Explozia preţului aurului în 2024: De ce se grăbesc investitorii să cumpere şi cum a ajuns un mare vânzător en-gros să includă aurul în oferta sa? Acolo poţi cumpăra baxuri de apă alături de lingourile de aur

Autor: Ioana Matei Postat la 27 octombrie 2024 126 afişări

Explozia preţului aurului în 2024: De ce se grăbesc investitorii să cumpere şi cum a ajuns un mare vânzător en-gros să includă aurul în oferta sa? Acolo poţi cumpăra baxuri de apă alături de lingourile de aur

Nu tot ce străluceşte este aur, însă valoarea acestui metal preţios a crescut considerabil anul acesta, după cum reiese dintr-un articol publicat de CNN.

Preţurile aurului au doborât record după record, crescând cu peste 30% în 2024 şi atingând un maxim istoric de 2.748,23 dolari săptămâna aceasta.

Reducerea dramatică recentă a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA cu jumătate de punct procentual, tensiunile geopolitice şi incertitudinile economice legate de alegerile prezidenţiale din SUA au creat condiţiile pentru ca preţurile să explodeze. Creşterea a fost susţinută de băncile centrale din China, India şi Turcia, care şi-au redus dependenţa de dolarul american, precum şi de gigantul de retail Costco, care a început să comercializeze lingouri de aur de 1 uncie.

„Faptul că Costco oferă aur face ca achiziţia acestuia să fie la fel de uşoară pentru investitorii de retail precum cumpărarea produselor de bază pentru gospodărie,” a spus Joseph Cavatoni, strateg de piaţă principal la World Gold Council. „Achiziţionarea aurului nu a fost niciodată mai uşoară şi mai accesibilă.”

Deşi aurul, de regulă achiziţionat ca o protecţie împotriva inflaţiei, a avut un an strălucit, există multe lucruri pe care investitorii ar trebui să le cunoască înainte de a se alătura „goanei după aur.”

De ce să deţii aur?

Investitorii tind să se orienteze către aur în perioade de incertitudine, parind pe faptul că valoarea sa va rezista mai bine decât alte active, precum acţiunile, obligaţiunile şi monedele, în cazul unui declin economic.

„Între 2008 şi 2012, valoarea aurului a crescut dramatic, după cum arată creşterea de 101,1% în Indicele Preţurilor Producătorilor (PPI) pentru aur,” a notat Biroul de Statistică al Muncii.

„Aurul performează bine în momente de risc. Dacă analizăm scăderile pieţei sau evenimentele sistemice din piaţă, atunci aurul străluceşte cu adevărat,” a spus Cavatoni.

Cum să cumperi efectiv aur?

Pentru un cumpărător nou de aur, Cavatoni sugerează ca primul pas să fie stabilirea obiectivului pentru deţinerea aurului, fie pentru a diversifica portofoliul, fie ca activ de siguranţă.

De aici, decizia constă în alegerea între a investi prin instrumente financiare, precum fondurile tranzacţionate la bursă (ETF-uri) bazate pe aur, sau a-l achiziţiona în formă fizică.

Ambele opţiuni vin cu propriile consideraţii. De exemplu, livrarea, depozitarea şi siguranţa sunt factori importanţi pentru deţinerea aurului în formă fizică.

Un alt aspect de luat în calcul atunci când cumperi aur pe piaţa de retail este modul în care preţul afişat al lingoului se compară cu preţul spot al aurului.

„Trebuie să te asiguri că eşti confortabil cu acel nivel de preţ — că achiziţionezi investiţia dorită şi nu un produs care poate fi mai mult de colecţie,” a spus Cavatoni.

De la bănci până la comercianţi reputaţi, atât fizici cât şi online, cumpărătorii de aur au mai multe opţiuni de investiţie. Însă, Cavatoni recomandă o abordare „cu mentalitate de retur” la achiziţia aurului fizic, subliniind importanţa etapei de vânzare la fel de mult ca procesul de achiziţie.

„Când vine timpul să-l deţii cât îţi doreşti şi să-l vinzi, asigură-te că ai un partener de încredere cu care poţi realiza acea vânzare,” a spus el.

Alte lucruri de avut în vedere sunt puritatea aurului şi forma în care acesta vine. Produsele precum bijuteriile din aur pot avea prime mai mari datorită designului şi valorii artistice, ceea ce introduce mai multe complexităţi.

Pe de altă parte, ETF-urile bazate pe aur scutesc consumatorii de considerentele necesare achiziţiei aurului fizic.

„Este la fel ca şi cum ai cumpăra o acţiune,” a spus Cavatoni. „Poţi face asta fără comisioane pe multe platforme în prezent, astfel că este foarte ieftin să intri şi să ieşi.”

Însă, ca în cazul oricărei investiţii, Cavatoni subliniază că este esenţial să acţionezi prudent şi să îţi faci temele înainte de a cumpăra aur, indiferent de forma acestuia.

„Dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, probabil nu este adevărat. Asigură-te că eşti precaut înainte de a face investiţia,” a spus el. „Nu e nevoie să te grăbeşti să deţii aur.”

Potrivit CNBC, gigantul american din retail Costco a făcut senzaţie anul trecut când a surprins întreaga naţiune adăugând lingouri de aur de 1 uncie în oferta sa de produse online. Deşi lingourile de aur pot părea o adăugare neobişnuită la selecţia de produse în vrac a Costco, cererea iniţială a fost atât de mare încât lingourile s-au epuizat rapid. Şi, deşi Costco şi-a reaprovizionat rapid inventarul online, a rămas dificil pentru cumpărători să achiziţioneze lingourile de aur de la Costco. Astăzi, Costco continuă să vândă aur şi a adăugat recent şi lingouri de platină în oferta sa. În prezent, lingourile de aur de la Costco sunt disponibile online şi în anumite locaţii fizice ale magazinului, însă se pare că acestea rămân la fel de populare ca întotdeauna. Potrivit unui nou sondaj realizat de Bloomberg, aproximativ 77% dintre locaţiile Costco care vând lingouri au raportat că erau fără stoc încă din prima săptămână a lunii octombrie — în ciuda faptului că aceste magazine primiseră recent noi livrări.

Acest articol nu reprezintă o recomandare de investiţie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.