ActiveWatch: Curtea Constituţională şi DNA, printre premianţii libertăţii de exprimare. România TV, printre repetenţi

Autor: Madalina Cerban Postat la 06 mai 2015 46 afişări

Curtea Constituţională, Direcţia Naţională Anticorupţie, ziariştii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan şi Comisia de Etică a TVR s-au numărat printre "premianţii libertăţii de exprimare", iar România TV a fost printre "repetenţii libertăţii de exprimare", la Cheful Presei, organizat de ActiveWatch.

ActiveWatch a organizat, marţi seară, în Clubul Silver Church din Bucureşti, Cheful Presei, a cărui temă a fost "DNA curăţă presa".

În cadrul evenimentului, organizat în contextul Zilei mondiale a libertăţii presei (3 mai), au fost acordate şi premiile FreeEx. Acestea au fost înmânate de Mircea Toma, preşedintele organizaţiei ActiveWatch, premianţilor şi repetenţilor libertăţii de exprimare.

Astfel, titlul "Echidistantul anonim" a fost acordat "tuturor jurnaliştilor care au rezistat tentaţiei de a se alătura uneia din cele două tabere politico-mediatice, dar au încasat stoic flegmele propagandiştilor plătiţi din banii mogulilor".

Ziaristul Alexandru Rusu a primit premiul "Apără-mă Doamne de SRR că de CNA mă apăr singur", pentru că "s-a bătut să demonstreze că România este un stat democratic, cu condiţia să nu te laşi încălecat de mafioţi şi securişti".

Studentului Dragoş Alecsandru i-a fost acordat titlul "Snowden pentru arhitectură", pentru "curaj şi pentru ajutorul pe care-l oferă Universităţii 'Ion Mincu' să-şi recupereze respectul faţă de studenţi".

Totodată, titlul "Boxeri anticorupţie" a fost acordat ziariştilor Mirela Neag şi Cătălin Tolontan, pentru că "au demonstrat că poţi lovi în corupţi de să-ţi geamă mogulul şi pentru că au dovedit că se poate să stai drept fără a sta drepţi".

Pe de altă parte, Curţii Constituţionale a României (CCR) i-a fost acordat titlul "De veghe în lanul cu ocară", pentru "curajul de a fi înfruntat două instituţii care s-au lăsat ademenite de viciul abuzului faţă de statul de drept: BOR şi SRI". Astfel, "CCR a reinstituit dreptul la liberă opţiune pentru cursul de religie în şcoli şi a tăiat elanul de 'Big Brother' al SRI".

Şi profesorul Emil Moise a fost distins la ediţia din acest an a premiilor FreeEx. Acesta a primit titlul "De veghe în lanul cu ocară", pentru "stăruinţa de care a dat dovadă luptând pentru libertatea de conştiinţă a copiilor şi pentru curajul de a crede în instituţiile democraţiei".

Titlul "De veghe în lanul cu ocară" a mai fost acordat Asociaţiei Pentru Tehnologia Informaţiei, Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki, dar şi PNL, "pentru curajul şi competenţa cu care au tăiat elanul de 'Big Brother' al SRI".

Totodată, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-a fost acordat titlul "Şi-acu, ce-o să se aleagă de noi?", pentru că "a expus mecanismele corupte de finanţare a presei şi pentru că a curăţat o parte din mizeria mass-mediei".

Pe de altă parte, Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR a primit titlul "Arbitraje fără blat", pentru că este "singura instituţie de autoreglementare din presa românească şi pentru că reuşeşte să emită opinii deseori critice la adresa conducerii instituţiei, situaţie aproape unică în întreg peisajul media autohton".

În cadrul trofeelor FreeEx a fost acordat şi premiul "Robert Turcescu". Acest premiu i-a fost acordat "lui Dumnezeu, pentru că el a vrut ca Robert Turcescu să ne spună că nu e jurnalist (deşi ne cam convinsesem şi singuri de asta), ci securist de şcoală nouă".

Şi televiziunea de ştiri România TV s-a numărat printre cei care au primit premii, marţi seară, la Cheful Presei. Astfel, România TV a primit premiul "Unde-şi ţine Ponta coada", pentru transmisiunea din 16 noiembrie, de la Paris, când "coada de sute de persoane era prezentată la postul TV al prietenului domnului Ponta sub titlul 'La secţiile de vot din Paris nu mai sunt cozi'". Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, a spus că acest premiu " în valoare de 500.000 de Cocoşei va fi înmânat domnului Sebastian Ghiţă pentru a contribui la finanţarea RTV".

Pe de altă parte, deputatului Bogdan Diaconu i-a fost acordat premiul "România de la Nistru pân' la Viena", pentru că "are curajul să trezească forţele telurice ale românismului". Printre iniţiativele acestui deputat se numără şi o "propunere legislativă privind interzicerea steagurilor cu caracter etnic".

Pe de altă parte, marţi, organizaţia ActiveWatch a lansat şi raportul "FreeEx Libertatea Presei în România 2014 - 2015". Acest raport a fost redactat în cadrul programului FreeEx al ActiveWatch, care a început în 1999 şi îşi propune să contribuie la protejarea şi promovarea dreptului la liberă exprimare şi a libertăţii presei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ACTIVEWATCH,
CHEFUL PRESEI,
PREMII
/actualitate/activewatch-curtea-constitutionala-si-dna-printre-premiantii-libertatii-de-exprimare-romania-tv-printre-repetenti-14215115
14215115
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.