Adrian Sârbu, ALEPH NEWS: Dacă judecătorii CCR erau aleşi direct, nu se anulau alegerile

Autor: Aleph News Postat la 28 martie 2025 24 afişări

Adrian Sârbu, ALEPH NEWS: Dacă judecătorii CCR erau aleşi direct, nu se anulau alegerile

♦ Prin decizia de anulare a alegerilor prezidenţiale din decembrie, CCR s-a compromis şi pune sub semnnul întrebării legitimitatea  şi credibilitatea instituţiei şi ale scrutinului din luna mai

♦ Judecătorii constituţionali nu sunt aleşi, ci sunt numiţi de partide şi de Preşedinţie, iar CCR a fost folosită la nevoie în disputele politice şi jocurile de putere.

♦ Trebuie să avem curajul, în interesul fiecăreia şi fiecăruia dintre noi, să susţinem nu numai că judecătorii CCR trebuie aleşi direct de români, ci toate funcţiile din statul român, spune Adrian Sârbu.

“Eşti de acord ca toţi judecătorii Curţii Constituţionale a României să fie aleşi direct de tine, pentru maxim două mandate, de cinci ani fiecare, pe baza unui proiect de candidat?”, este întrebarea ale cărei răspunsuri au fost dezbătute miercuri, la Ştiu pe ce lume trăiesc, la Aleph News.

“Realitatea e că ne întrebăm ce legitimitate, ce credibilitate mai are această instituţie, CCR, şi ce credibilitate mai au alegerile din mai. Alegeri foarte importante pentru că românul e obişnuit la prezidenţiale să vină în număr mai mare decât la parlamentare şi să îşi pună speranţa că preşedintele îl va reprezenta.

Astăzi, judecătorii Curţii Constituţionale au compromis imaginea, profilul acestei funcţii în stat şi al acestei meserii extrem de stimată şi de respectată până acum.

CCR-ul a fost folosită din interes, recurent, în ultimii 20 de ani: pe vremea lui Băsescu împotriva Parlamentului, împotriva lui Geoană, împotriva lui Ponta.

Decizii fundamentale ale României sunt luate de nişte oameni nealeşi. Toţi aceşti judecători ai Curţii Constituţionale au fost aleşi să fie numiţi pe nişte criterii, pe care eu acum pot să fac pe prostul să spun că sunt netransparente. Sunt foarte transparente. Îl ai sau o ai la mână? Da. Numeşte-l şi atunci când va fi cazul, vei apăsa pe buton şi va reacţiona.

Dacă iei pe rând, te uiţi că numai independenţi nu sunt. Marian Enache a fost parlamentar PSD. E judecător? Nu. A fost profesor de drept constituţional. Deci tu iei decizii în numele poporului român şi n-ai experienţă de judecător. Doamna Tănăsescu are afiliere de Iohannis. Doamna Stanciu, o cunoaştem bine ce experienţă are şi cum a rămas în memoria justiţiei în România. Rarinca. Doamna Tănăsescu e profesoară de drept constituţional. Cine a propus-o? Domnul preşedinte Iohannis. Domnul Varga, UDMR, domnul Deliorga, domnul Stan, PSD. Doamna Ciochină, tot de la Preşedinţie, nu ştim ce pregătire are. Doamna Scânteie, PNL. Ce să mai vorbim de domnul Licu, îl lăsăm în pace, că e mult prea important în CCR.

Deci, eu cred că, dacă ar fi votaţi direct, judecătorii CCR ar fi cel puţin independenţi de partide. Nu va vota niciunul să anuleze alegerile, cum au făcut-o în 6 decembrie. Judecătorii ăştia sunt înţelepţii României.

Indiferent de ce se întâmplă în Europa, noi trebuie să avem curajul, în interesul fiecăreia şi fiecăruia dintre noi, să susţinem nu numai că judecătorii constituţionali trebuie aleşi direct de poporul român, ci şi că toate funcţiile importante din statul român să fie alese direct.

Un vot direct e ca şi un test. Dacă votezi direct şi dacă respectivul cetăţean concurează, se vede cine-i bun, cine nu-i bun, că nu-i blat non-stop. Cum ar fi judecătorii Curţii Supreme, judecătorii Curţilor de Apel să fie aleşi? Sigur într-o formulă hibridă, care să evolueze ca în Elveţia, un procent din vot l-ar da comunitatea, un procent l-ar da CSM-ul şi un procent l-ar da votanţii”, afirmă Adrian Sârbu.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ccr,
judecatori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?