Prosecco vs. şampanie. Care este, de fapt, diferenţa
Prosecco şi şampania pot părea similare atunci când deschizi o sticlă pentru a sărbători Anul Nou. Cu toate acestea, în ciuda asemănărilor – ambele fiind vinuri spumante europene savurate la ocazii speciale – cele două băuturi nu sunt interschimbabile. Un articol publicat recent de platforma mentalfloss.com vorbeşte despre diferenţele principale care le disting.
Deşi arată aproape identic într-un pahar, prosecco şi şampania se diferenţiază prin originea, ingredientele şi metodele de producţie. Potrivit Liquor.com, prosecco este un vin spumant originar din regiunea Veneto, Italia, produs din minimum 85% struguri glera. Spre deosebire de şampanie, prosecco este realizat folosind metoda Charmat (sau metoda rezervorului), în care bulele se formează în urma unei a doua fermentaţii în cuve presurizate.
În schimb, şampania provine exclusiv din regiunea Champagne, Franţa – de unde şi numele. Aceasta este realizată în principal din struguri chardonnay, pinot noir şi pinot meunier, utilizând metoda tradiţională (méthode champenoise). În această metodă, vinul suferă a doua fermentaţie direct în sticlă, urmată de o perioadă obligatorie de maturare de cel puţin 12 luni. În acest timp, şampania „se maturează pe drojdie”, un proces în care celulele moarte de drojdie din vin se descompun, îmbogăţind aroma şi consistenţa băuturii.
Datorită acestui proces de maturare, şampania are un profil de gust mai complex, reflectat şi în preţul mai ridicat. În contrast, prosecco tinde să fie mai accesibil ca preţ, având un gust fructat şi luminos. De asemenea, cele mai bune şampanii pot fi păstrate şi îmbunătăţite timp de decenii, în timp ce majoritatea prosecco-urilor trebuie consumate în termen de cinci ani de la producţie. Pentru cei care sunt noi în lumea vinurilor spumante şi preferă o opţiune uşoară, fructată şi accesibilă, prosecco este alegerea potrivită. Pe de altă parte, şampania este ideală pentru cei dispuşi să investească într-un produs mai sofisticat.
Dacă plănuieşti să savurezi un vin spumant de Revelion, există metode de a păstra băutura chiar şi fără un dop special. Majoritatea vinurilor spumante pot fi menţinute în frigider pentru câteva zile după deschidere, în funcţie de tip.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro