Imobiliare.ro: Apropierea toamnei agită piata chiriilor în marile centre universitare. În Bucureşti, o garsonieră ajunge în medie la 350 euro/lună, iar apartamentul cu 2 camere la 550 euro
Piaţa chiriilor se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenţi care îşi caută o locuinţă, iar fată de perioada similară din 2023 proprietarii au crescut sumele solicitate pentru garsoniere cu 7%-14% în marile oraşe, cu cel mult 16%. La apartamente cu 2 camere şi cu 5-17% la 3 camere, arată o analiză imobiliare.ro.
“Piaţa chiriilor se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenţi care îşi caută o locuinţă. Odată cu începutul noului an universitar, cererea depăşeşte oferta, ducând la o competiţie ridicată pentru găsirea unei chirii accesibile şi bine poziţionate. În această perioadă preţurile pot fi cu până la 20% mai ridicate. Cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio şi unităţile cu două camere. Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult şi zona şi apropierea faţă facultăţi, în special în centrele universitare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Piaţa bucureşteană este marcată, în prima jumătate a lunii august, de o relativă stabilitate la nivelul preţurilor solicitate de proprietari pentru închirierea apartamentelor, fată de iulie. Majorări ale preţurilor s-au putut observa doar în cazul apartamentelor cu 2 camere.
Chiriile s-au majorat, însă, cu 13% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu 2 camere faţă de sfârşitul verii trecute. Creşterea a fost cu 8% pentru apartamentele cu 3 camere.
Astfel, un chiriaş trebuie să aloce acum un buget mediu de 350 euro/lună pentru închirierea unei garsoniere, respectiv de 550 euro/lună şi 700 euro/lună în cazul locuinţelor cu 2 şi 3 camere.
Persoanele aflate în momentul de faţă în căutarea unei chirii au cele mai multe şanse să găsească proprietatea potrivită nevoilor lor îndreptându-şi căutările spre zone precum Berceni sau Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii. Aici sunt scoase pe piaţă cele mai multe apartamente, iar preţurile sunt destul de accesibile. Bugetul mediu care trebuie să fie alocat lunar chiriei este de 380-400 de euro.
Centrul oraşului, mai exact arealul cuprins între Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, împreună cu Tineretului-Timpuri Noi sunt alte “zone fierbinţi” din Capitală pentru care trebuie să plătească însă mai mult, media ajungând la 650 euro/lună.
Cele mai scumpe cartiere bucureştene rămân Primăverii(1.500 euro/lună), zona Aviatorilor-Kiseleff (1.250 euro/lună ) şi în vecinătatea parcului Herăstrău (1.150 euro/lună) Acestea sunt, de altfel, singurele cartiere din Capitală unde chiria medie depăşeşte 1.000 de euro/lună.
În top se află şi Dorobanţi - cu o chirie medie de 800 euro/lună, Floreasca - cu 750 euro/lună, Cotroceni, Aviaţiei, Domenii şi zona Piaţa Presei-Poligrafiei - unde un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 700 euro/lună.
La polul opus există cartiere precum Ferentari şi Giurgiului, unde chiria medie solicitată pentru apartamente este de 350 euro/lună. Berceni şi Progresul sunt alte două variante pentru cei aflaţi în căutarea unei chirii ieftine. Proprietarii solicită 380 euro/lună.
Pe piaţa din Cluj-Napoca se pot observa, luna aceasta, unele creşteri ale chiriilor solicitate pentru apartamentele cu 3 camere. Proprietarii vor, în medie, 699 euro/lună, cu 24 euro mai mult decât în iulie. Fată de august 2023, preturile au crescut cu 17%, mai mult decât în toate celelalte centre regionale majore monitorizate de Imobiliare.ro.
În cazul garsonierelor şi apartamentelor cu 2 camere, chiriile au stagnat comparativ cu luna anterioară, şi s-au majorat cu 9%, respectiv 10% faţă de vara trecută.
Există, chiar şi în aceste condiţii, zone unde există chirii sub 500 de euro în Cluj-Napoca. Cel mai ieftin cartier este, în momentul de faţă, Someşeni (400 euro/lună), dar chirii sub 500 de euro sunt şi în Mănăştur, Dâmbul Rotund, Iris şi Gruia.
Proprietarii din Braşov au scumpit uşor chiriile în cazul apartamentelor cu 2 camere, media ajungând de la 490 euro în iulie la 499 euro în prima jumătate a lunii august. Costul de închiriere pentru garsoniere şi apartamente cu 2 camere a rămas, până acum, neschimbat, conform datelor Imobiliare.ro.
Chiriile solicitate într-unele dintre cele mai scumpe zone din oraş rivalizează cu cele cerute de proprietarii din Bucureşti şi din Cluj-Napoca. De altfel, Calea Poienii este a patra cea mai scumpă zonă din ţară pentru chiriaşi, după cartiere precum Primăverii, Aviatorilor-Kiseleff sau Herăstrău, toate din Bucureşti. Cu o medie de 1.000 euro/lună, aceasta depăşeşte cu mult centrul oraşului Cluj-Napoca unde locuinţele se închiriază cu 650 euro/lună.
Timişoara este în continuare cel mai convenabil oraş mare, în zona Cetate, considerată cea mai scumpă, chiria fiind de 450 euro/lună chirie pentru un apartament.
Piaţa chiriilor se menţine stabilă în prima jumătate a lunii august în Constanţa, bugetul pentru închirierea unei garsoniere fiind de 301 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 2 camere chiriaşii achită, în medie, 450 euro/lună. Chiriile cele mai mari sunt cele aferente apartamentelor cu 3 camere. În cazul acestora, un chiriaş trebuie să fie pregătit să plătească circa 600 euro/lună.
Proprietarii din Iaşi au crescut chiriile faţă de sfârşitul verii trecute, atât în cazul garsonierelor, cât şi în cazul apartamentelor cu 2 şi 3 camere, cu 5-11%. În cele mai multe cartiere ieşene nivelul ajunge la cel mult 400 euro/lună. Apartamentele aflate în zona centrală a oraşului ajung pe piaţă cu cele mai mari preţuri. În medie, un chiriaş trebuie să scoată din buzunar 500 euro/lună. În ciuda costurilor ridicate comparativ cu cele aferente închirierii unor proprietăţi similare în alte cartiere din Iaşi, acestea sunt unele dintre cele mai căutate locuinţe în rândul potenţialilor chiriaşi, alături de cele situate în zonele Copou-Sărărie, Tătăraşi şi Păcurari-Canta. Chiria medie pentru un apartament localizat în zona Copou-Sărărie este de 450 euro/lună. Celelalte două oferă alternative mai puţin costisitoare. Bugetul mediu necesar închirierii unui apartament este, în cazul lor, de 380 euro/lună.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro