi să creezi eventuale prejudicii pentru consumatori sau clienţi.”
Legea prevede, de asemenea, ca după autorizare, după înscrierea în RENII şi obţinerea autorizaţiei de agent imobiliar, agenţii să aibă obligaţia ca o dată la trei ani să îşi reînnoiască calitatea de agent imobiliar, parcurgând un anumit număr de ore anual. Apoi, va exista o piaţă concurenţială inclusiv din punctul de vedere al dezvoltării şcolilor. Registrul va funcţiona sub umbrela ANCPI, despre care David Grigorescu spune că este cea mai apropiată de instituţia lor. O altă măsură prevăzută de lege presupune ca toţi agenţii să aibă asigurări de răspundere civilă obligatorii – pentru situaţia eventualelor accidente din cazul vizionărilor, de pildă.
Un agent imobiliar care acţionează ca intermediar va trebui să fie, în primul rând, onest, iar aici se înscriu o serie de obligaţii prevăzute, de asemenea, în proiectul de lege:
· Obligaţia de a acţiona în mod onest şi corect;
· Obligaţia de responsabilitate pentru toate fondurile puse la dispoziţia intermediarului imobiliar de către client şi cheltuielile efectuate pentru client;
· Obligaţia de a acţiona cu prudenţă şi diligenţă pe parcursul tranzacţiei;
· Obligaţia de a prezenta toate ofertele şi contra-ofertele în cel mai scurt timp termen posibil şi rezonabil către proprietari;
· Obligaţia de a dezvălui toate faptele şi circumstanţele care afectează semnificativ valoarea imobilului, care sunt cunoscute de agentul de tranzacţie şi care nu constituie vicii aparente.
Proiectul este unul complex, care include şi detalii despre intermedierea exclusivă, în cazul agentului care acţionează ca reprezentant al vânzătorului sau al cumpărătorului şi pentru care obligaţiile sunt mult mai stricte. „De ce? Pentru că practic acţionezi ca un avocat pentru partea de real estate: faci tot ce ţine de tine pentru clientul pe care îl reprezinţi pentru a-i aduce valoare şi pentru a obţine cel mai bun rezultat pentru el. Astfel, obligaţiile ce ţin de acest mod de lucru ţin mai ales de loialitate: pentru un vânzător, de exemplu, voi pune interesul lui mai presus de interesul meu ca agent, iar cumpărătorul trebuie să fie informat în legătură cu acest aspect”, detaliază Grigorescu. De asemenea, agenţii imobiliari au obligaţia să transmită toate ofertele proprietarului, astfel încât el să poată să lua cunoştinţă de acestea şi să-şi apere interesele şi să ia cea mai bună decizie pentru ei.
Mai există, totodată, obligaţia de confidenţialitate de ambele părţi: „În momentul în care eu acţionez fie ca intermediar al tranzacţiei, fie ca agent exclusiv al tranzacţiei, nu pot să comunic motivul pentru care un client vinde proprietatea, astfel încât clientul sau cumpărătorul să aibă muniţie pentru negociere”.
Citiţi motivele pentru care un proiect de reglementare a pieţei imobiliare este necesar, precum şi despre felul în care poate acesta influenţa piaţa imobiliară în următoarele articole rezultate în urma webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care l-a avut ca invitat pe David Grigorescu, fost preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR) şi proprietar al Zoom City Imobiliare.
Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS şi Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de creditare. Storia.ro îşi propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, uşor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerinţelor din piaţă şi simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o iniţiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuinţe: standardul de viaţă, dincolo de cei 4 pereţi ai casei. T.R.A.I preia date relevante de la specialişti, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes şi costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.