Ce este 5G şi cum funcţionează această tehnologie? De ce avem nevoie de ea, cu ce este diferită faţă de 4G şi când va ajunge în toată lumea
Tehnologia de internet mobil 5G ar putea fi lansată chiar de la începutul anului viitor în anumite ţări şi promite viteză de descărcare de 10-20 de ori mai repede decât cea pe care o utilizăm în prezent, potrivit BBC. Dar ce diferenţă face în viaţa oamenilor? Vor avea nevoie de telefoane noi? Va rezolva problema oamenilor din zonele rurale?
Ce este tehnologia 5G
Este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile.
Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispositive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp
Cu ce ne ajută tehnologia 5G
„Orice facem acum cu smartphone-urile noastre, vom putea să o facem mai repede şi mai bine”, spune Ian Fogg, analist în cadrul Open Signal, o companie de analiză în cadrul segmentului de date mobile.
„Gândiţi-vă la ochelarii smart care vin cu realitate augmentată, la realitate virtuală pe mobil, la o calitate mult mai bună video şi la IoT care generează oraşe smart”, adaugă Fogg. „Ceea ce este cu adevărat interesant sunt toate serviciile noi care vor fi construite pe 5G şi pe care nici nu putem să le prezicem încă”.
Imaginaţi-vă un roi de drone care cooperează pentru a desfăşura o misiune de căutare şi salvare, care pot trage focuri de avertizare şi care pot monitoriza traficul, toate comunicând wireless una cu cealaltă şi cu baza prin reţelele 5G.
În acelaşi timp, mulţi consider că 5G va fi crucială pentru vehiculele autonome şi pentur comunicarea dintre acestea pentru a citi datele din trafic şi hărţi în timp real.
La o scară mai mică, cei care se joacă pe telefon vor experimenta mai puţine întârzieri de conexiune, sau deloc. Jocurile pe mobil ar trebui să ajungă la reacţii instante şi fără timpi de aşteptare.
Apelurile video ar trebui să ofere o imagine şi un sunet mult mai clar, fără nicio eroare, în timp ce device-urile de tip smartwatch sau brăţările de fitness vor putea monitoriza condiţia de sănătate în timp real, alertând doctorii în caz că apare o urgenţă.
Cum funcţionează tehnologia 5G
Sunt mult tehnologii noi care ar putea fi aplicate – însă standardele nu au fost stabilite încă pentru toate protocoalele 5G.
Benzile de frecvenţă înaltă – 3,5 gigahertzi până la 26 gigaherţi şi chiar mai mult – au o mai mare capacitate însă undele lor mai scurte determină o rază de acţiune mai scurtă şi sunt blocate mai uşor de obiecte fizice.
Deci, tehnologia 5G ar putea însemna mai mulţi transmiţători şi receptori pentru „unde milimetrice”, astfel încât ar permite o densitate mai mare a utilizării. Însă acest lucru este scump, iar companiile de telecom nu sunt încă dedicate în totalitate acestei variante.
Cu ce este diferit 5G de 4G
5G reprezintă o nouă tehnologie radio, însă la început clienţii ar putea să nu resimtă viteza sporită deoarece 5G ar putea fi folosită la început de operatori pentru a spori capacitatea reţelelor existente 4G, pentru a asigura un serviciu mult mai consistent pentru clienţi.
Viteza pe care o veţi obţine depinde în funcţie de spectrul benzii operatorului şi de cât de mult a investit compania cu care aveţi contract în transmitori noi şi în turnuri noi.
Cât de rapidă este tehnologia 5G
Cea mai rapidă viteză reală pe care o oferă reţelele 4G în acest moment este de aproximativ 45 MB pe secundă, în medie, deşi industria încă speră să ajungă la viteza de 1.000 MB pe secundă.
Producătorul de cipuri Qualcomm susţine că 5G poate genera viteze de căutare şi de descărcare de 10-20 de ori mai rapide în condiţii reale.
De exemplu, un film HD va putea fi descărcat într-un minut sau mai puţin.
Aceste cifre sunt valabile pentru reţelele 5G care vor funcţiona în prima fază alături de reţelele 4G LTE deja existente.
Reţelele care vor fi doar 5G vor putea ajunge la frecvenţe mai mari (n.red: de exemplu, de 30 gigahertzi), ajungând astfel la o viteză de descărcare standard de cel puţin 1 GB pe secundă/
Cu toate acestea, reţelele complet 5G nu vor ajunge în piaţă decât în câţiva ani.
De ce avem nevoie de 5G
Lumea se îndreaptă din ce în ce mai mult spre mobile şi consumăm din ce în ce mai multe date în fiecare an, în special în contextual în care conţinuturile video şi streaming-ul de muzică devine din ce în ce mai popular.
Benzile existente sunt din ce în ce mai congestionate, ceea ce duce la întreruperi în furnizare, în special atunci când mulţi oameni din aceeaşi zonă încearcă să acceseze datele mobile în acelaşi timp.
Tehnologia 5G este mult mai potrivită pentru a gestiona mii de conexiuni simultan, de la telefoane mobile la senzorii echipamentelor, până la camere video şi semafoare smart.
Când vom avea 5G
Majoritatea ţărilor vor lansa serviciile 5G înainte de 2020, însă compania Ooredoo din Qatar spne că deja a lansat un serviciu commercial, în timp ce Coreea de Sud îl va lansa anul viitor – cei mai mari trei operatori din ţară au ajuns la un acord de a o lansa în acelaşi timp.
China încearcă de asemenea să o lanseze în 2019.
Între timp, organele de reglementare din lume negociază cu companiile de telecom de pe piaţa locală pentru a stabili cum, când şi în ce condiţii vor implementa tehnologia.
Aveţi nevoie de un telefon nou pentru 5G?
Da. Aveţi nevoie de un telefon nou. Însă atunci când tehnologia 4G a fost introdusă în 2009-2010, mai multe smartphone-uri compatibile au fost lansate pe piaţă înaintea infrastructurii – ceea ce a generat frustrări printre consumatorii care simţeau că au plătit prea mult pentru un serviciu de care nu aveau nevoie.
De data aceasta, spune Ian Fogg, producătorii de telefoane nu vor mai face probabil aceeaşi greşeală şi vor lansa produsele pe 5G doar după ce infrastructura este finalizată, adică spre sfârşitul anului 2019.
Noua generaţie de telefoane va avea capacitatea de a face tranziţia între 4G şi 5G pentru un serviciu cât mai stabil.
Cum va funcţiona 5G în zonele rurale
Lipsa de semnal şi viteza redusă în zonele rurale sunt plângeri comune în Europa şi nu numai.
Însă tehnologia 5G nu va ajuta neapărat această problemă, încât, pe scurt, capacitatea 5G este exponential mai mare însă acoperă zone mai reduse.
În principiu, 5G se va adresa zonelor urbane cu o densitate mult peste medie.
Benzile de frecvenţă mai redusă (600-800 Mhz) sunt mult mai bune pentru distanţele lungi, aşa încât operatorii de reţea se vor concentra pe îmbunătăţirea acoperirii 4G LTE, în paralel cu lansarea 5G.
Însă realitatea comercială va demonstra că unii oameni din zone izolate vor rămâne cu acces foarte limitat la internet dacă guvernele nu oferă stimulente companiilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro