Adevăratul barometru al ieşirii din criză
"Marea divergenţă": aşa a descris BNP Paribas, într-o notă recentă, esenţa diferenţei dintre SUA şi Europa în materie de capacitate de traversare cu bine a crizei, care nu ţine nici de mersul acţiunilor la burse, nici de cifrele nominale ale PIB, ci de situaţia şomajului şi a ocupării forţei de muncă.
După primul trimestru, şomajul în zona euro a atins un nou record, de 12,1% din totalul forţei de muncă, iar estimările privind creşterea PIB variază între zero şi -0,8%, prevestind deja prelungirea recesiunii în T2. În schimb, piaţa americană a muncii continuă să se amelioreze, în timp ce creşterea economică a SUA a fost de 2,5% în T1, faţă de 0,4% în T4 2012. În aprilie, economia americană a creat 165.000 de noi locuri de muncă, peste aşteptări, iar rata şomajului s-a redus la 7,5%, cel mai mic nivel în patru ani şi jumătate.
BCE a redus, la 2 mai, dobânda de refinanţare de la 0,75% la noul minim de 0,5%, în contextul unei mulţimi de analize (inclusiv cea a BNP Paribas) care considerau că banca trebuie să facă "mai mult". Mario Draghi, preşedintele BCE, spusese anterior că e gata să apeleze la noi instrumente de politică monetară spre a împiedica prelungirea recesiunii; cei de la BNP Paribas au remarcat că Draghi a vorbit la fel şi în iulie 2012, exact înainte de a lansa noul program de relaxare monetară cantitativă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro