Drulă sesizează Comisia Europeană şi OLAF în cazul licitaţiei de maşini pentru Poliţie

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 28 septembrie 2022 129 afişări

Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunţat că a sesizat mai multe autorităţi, printre care Curtea de Conturi şi OLAF, pentru a ancheta licitaţia pentru autospeciale de poliţie câştigată de BMW: „Mai lipsea să se ceară sigla respectivei mărci pe maşini”, acuzând că a fost o „licitaţie cu dedicaţie”.

Drulă sesizează Comisia Europeană şi OLAF în cazul licitaţiei de maşini pentru Poliţie

„Am demonstrat factual de ce această licitaţie a fost una cu dedicaţie. Au apărut chiar glume în spaţiul public că mai lipsea să se ceară sigla respectivei mărci pe maşini. De fapt, nu e o glumă, e un lucru foarte serios, pentru că este un caiet de sarcini scris să se potrivească unui singur tip de maşină vândut de prietenul preşedintelui. Sunt fonduri europene la mijloc şi acest furt trebuie anchetat”, spune Cătălin Drulă.

El precizează că a depus sesizări către Autoritatea de Management.

„Este încălcată în mod clar directiva europeană, transpusă şi în legislaţia naţională, care spune nu poţi face specificaţii tehnice pentru a restrânge concurenţa. Aici e caz clar de corecţii financiare şi de sesizare OLAF şi Parchetul European. Am sesizat şi noi OLAF. Asta e o obligaţie pe care o are Autoritatea de Management”, adaugă Drulă.

El mai spune că a mai sesizat Curtea de Conturi şi Comisia Europeană.

„Este un caz clasic, o neruşinare. Este o dovadă a nivelului de impunitate la care s-a ajuns în statul român. În momentul în care îţi permiţi ăîn halul ăsta să facu un caiet de sarcini cu dedicaţie pentru un prieten politic înseamnă să se simt de neatins. (...) Regimul Iohannis a impus o reţea de furt peste România, iar preşedintele e patronul acestei hoţii şi protectorul mafiei”, încheie Drulă.

Liderul USR a transmis marţi că, potrivit cerinţelor din caietul de sarcini al licitaţiei, au fost eliminate, prin mici modificări, alte modele şi mărci de autovehicule.

Poliţia Română a transmis că acuzaţiile din spaţiul public sunt nefondate.

„Societatea este într-o continuă schimbare, iar mijloacele folosite de cei care încalcă legea sunt permanent îmbunătăţite şi diversificate. În acest sens, pentru a-i combate eficient pe aceştia şi a asigura cetăţenilor un nivel crescut de siguranţă, este necesar ca Poliţia Română să fie într-o continuă dinamică, în ceea ce priveşte dotarea poliţiştilor cu mijloace de protecţie, precum şi de mobilitate. Tocmai de aceea, în ultimii ani s-au achiziţionat mai multe capabilităţii logistice, inclusiv loturi de autovehicule destinate activităţilor specifice poliţieneşti”, a transmis Poliţia Română.

Printre proiectele care au vizat îmbunătăţirea mobilităţii, la nivelul Poliţiei Române se numără şi „întărirea capacităţii administrative şi operaţionale a structurilor de luptă împotriva traficului de droguri şi terorismului - autovehicule BMW (cutie 8+1); operaţionalizarea structurilor de poliţie pentru protecţia animalelor, nou înfiinţate – autovehicule Ford (cele prevăzute cu cutie automată au 10+1 trepte)”.

În toate achiziţiile, au fost folosite, în principal, fonduri nerambursabile.

„Industria auto este într-o continuă dezvoltare, iar autovehiculele noi au performanţe din ce în ce mai ridicate, astfel că este necesar ca Poliţia Rutieră, prin specificul activităţilor pe care le desfăşoară, să se alinieze la standardele actuale. Pentru stabilirea criteriilor de performanţă pe care ar trebui să le întrunească autospecialele de poliţie rutieră, s-a avut în vedere alegerea unor tehnologii cât mai avansate, cu emisii reduse, ţinând cont, atât de eficienţă şi fiabilitate, sub toate aspectele, pe durata de exploatare, cât şi de modul de utilizare operativă. România se regăseşte pe un loc fruntaş în Europa, în ceea ce priveşte accidentele rutiere şi persoanele decedate în urma acestor tragice evenimente. Astfel că, toate aceste achiziţii, fie că vorbim de autospeciale, fie că vorbim de camere de supraveghere şi monitorizare a traficului rutier, au un singur scop: Reducerea riscului rutier şi salvarea de vieţi umane”, a mai transmis Poliţia Română.

Pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere, sunt în derulare, la nivelul Direcţiei Rutiere, două proiecte, în valoare de aproximativ 32 de milioane de euro.

De asemenea, Poliţia Română este în perioada de accesare pentru alte 3 proiecte. În cadrul acestora, printre altele, poliţia rutieră va beneficia inclusiv de suport aerian prin achiziţia a 4 elicoptere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
drulă,
poliţie,
bmw

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.