CE: 83% din angajaţii români nu au competenţe digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeţi digital

Autor: Cristina Cuncea Postat la 27 iunie 2014 68 afişări

România se află în continuare pe un loc fruntaş când vine vorba de viteza conexiunilor digitale, dar, cu toate acestea, ponderea celor care nu au utilizat niciodată internetul este dublă faţă de media europeană, iar 83% din angajaţi nu au competenţe digitale suficiente şi 41% sunt analfabeţi digital.

"România deţine în continuare o poziţie fruntaşă când vine vorba de viteza conexiunilor digitale dar, dacă la nivel european doar 20% din populaţie nu a utilizat vreodată internetul, la noi în ţară procentul este dublu (42%). Acest fapt se reflectă la nivelul forţei de muncă unde, dacă în Europa 39% dintre angajaţi şi potenţialii angajaţi deţin competenţe digitale insuficiente şi doar 14% nu posedă deloc abilităţi digitale, în România 83% din forţa de muncă nu deţine competenţe digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeţi digital", se arată într-un comunicat al ECDL România, citând rezultatele raportul Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), care a evaluat progresele înregistrate cu privire la obiectivele stabilite în Agenda digitală pentru Europa (DAE).

Numărul de persoane care folosesc internetul cel puţin o dată pe săptămână în UE a crescut de la 60% la 72% începând cu anul 2010 şi România se află între ţările care au înregistrat importante progrese în acest sens.

La nivelul UE, jumătate din populaţie a cumpărat online şi a interacţionat cu administraţia publică prin e-guvernare, în timp ce la nivel naţional doar 8,3%, respectiv 5% din populaţie a folosit aceste servicicii.

"Cele mai recente date lansate de Comisia Europeană arată că astăzi, chiar dacă tot mai mulţi oameni sunt conectaţi on-line, aproape 50% din populaţia Europei are competenţe digitale insuficiente pentru mediul de lucru de acum. România depăşeşte cu mult valorile medii europene, aşa cum a relevat Raportul Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), care a evaluat progresele înregistrate cu privire la obiectivele stabilite în Agenda digitală pentru Europa (DAE)", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, diviziunea digitală persistă, deşi în prezent este nevoie de mai mulţi specialişti în domeniul ITC decât oricând înainte şi locuri de muncă legate de ITC sunt create cu mult mai repede decât în alte sectoare.

"Cererea şi angajarea forţei de muncă ce deţine competenţe digitale a crescut cu peste 2 milioane de locuri de muncă din anul 2000, iar aceste locuri de muncă sunt în creştere de şapte ori mai rapid decât ocuparea forţei de muncă în general (sursă Comisia Europeană). Raportul Agendei Digitale a arătat date conform cărora Comisia este pe cale de a finaliza 95 din cele 101 de acţiuni digitale până în 2015, ceea ce arată un progres bun. Cetăţenii şi organizaţiile din UE sunt din ce în ce mai mult on-line, fac cumpărături mai mult şi au o mai mare încredere şi competenţe în domeniul ITC. Cu toate acestea, de multe ori le lipseşte conexiunea de mare viteză - în special în zonele rurale - pentru a-şi satisface acest apetit digital şi decalajul competenţelor digitale ce se profilează rămâne încă o mare problemă", se mai arată în comunicat.

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este un program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări şi numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STUDIU,
DIGITAL,
/actualitate/ce-83-din-angajatii-romani-nu-au-competente-digitale-suficiente-iar-41-sunt-analfabeti-digital-12846155
12846155
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.