Adevăratul barometru al ieşirii din criză

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 mai 2013 63 afişări

"Marea divergenţă": aşa a descris BNP Paribas, într-o notă recentă, esenţa diferenţei dintre SUA şi Europa în materie de capacitate de traversare cu bine a crizei, care nu ţine nici de mersul acţiunilor la burse, nici de cifrele nominale ale PIB, ci de situaţia şomajului şi a ocupării forţei de muncă.

Adevăratul barometru al ieşirii din criză

După primul trimestru, şomajul în zona euro a atins un nou record, de 12,1% din totalul forţei de muncă, iar estimările privind creşterea PIB variază între zero şi -0,8%, prevestind deja prelungirea recesiunii în T2. În schimb, piaţa americană a muncii continuă să se amelioreze, în timp ce creşterea economică a SUA a fost de 2,5% în T1, faţă de 0,4% în T4 2012. În aprilie, economia americană a creat 165.000 de noi locuri de muncă, peste aşteptări, iar rata şomajului s-a redus la 7,5%, cel mai mic nivel în patru ani şi jumătate.

BCE a redus, la 2 mai, dobânda de refinanţare de la 0,75% la noul minim de 0,5%, în contextul unei mulţimi de analize (inclusiv cea a BNP Paribas) care considerau că banca trebuie să facă "mai mult". Mario Draghi, preşedintele BCE, spusese anterior că e gata să apeleze la noi instrumente de politică monetară spre a împiedica prelungirea recesiunii; cei de la BNP Paribas au remarcat că Draghi a vorbit la fel şi în iulie 2012, exact înainte de a lansa noul program de relaxare monetară cantitativă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/adevaratul-barometru-al-iesirii-din-criza-10842620
10842620
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.