Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Vineri, 13 iulie, pare să fie o zi norocoasă pentru tânărul antreprenor Lucian Florea, care, în această zi, în urmă cu cinci ani, sărbătorea Ziua Internaţională a Cartofilor Prăjiţi, lansând un brand românesc într-o piaţă dominată de branduri americane. Va fi însă suficient de norocos pentru ca Fryday să îi cucerească pe americani şi pe propriul lor teritoriu?
Cum vezi creşterea preţurilor din HoReCa? Preţul este o percepţie. Dacă acum cinci ani un meniu costa 25 de lei şi acum este 40 sau 45 de lei, această diferenţă reflectă inflaţia, creşterea costurilor pentru combustibil, electricitate şi alte resurse. Salariile, de asemenea, au crescut semnificativ. Consumatorii se victimizează uneori, dorind preţuri mici şi calitate premium. Realitatea este că, pentru a avea un food cost şi marje corecte, preţurile din industrie ar trebui să crească cu cel puţin 30%. Chiriile în malluri sunt exorbitante, ajungând la 200 euro/metru pătrat. Astăzi, într-un restaurant bun din Bucureşti, un meniu complet nu costă sub 150 de lei, în timp ce la Fryday se poate mânca un meniu cu burger, cartofi şi suc între 25 şi 50 de lei.
Cât de des mănânci la restaurantul tău? Mănânc destul de des la Fryday, dar acum, având biroul în Băneasa şi restaurantul în Vitan, am redus frecvenţa. Când eram la Suceava, mâncam aproape zilnic Fryday şi nu simţeam greutatea specifică altor fast-food-uri. Ingredientele de calitate şi meniul nostru echilibrat permit consumul regulat fără a simţi o senzaţie de saturaţie. Avem şi opţiuni sănătoase, precum salate şi rolls, pentru cei care sunt la dietă.
Un sfat pentru un alt tânăr care vrea să deschidă un restaurant? Educaţia este esenţială. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat. Trebuie să ai cunoştinţe de bază în educaţie civică, etică, marketing financiar şi planificare. Fii perseverent şi pregătit pentru negocieri, fără o mentalitate de „mi se cuvine”. După ce devii finanţabil, maximizează gradul de îndatorare pentru expansiune. Investiţiile şi dezvoltarea sunt cheia succesului, iar profiturile reinvestite îţi pot reduce taxele şi impozitele.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană