ASF a amendat iar Euroins, cu 3 mil. lei, dar şi pe Tanja Blatnik, CEO al Euroins, cu 98.500 lei
Euroins România, noul lider al pieţei asigurărilor cu subscrieri de 2,19 mld. lei în 2021, a fost amendat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu 3 mil. lei în luna martie 2022, potrivit informaţiilor transmise de ASF.
Euroins România, noul lider al pieţei asigurărilor cu subscrieri de 2,19 mld. lei în 2021, a fost amendat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu 3 mil. lei în luna martie 2022, potrivit informaţiilor transmise de ASF. În acelaşi timp şi Tanja Blatnik, CEO al companiei, a fost amendată cu 98.500 lei pentru transmiterea unor raportări neconforme.
Pe lângă Euroins, ASF a mai sancţionat şi compania Groupama cu 62.900 lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor RCA, neplata penalităţilor şi constatarea unor daune RCA cu întârziere, iar Transilvania Broker a primit un avertisment scris pentru informaţii şi date incorecte şi neclare în contractul de asigurare. Suma de 3 mil. lei pe care Euroins o are de plătit este compusă din două amenzi, una de 2,39 mil. lei pentru înregistrarea unor fonduri neconforme şi una de 652.100 lei pentru neprezentarea tuturor documentelor solicitate de echipa de control, plata cu întârziere a despăgubirilor RCA, neplata unor penalităţi, constatarea daunelor RCA cu întârziere şi subevaluarea rezervei de daună avizată. Precedenta amendă pe care Euroins a primit-o de la ASF a fost în luna decembrie 2021, în valoare totală de 5,9 mil. lei.
Sancţiunea a fost compusă din două amenzi, una de 3,54 mil.
lei şi una de 2,3 mil. lei, iar în cadrul sancţiunii compania trebuia să stabilească un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor propria eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectat.
În ceea ce priveşte amenda seria amenzilor din decembrie 2021, Euroins a contestat sancţiunile ASF, motivul fiind că sancţiunea a fost impusă ca urmare a unei acţiuni de control periodic, care a avut în vedere perioada mai-octombrie 2021, iar reperzentanţii Euroins au explicat atunci că seria ed majorări de capital în valoare totală de 300 mil. lei şi infuziile de capital au dus la remedierea tuturor provocărilor financiare, inclusv cele existente în trecut şi identificate de ASF.
Seria amenzilor ASF a început încă din luna septembrie a anului 2019, când compania a fost sancţionată de către ASF cu 50.000 lei pentru transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire, a plăţii despăgubirilor şi a constatărilor.
Ulterior, în luna februarie 2020 ASF a impus o nouă sancţiune companiei în valoare de 100.000 lei pentru întârzierea plăţilor despăgubirilor, iar la o diferenţă mică de timp, în aceeşi lună, compania a mai primit o amendă în valoare de 500.000 de lei, întrând în acelaşi timp sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).
În luna aprilie a anului 2020, Euroins România a ieşit de sub administrarea FGA la numirea unui nou Consiliu de Adminsitraţie, dar sancţiunile ASF nu s-au oprit. În luna septembrie 2020, asigurătorul a fost lovit de un cumul de sancţiuni în valoare totală de 2,1 mil. lei, pentru calculul rezervelor tehnice şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare. Din suma de 2,1 mil. lei, valoare de 600.000 lei a fost amenda ASF în urma unui control inopinat, iar 1,5 mil. lei a fost amenda în urma unui control periodic.
Pe lângă amenzile cumulate de 2,1 mil. lei din luna septembrie 2020, ASF a dispus, în acelaşi timp, retragerea aprobărilor acordate directorilor executive ai societăţii de la vremea respectiveă, Mihnea Tobescu şi Milena Guentcheva, însemnând suspendarea acestora din funcţii pe o perioadă nedeterminată.
Odată cu debutul anului 2021, Euroins a fost din nou sancţionată de către ASF cu 450.000 de lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA, iar ulterior, în luna februarie 2021, Euroins a mai primit o amendă de 500.000 de lei pentru netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretenţiile de despăgubire şi plata cu întârziere a unor dosare de daună.
În luna februarie 2022, reprezentanţii ASF au spus pentru ZF că în ultimii doi ani, respectiv 2020-2021, Euroins a primit amenzi în valoare de 7,87 mil. lei, rezultate în urma sancţiunilor impuse de ASF atât companiei, cât şi persoanelor din conducerea societăţii, iar până atunci Autoritatea a încasat o cotă de 50% din cei 7,87 mil. lei, adică 3,93 mil. lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro