Cursa spre energie verde costă tot mai mult. Econergy: Preţul proiectelor aflate în faza de construcţie s-a dublat. Dezvoltatorii sunt depăşiţi de cererea din partea investitorilor

Autor: Roxana Petrescu Postat la 03 aprilie 2022 95 afişări

Provocările cele mai mari se re­feră la creşterea cererii din partea investitorilor pentru pro­iectele de energie verde şi scum­pirea panou­ri­lor solare şi a celorlalte componente din cauza difi­cu­ltăţilor legate de transport şi de pro­ble­mele din marile lanţuri de apro­vizio­nare.

Cursa spre energie verde costă tot mai mult. Econergy: Preţul proiectelor aflate în faza de construcţie s-a dublat. Dezvoltatorii sunt depăşiţi de cererea din partea investitorilor

♦ Exitul din zona de energie convenţională tinde să coste tot mai mult în contextul în care cererea fără precedent pentru parcuri solare este mult peste capacitatea dezvoltatorilor de a livra proiecte ♦ Iar războiul din Ucraina nu va face decât să urce şi mai mult preţul acestor proiecte, ieftinirea energiei fiind astfel un obiectiv tot mai îndepărtat.

„Provocările cele mai mari se re­feră la creşterea cererii din partea investitorilor pentru pro­iectele de energie verde şi scum­pirea panou­ri­lor solare şi a celorlalte componente din cauza difi­cu­ltăţilor legate de transport şi de pro­ble­mele din marile lanţuri de apro­vizio­nare. Aceste lu­­cruri înseamnă că preţurile vor rămâne ri­dicate pentru cel puţin 18 luni. În Europa, în general, preţul proiec­te­lor solare aflate în fa­­za de construcţie s-a dublat în ultimul an din cauza numărului in­suficient de proiecte pen­tru a satisface ce­rerea în piaţă“, spun re­pre­zentanţii gru­pului israelian Econergy, lis­tat pe bursa de la Tel-Aviv.

Econergy a de­­venit jucătorul cu unul dintre cele mai mari portofolii de energie verde în dez­vol­ta­re pe plan local. În total, cele 19 proiecte afla­te în diferite etape de dezvoltare cu­mulează o capacitate totală de 2.200 MW, unele având termen de punere în funcţiune chiar anul acesta.

„Portofoliul este acum în diferite stadii de dezvoltare, cu un prim proiect, cel de la Răteşti (Argeş) în construcţie, şi cu restul pro­gramate să înceapă lucrările în urmă­toa­rele trimestre din 2022“, spun repre­zen­tanţii Econergy. Proiectul de la Răteşti, de 155 MW, la finalizare va fi cel mai mare pro­iect fotovoltaic din România. Parcul a fost preluat de Econergy în vara anului tre­cut, partenerul de tranzacţie, un alt grup isra­elian, Nofar Energy, având o par­tici­pa­ţie de 50% din parcul solar. Dezvoltatorul ini­ţial al proiectului a fost Portland Trust, unul dintre cei mai mari jucă­tori din imobiliare. Finaliza­rea parcului este progra­ma­tă pentru ultimul trimestru din acest an, valoarea investiţiei, potrivit ra­poar­telor Econergy, fiind de 99 de milioane de euro.

Energia solară este segmentul din ener­gia regenerabilă care are o creştere fără pre­cedent. În contextul în care preţul ener­giei a crescut de patru ori anul trecut, foarte mulţi consumatori au făcut pasul spre pro­duc­ţia proprie, cea mai la înde­mâ­nă soluţie fiind chiar parcurile solare. Anul acesta, oda­tă cu declanşarea războiului din Ucrai­na goana după producţia proprie de ener­gie a devenit şi mai acerbă, în contextul în care economii întregi au înţeles impor­tanţa resur­selor proprii de aprovizionare. Proble­ma este că această cursă accelerată spre în­verzire duce la scumpirea acestor pro­iecte, lucru care mai departe se va des­cărca în pre­ţul energiei, care este de aşteptat să ră­mâ­nă ridicat în următorii cinci ani, potrivit estimărilor specialiştilor din piaţă.

„Contextul este totuşi o oportunitate pen­tru companii precum Econergy care-şi dez­voltă singure proiectele, fiind astfel mai puţin expuse la volatilitatea preţului.“

La nivel de strategie de dezvoltare, isra­e­lienii se concentrează pe pieţele cu po­ten­ţial, investiţiile urmând să fie făcute în par­curi solare, proiecte de energie eoliană pe us­cat, proiecte de stocare a energiei, pentru mo­ment fiind excluse proiectele eo­liene off­shore.

Ceea ce se observă, din datele Eco­nergy, este faptul că portofoliul de pro­iecte din România este cel mai mare ca di­men­siune şi cu cele mai multe proiecte afla­te în fa­za de construcţie. Următorul este în Marea Britanie, cu o capacitate de 2.169 MW, ur­mat de Italia cu 1.432 MW, Polonia cu 576 MW şi Spania, cu 102 MW.

„Pieţele mai puţin mature, aşa cum este cazul României, vor beneficia de un număr în creştere de oportunităţi în anii în care vor urma, pe măsură ce sectorul de energie ver­de se maturizează şi el. O parte din strategia Econergy implică investiţiile în proiecte de ener­gie curată pe pieţe aşa cum este Ro­mânia unde schimbările de legislaţie permit acum contractele directe, diversi­fica­rea serviciilor către reţele şi intro­duce­rea unor noi tehnologii de energie regenerabilă.“

Reprezentanţii Econergy mai spun că până acum strategia pentru România a presupus un mix de achiziţii de proiecte ready-to-build (gata de construcţie) sau foarte apropiate de această etapă, dar şi de proiecte dezvoltate de echipa Econergy. „Pe termen lung, ne aşteptăm la o pondere mai mare a proiectelor dezvoltate de la zero de companie, aceasta fiind de fapt activitatea de bază“, mai spun reprezetanţii Econergy.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cerere,
energie verde,
investitori,
proiecte,
pret

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.