Acord semnat de Uniunea Europeană cu Turcia pe tema gestionării crizei migraţiei şi negocierilor de aderare. Guvernul de la Ankara va obţine 3 miliarde de euro

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 30 noiembrie 2015 59 afişări

Turcia şi liderii europeni au încheiat duminică seara, la Bruxelles, un acord prin care urmează să încerce să gestioneze afluxul de migranţi către Europa, relatează BBC News online.

Turcia şi UE încheie un acord pentru a limita afluxul de refugiaţi

Turcia va primi suma de trei miliarde de euro şi va beneficia de unele concesii politice, în schimbul înăspririi măsurilor la frontieră şi păstrării refugiaţilor în ţară.

De asemenea, negocierile cu privire la aderarea Turciei la UE urmează să fie relansate.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că aceasta a fost o "zi istorică" în relaţiile Turciei cu UE.

Potrivit acordului, cetăţenii turci ar putea călători fără vize în spaţiul Schengen - care permite libera circulaţie în numeroase ţări europene - până în octombrie 2016.

Însă reglementările care o vizează vor fi flexibilizate dacă Turcia îndeplineşte anumite condiţii.

Peste 720.000 de migranţi au sosit anul acesta în Europa, pe ţărmurile Greciei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM), cei mai mulţi venind dinspre Turcia.

Mulţi dintre ei fug din calea conflictelor din Siria, Irak şi Afganistan şi trăiesc în tabere improvizate, în Turcia, înainte să pornească în această călătorie către Europa.

Cele trei miliarde de euro sunt destinate ajutorării refugiaţilor sirieni în Turcia.

Ankara a cheltuit deja opt miliarde de dolari (7,5 miliarde de euro) pentru a-i ajuta, a declarat Davutoglu.

"Plătim preţul eşecului sistemului ONU de a soluţiona problema crizei siriene în primele etape ale acestei crize", a declarat el după summit, referindu-se la ţara sa şi la UE.

Drepturile omului "nu vor fi ignorate"

Turcia doreşte ridicarea restricţiilor în privinţa eliberării vizelor de călătorie pentru cetăţenii săi în Europa.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că acordarea acestui regim de călătorie fără vize va avansa rapid dacă Ankara va îndeplini anumite condiţii.

Potrivit corespondentului BBC la Istanbul Mark Lowen, există reţineri în anumite capitale europene în privinţa unei cedări în faţa Turciei, în contextul în care există îngrijorări grave cu privire la respectarea democraţiei şi statului de drept de către Guvernul de la Ankara.

Redactorul-şef al principalului ziar de centru-stânga din Turcia, care a fost arestat săptămâna aceasta din cauza unui articol care nu i-a plăcut preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a publicat o scrisoare deschisă către liderii UE în care-i îndemna să nu acorde prioritate crizei refugiaţilor în defavoarea drepturilor omului în Turcia.

Însă, după negocieri, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker a declarat că acordul "nu va conduce la o situaţie în care noi să uităm de principalele diferenţe şi divergenţe pe care le avem cu Turcia - drepturile omului şi libertatea presei".

Turcia îi va ajuta pe europeni în gestionarea crizei migranţilor, care ameninţă existenţa spaţiului Schengen, în schimbul unui ajutor financiar şi unei relansări a negocierilor de aderare la UE, se arată în proiectul cu concluziile Summitului UE-Turcia de duminică, relatează Reuters online.

"Cele două părţi îşi vor pune în aplicare imediat, aşa cum au convenit, cooperarea activă în privinţa migranţilor care nu au nevoie de o protecţie internaţională, împiedicând intrările în Turcia şi în UE, asigurând punerea în aplicare a dispoziţiilor bilaterale de readmisie şi trimiţând înapoi, în mod rapid, migranţii care nu au nevoie de o protecţie internaţională, către ţările lor de origine", se precizează în acest proiect, consultat de Reuters.

În schimb, Turcia va primi un ajutor iniţial în valoare de trei miliarde de dolari menit să contribuie la gestionarea situaţiei migranţilor care se află pe teritoriul său. Această sumă va putea să fie revizuită ulterior, în funcţie de evoluţia situaţiei.

UE va deschide - în decembrie - următorul capitolul de negocieri cu privire la aderarea Turciei, un proces aflat în impas din 2005, şi va pregăti alte capitole de negociere în primele trei luni din 2016.

Uniunea va acţiona în vederea ridicării - în octombrie 2016 - a restricţiilor existente în privinţa eliberării de vize cetăţenilor turci care doresc să călătorească în Europa, dacă Guvernul de la Ankara respectă anumite criterii prevăzute într-o foaie de parcurs care a fost aprobată.

Acest proiect de concluzii este susceptibil să fie modificat în urma discuţiilor premierului Ahmet Davutoglu cu cei 28 de şefi de stat şi de guverne, în cadrul reuniunii de trei ore care a început la ora locală 16.00 (17.00, ora României).

Aproape un milion de persoane, provenind din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu, care fug din calea războiului din Siria, au ajuns anul acesta în ţări din Uniunea Europeană. Este vorba despre cel mai mare aflux de refugiaţi de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
TURCIA,
MIGRARE
/actualitate/acord-semnat-de-uniunea-europeana-cu-turcia-pe-tema-gestionarii-crizei-migratiei-si-negocierilor-de-aderare-guvernul-de-la-ankara-va-obtine-3-miliarde-de-euro-14903827
14903827
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.